Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n Rinne avaisi ovea elvytykselle

Budjettiesitykselle Rinne antaa välttävän arvosanan. Hän uhkaa kaataa sote-palvelujen valinnanvapauden seuraavassa hallituksessa.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Antti Rinne lisäisi veroja siellä missä maksukykyä on.
Antti Rinne lisäisi veroja siellä missä maksukykyä on. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Kuka?

Antti Rinne

 53-vuotias oikeustieteen kandidaatti.

 Asuu Mäntsälässä.

 Mäntsälän kunnanvaltuuston jäsen.

 Toiminut nykyisen Ammattiliitto Pron ja sen edeltäjän Toimihenkilöunionin puheenjohtajana vuodet 2005–2014.

 Sdp:n puheenjohtaja vuodesta 2014.

 Toimi valtiovarainministerinä kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015 ensin Jyrki Kataisen ja sitten Alexander Stubbin hallituksessa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) budjettiesitykselle arvosanan 6–. Välttävää arvosanaa hän perustelee monelta kantilta.

”Iso miinus on, että tulopuoli ei ole mukana budjetissa kuin veronkevennysten kautta”, hän aloittaa.

”Leikkaukset toteutetaan täysimääräisinä, ne vievät arviota hirveästi alaspäin. Ja hallitus lisää velkaantumista, vastoin omia puheitaan.”

Orpon esityksessä tulovero kevenee 0,5 prosenttia.

”On riski, että puolen prosentin veronkevennys ei riitä”, sanoo Rinne. Hän ei kuitenkaan paljasta, keventäisikö Sdp verotusta vielä enemmän.

”Me emme olisi tehneet leikkauksia, jotka ostovoimaa vievät”, hän kiertää.

Rinne kiittää hallitusta siitä, että pienet ja keskisuuret yritykset saavat maksaa arvonlisäveronsa vasta sen jälkeen, kun rahat ovat tulleet tilille.

Kiitosta tulee myös palkansaajien ja ikäihmisten verotuksen yhtenäistymisestä. Vuodenvaihteessa syntynyt poikkeama kansalaisryhmien verotuksessa, eli eläkeläisten ostovoiman heikennys, jää kuitenkin voimaan.

”Hallitus jätti korjaamatta itse tekemänsä ongelman.”

Sdp:n vaihtoehto olisi kiristää muun muassa omistamisen ja miljoonaperintöjen verotusta. Tulopuolta budjettiin pitää saada sieltä missä maksukykyä on, Rinne sanoo.

Demarijohtaja raottaa ovea myös elvyttäville investoinneille. Rinteen mukaan EU:n finanssipolitiikan säännöksiä voisi tarkastella avoimesti. 60 prosentin velkarajaa suhteessa bruttokansantuotteeseen ja kolmen prosentin budjettialijäämärajaa voisi tulkita niin, etteivät ne estäisi järkeviä investointeja.

Rinne mainitsee esimerkkinä sisäilmaongelmat kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa.

”Niistä tulee järjettömät kustannukset myöhemmin, jos muksut ja työntekijät sairastuvat. Nyt kannattaisi investoida siihen, että he saisivat tehdä töitä puhtaassa sisäilmassa.”

Tällaiset investoinnit, joihin yhdistettäisiin myös ikäihmisten palvelut, olisivat järkeviä ja lisäisivät työllisyyttä, Rinne sanoo. Ne voitaisiin irrottaa käyttötaloudesta eli investoinnit voitaisiin tehdä myös velkarahalla.

”Nyt otetaan 5,9 miljardia euroa velkaa pelkästään syömätalouteen.”

Hallituksen talouspolitiikka näyttäytyy Rinteen silmissä keskustan puoluejohdon ja kokoomuksen talouspolitiikkana, mutta alla kytee. ”Keskustan sisällä on kritiikkiä markkinaliberaalin linjan osalta”, hän sanoo.

Rinteen mukaan perussuomalaiset on hallituksessa vain äänetön yhtiömies, ja puheenjohtaja Timo Soini on alistunut puolueensa tilaan.

”Soinia kiinnostaa vain ulkoministerin pesti, ei se, mitä tapahtuu puolueelle.”

Hallituksesta perussuomalaiset ei voi lähteä, koska se voisi tietää uusia vaaleja. Nykyisissä kannatusluvuissa se olisi puolueelle katastrofi.

Rinne pitää selvänä, että jos uudet vaalit pidettäisiin, Sdp nousisi hallitukseen.

”Tässä tilanteessa ihmiset tukeutuisivat Sdp:hen, joka ei ole kovin vitsaileva ja seksikäs puolue, mutta asettaa tavallisten suomalaisten asiat edelle.”

On merkkejä, että perussuomalaisilla ääni nousee ennen kuin sote-uudistus ja palvelujen valinnanvapaus on sovittu.

Sdp:ltä tulee ulos pian oma sote-malli ja Rinne vetoaa hallitukseen, että siitä voitaisiin neuvotella. Jos se ei kelpaa, Sdp uhkaa kaataa huonot päätökset seuraavassa hallituksessa.

”Valinnanvapaus pirstaloi palvelut ja yhtiöittäminen romuttaa julkisen terveyden- ja sosiaalihuollon. Kustannukset nousevat ja terveyserot kasvavat. Me ei hyväksytä tällaista.”

Sen lisäksi, että kunnat joutuvat yhtiöittämään sote-palvelunsa, puhetta on ollut myös VR:n pilkkomisesta ja väyläverkon yhtiöittämisestä. VR:n pilkkomista Rinne pitää järjettömänä ja liikenneverkon yhtiöittämisen hän tyrmää täysin. ”Se on ufo-juttu. Siitä ei tule mitään, jos Sdp on hallituksessa.”

Rinne esitti Savon Sanomissa viikolla, että Posti jaettaisiin julkisen ja markkinaehtoisen palvelun yhtiöön. Julkinen hoitaisi viisipäiväisen jakelun ja turvaisi lakisääteisen yleispalveluvelvoitteen sekä myös sanomalehtien jakelun.

”Olisi järkevää, että printtimedia tulisi osakkaaksi.”

Akseli Valmunen / HS
Antti Rinne on luvannut ilmoittaa puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa, pyrkiikö hän jatkokaudelle Sdp:n johdossa. Sdp:n puoluekokous on ensi helmikuussa.
Antti Rinne on luvannut ilmoittaa puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa, pyrkiikö hän jatkokaudelle Sdp:n johdossa. Sdp:n puoluekokous on ensi helmikuussa.
Viisi kysymystä puoluejohtaja Antti Rinteelle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

”Pankkien ekonomistit käyttävät merkittävää taloudellista valtaa ennusteidensa kautta. Niissä näkyy usein, että intressitahot ovat ne pankit, jotka ennusteita tekevät.”

2 Kehu kollegaa.

Pia Viitanen (sd) tekee pyyteetöntä työtä. Hän on johtanut vaihtoehtobudjettimme valmistelua. Pia on uskomattoman sinnikäs ihminen, joka perehtyy asioihin syvällisesti ja jaksaa pyörittää sitä jauhamista, kun pitää etsiä lukuja sekä nippelitietoa.”

”Ihailen hänen jaksamistaan, sitä, että hän on valmis aamukuudelta ja iltayhdeltätoista keikkumaan samojen asioiden ympärillä. Että hän jaksaa potkia palkattua porukkaa ja meitä poliitikkoja samaan rytmiin.”

3 Mikä innostaa tällä hetkellä?

”Olin kaksi viikkoa kesälomalla ja sain olla sekä vaimon kanssa kahdestaan että yhdessä lastenlasten kanssa. Se latasi akkuja.”

”Nyt olen innostunut kaikista niistä asioista, jotka merkitsevät syksyllä haastetta talouden kuntoon laittamiseksi ja taloudellisen eriarvoisuuden poistamiseksi. Olen innostunut löytämään avauksia, joilla näihin asioihin kyetään vaikuttamaan.”

4 Mikä nyppii?

”Se, että meillä on yhden totuuden yhteiskunta, jossa vaihtoehtojen tarjoaminen leimataan huuhaatouhuksi.”

”Meillä on paljon hyviä, nuoria taloustieteilijöitä, jotka nostavat esille sen, että pelkäämme velkaantumista liian paljon. Mutta valtaeliitti pyrkii deletoimaan tämän keskustelun ja toteaa, että ainoastaan leikkaamalla ja kiristävällä talouspolitiikalla asioita viedään eteenpäin.”

”Olen eliitin kanssa eri mieltä. Askel askeleelta aion tulla keskusteluun mukaan, ettei voi väittää, että olen aivan huuhaamies, joka ei pysty perustelemaan asioita.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Viimeistelen Sdp:n sote-esitystä. Sunnuntaina olen Orimattilassa ja Hämeenlinnassa toritilaisuuksissa ihmisten keskuudessa.”

”Katson olympialaisia joka yö. En tiedä miksi minusta on tullut niin suuri friikki. Neljän viiden tunnin unilla pärjään.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat