Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun yliopisto tutkii plagiointiepäilyä

Yliopisto selvittää, onko sen palkkalistoilla olevan dosentin kirjoittamassa artikkelissa viitteitä plagioinnista. Tapaus liittyy vyyhtiin, jossa varusmiesten p-koetuloksia epäiltiin päätyneen tutkijoille luvatta.

Kotimaa
 

Oulun yliopisto kertoo käynnistäneensä virallisen esiselvityksen tieteellisen käytännön loukkauksesta.

Yliopiston mukaan esiselvitys koskee Edward Duttonin ja Richard Lynnin vuonna 2013 julkaistua artikkelia A negative Flynn effect in Finland, 1997–2009. Dutton on Oulun yliopiston kulttuuriantropologian dosentti.

Oulun yliopisto on saanut artikkelista kaksi ilmoitusta, joiden pohjalta se käynnistää esiselvityksen. Tapaus liittyy vyyhtiin, jossa satojatuhansia varusmiesten psykologisten kokeiden tuloksia epäiltiin päätyneen tutkijoille luvatta.

Ilmoitusten mukaan artikkelissa olisi plagioitu Jyväskylän yliopistossa vuonna 2007 tehdyn gradun tuloksia ja esitetty niitä omina. Yksi ilmoituksen tehneistä on gradun kirjoittanut Salla Rikander.

Esiselvityksen tekee Oulun yliopiston kulttuuriantropologian professori Hannu I. Heikkinen. Heikkinen esiselvittää epäilyjen todenperäisyyttä ja raportoi tuloksistaan yliopiston rehtorille. Sen jälkeen yliopisto arvioi, onko asiassa tarpeen käynnistää varsinainen tutkinta.

Esiselvityksen yhteydessä kuullaan ilmoituksen tekijää, epäiltyjä ja tarpeen mukaan asiantuntijoita ja muita henkilöitä.

Epäilyt tieteellisen käytännön loukkauksesta syntyivät elokuun alussa sen jälkeen, kun HS kertoi Puolustusvoimien epäilevän, että jopa yli 400 000 varusmiehille tehtyjä psykologisten testien tulosta olisi päätynyt tutkijoille luvattomasti. Pääesikunnan oikeudellinen osasto uskoi, että tiedot ovat vuotaneet suomalaisilta tutkijoilta brittitutkijoille.

Oulun yliopisto kertoo aloittaneensa sisäisen selvityksen asiasta heti samana päivänä.

Viikkoa myöhemmin Puolustusvoimat täsmensi epäilyjään. Tuolloin Pääesikunnasta kerrottiin, että kyse ei olekaan luvattomasta tietovuodosta vaan kyseessä saattaa olla tutkimuseettinen ongelma.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat