Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Koneet veivät tilan töistä romantiikan” – Video: 77-vuotias Oili Harjula osaa yhä lypsää lehmän käsin ja kirnuta voita

77-vuotias Oili Harjula on elänyt koko ikänsä samassa kylässä. Viime vuosikymmeninä navetat ovat täyttyneet lehmien sijaan tavaroilla ja työ maatiloilla muuttunut kovasti.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Näin tehdään voita kotikonstein - lehmästä ruokapöytään
Näin tehdään voita kotikonstein - lehmästä ruokapöytään
Oili Harjula, 77, näyttää minkälainen on lehmästä lypsettävän maidon tie leivän päälle levitettäväksi voiksi. Kuvaus ja editointi: Juha Metso.

Oili Harjulan kolme vinkkiä lehmän lypsämiseen käsin

 Taputtele lehmä rauhalliseksi ja pyyhi utareet.

 Käytä tarvittaessa utarevoidetta.

 Muista puristaa vetimiä koko kämmenellä, älä vedä.

Jotkin taidot eivät tosiaan unohdu koskaan. Näin tuumi Oili Harjula, kun hän tarttui vuosikymmenien tauon jälkeen lapsuusaikansa askareisiin: lehmän lypsämiseen käsin ja kirnun pyöritykseen.

Ismo Kiurun tilan Kirppu-lehmä pääsi koelypsyn kohteeksi. Kokeneissa käsissä maitoa tuli niin, että ämpäri täyttyi vauhdilla. Nykypäivän lypsylehmä myös tuottaa maitoa vuodessa keskimäärin liki tuplasti verrattuna kollegaansa 1980-luvulla.

77-vuotias Harjula pukeutui lypsykokeilua varten perinteiseen tyyliin. Hän on elänyt koko elämänsä Ihamaan kylässä, joka kuuluu nykyään Haminaan.

”Löysin miehenkin tästä toiselta puolelta kylää. Kävimme samaa koulua.”

Lehmien kanssa Harjula tottui olemaan jo lapsuudenkodissaan. Hän jäi kolmevuotiaana orvoksi, mutta pääsi veljensä kanssa asumaan isovanhempiensa luo. Siellä isoäiti opetti pojantyttärensä lypsämään lehmiä ja kirnuamaan voita. Harjoittelulehmänä toimi vaalea Varma.

”Se oli niin herkkä, että lapsikin sai maidon pois. Toiset lehmät saattoivat olla niin äkäisiä, että on niiden kanssa vaarojakin ollut”, Harjula muistelee.

Nykyään yhä useammalla tilalla lypsäminen hoituu automaattisesti robotin avulla. Harjulan lapsuudenkotiin ensimmäinen lypsykone puolestaan tuli jo 1950-luvulla. Lähes joka talossa oli tuohon aikaan ainakin muutama lehmä.

”Karjaa piti viedä aina aamuisin kahden kilometrin päähän laitumelle papan pellolle. Illalla lehmät haettiin taas kotiin. Se oli lasten työtä.”

Parikymppisenä Harjula meni naimisiin ja muutti miehensä Matti Harjulan kotitilalle. Aviomies ajoi taksia, ja vaimo hoiti parin kahta tytärtä sekä pientilaa. Lehmiä oli kerralla neljästä kahdeksaan, lisäksi viljeltiin heinää ja kauraa.

”Toivoisin, että kunnioitettaisiin entisajan maatalon emännän työtä. Maitomäärät ovat ehkä olleet pieniä, mutta työ on ollut vaativaa”, Harjula sanoo.

Hänestä emäntänä ikävintä oli, kun eläinlääkärin piti hätäteurastaa halvaantunut lehmä. Myös navetan viimeisistä asukkaista luopuminen 1990-luvulla toi haikean mielen.

Vuonna 1950 Suomessa oli yli miljoona lypsylehmää. Viime vuosina niitä on ollut enää noin 285 000. Nyt Harjulankin kotikylässä on lehmiä vain yhdessä talossa.

”Navetat eivät silti huokaile tyhjyyttään: niissä on polttopuuta ja muuta rompetta”, Harjula sanoo.

”Suren, kun lapsia syntyy vähän ja kylissä alkaa olla eläkeläisiä. Näillä asumuksilla ei ole arvoa eikä näitä saa kaupaksi, kun on jossain vaiheessa varmaan pakko muuttaa palvelutaloon tai jonnekin.”

Maatalouden koneistuminen on tehnyt työnteosta nopeampaa ja kevyempää. Samalla se on vienyt aitoa tunnelmaa, Harjula tuumaa.

”Ensin vilja ja heinä niitettiin ja nostettiin seipäille. Sitten tulivat leikkuupuimurit ja paalikoneet. Kyllä sieltä on kaikki romantiikka hävinnyt.”

Kiinnostus vanhan ajan maatalouteen kuitenkin säilyy. Harjula toimii aktiivisesti muun muassa Pyhällön alueen kylätoimikunnassa. Toimikunta järjestää kansakoulun pihalla kesätoreja.

”Miehet ovat vuosikausia tuoneet sinne omia vanhoja koneitaan: traktoreita, autoja, moottorisahoja. Tänä vuonna heräsi innostus siihen, että onhan naisillakin vanhoja koneita, kuten separaatti ja kirnu”, Harjula kertoo.

Tällä kertaa väki pääsikin ihmettelemään, miten entisajan koneet toimivat. Separaatilla erotettiin aikanaan kerma ja kuorittu maito eli kurri toisistaan. Separoiminen eli kerman erottaminen oli Harjulan mukaan aikuisten naisten tekemistä.

Kirnulla taas tehtiin kermasta voita. Kirnua pyörittivät usein lapset, vaikka puuha oli varsin raskasta.

Lähteet: Luonnonvarakeskus Luken tilastot, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n verkkosivut.

Juha Metso
Oili Harjula taputtelee naapurin Kirppu-lehmää.
Oili Harjula taputtelee naapurin Kirppu-lehmää.
Juha Metso
Oili Harjula taputtelee naapurin Kirppu-lehmää.
Oili Harjula taputtelee naapurin Kirppu-lehmää.
Juha Metso
Käsin lypsäminen sujui vielä vuosikymmenien tauon jälkeen.
Käsin lypsäminen sujui vielä vuosikymmenien tauon jälkeen.
Juha Metso
Kirppu-lehmästä heltisi runsaasti maitoa.
Kirppu-lehmästä heltisi runsaasti maitoa.
Juha Metso
Oili Harjula ja vanhan ajan separaattori.
Oili Harjula ja vanhan ajan separaattori.
Juha Metso
Entisaikaan voin valmistaminen vaati aikaa ja vaivaa. Oili Harjula nauttii itsetehtyä voita ruisleivän päällä.
Entisaikaan voin valmistaminen vaati aikaa ja vaivaa. Oili Harjula nauttii itsetehtyä voita ruisleivän päällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat