Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pullea siili jaksaa talvehtia ja paritella – pihapiirin vierasta voi auttaa kissanruoalla tai talvipesällä

Puhtaat ruokakupit ehkäisevät siilien tautien ja loisten leviämistä. Vielä tässä vaiheessa ruokintaa ei kuitenkaan kannata aloittaa.

Kotimaa
 
Minna Annola
Siileille voi antaa esimerkiksi kissanruokaa.
Siileille voi antaa esimerkiksi kissanruokaa. Kuva: Minna Annola

Siilien ruokintaa talvehtimista varten ei kannata aloittaa vielä. Sen aika on vasta myöhemmin, kun syksy on edennyt pidemmälle, ainakin syyskuun puolelle.

”Nyt luonnossa on paljon ruokaa tarjolla siileille. Ihminen ei voi tarjota siilille yhtä hyvää ruokaa kuin mitä se löytää itse luonnosta”, kertoo eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Sitä, kuinka siilit selvisivät viime talvesta, on vaikea arvioida, sillä Suomen siilien määrää ei tiedetä eikä siililaskentoja tehdä. Talvet ovat kuitenkin aina hankalia siileille ja niiden talvikuolleisuus on suurta.

Sitä kurjempaa siilillä on talvella, mitä vähemmän on lunta. Jos lumi ei suojaa ja lämmitä siiliä, se joutuu käyttämään paljon ruskeaa rasvaansa kehonsa lämmittämiseen talvihorroksen aikana. Talvipesään valuva sulamisvesi lisää siilin talvehtimisvaikeuksia.

”Tavallisetkin talvet ovat laihoille siileille hankalia. Siilin on oltava tanakassa kunnossa syksyllä, jotta se selviytyy talven ajan”, Kinnunen sanoo.

Pihapiirin pienikokoisia siilejä voi auttaa hyvään talvehtimiskuntoon ruokkimalla niitä. Siilit tarvitsevat myös hyviä talvehtimispaikkoja, kuten risukasoja ja lehtikomposteja, minkä vuoksi pihaa ei kannata siivota liian siistiksi.

Siilille voi myös rakentaa talvipesän, jonka sisään voi laittaa lehtiä ja kuivaa heinää. Usein siili sisustaa rakennettua pesää myös itse.

”Siiliä voi auttaa löytämään rakennetun talvipesän ruoan avulla”, Kinnunen neuvoo.

Siilit käyvät talvehtimaan, kun ne eivät enää löydä ruokaa luonnosta. Talvehtiminen siis alkaa suurin piirtein silloin, kun yölämpötilat painuvat miinukselle.

Ruokkimalla siilejä voi auttaa myös keväällä, kun ne heräävät horroksesta. Uuden kevään kohtaavalla siilillä on edessä paritteluaika.

Siilit heräävät talvihorroksesta laihoina. Sen vuoksi urokset saattavat tarvita ruokinta-apua, jotta ne pystyvät kohentamaan kuntoaan naarassiilin löytämistä ja parittelua varten.

Paritteluaikana siilit liikkuvat paljon, kun ne etsivät sopivaa kumppania. Silloin niillä on myös suuri riski joutua auton alle.

Naarassiilejä voi puolestaan auttaa kevätruokinnalla jaksamaan tiineyden ja sitä seuraavan imetyksen. Siiliä voi ruokkia esimeriksi kissanruoalla. Sille pitää tarjota myös puhdasta vettä. Siilille ei pidä antaa esimerkiksi maitoa tai raakaa kalaa.

”Jos ruokkii siilejä, on muistettava kunnollinen hygienia. Siilien kupit on pestävä päivittäin, jotta taudit ja loiset eivät leviä ruokintakuppien välityksellä”, Kinnunen muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat