Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimetson munia rikottu sadoista pesistä Vaasassa – poliisi tutkii törkeänä luonnonsuojelurikoksena

Kyseessä on yksi Suomen ensimmäisistä rikostutkinnoista uudella törkeä luonnonsuojelurikos -nimikkeellä.

Kotimaa
 
Juha Metso
Merimetsojen pesiä laskettiin tänä kesänä Suomessa yhteensä 25500 kappaletta eli 1500 viimevuotista enemmän. Kuvan merimetsot kuvattiin heinäkuussa 2015 Espoossa.
Merimetsojen pesiä laskettiin tänä kesänä Suomessa yhteensä 25500 kappaletta eli 1500 viimevuotista enemmän. Kuvan merimetsot kuvattiin heinäkuussa 2015 Espoossa. Kuva: Juha Metso
Fakta

Runsas merimetsokanta aiheuttanut ristiriitoja

 Merimetso palasi Suomen saariston pesimälinnustoon kymmenien vuosien tauon jälkeen vuonna 1996. Kanta kasvoi voimakkaasti 1990-luvun lopulla. Kasvu on tasaantunut 2000-luvun kuluessa.

 Merimetsojen pesiä laskettiin tänä kesänä Suomessa yhteensä 25 500 kappaletta. Se on 1 500 viimevuotista enemmän.

 Runsas merimetsokanta on aiheuttanut monin paikoin rannikolla ristiriitoja muun muassa haju- ja kasvillisuushaittojen vuoksi.

 Merimetsoa on syytetty myös ammattikalastajien saaliiden pienentymisestä. Tutkimusten valossa merimetsot eivät vaikuta kalakantoihin suuressa mittakaavassa, mutta paikalliset haitat ovat mahdollisia.

 Myös kasvillisuusvaikutukset ovat paikallisia. Näkyvimpiä ne ovat silloin, kun merimetsot pesivät puissa. Kasvillisuustuhot rajoittuvat pesimäalueelle.

Poliisin mukaan runsaan kolmensadan merimetson pesän munat on rikottu tänä vuonna Vaasassa Pohjanmaan maakunnassa. Tapauksesta on käynnistynyt rikostutkinta epäiltynä törkeänä luonnonsuojelurikoksena.

Kyseessä on yksi Suomen ensimmäisistä rikostutkinnoista tällä nimikkeellä. Luonnonsuojelurikoksen törkeä tekomuoto lisättiin rikoslakiin tämän vuoden alussa.

Poliisi sai tiedon merimetson munien rikkomisesta Gråsälsbådan-nimisellä saarella toukokuussa. Saari sijaitsee merellä noin 13 kilometriä Vaasan keskustan länsipuolella.

”Siellä on ollut 325 pesää, joista on rikottu kaikki munat. Niitä on ollut ympäri saarta. Munia on rikottu heittämällä”, kertoo rikoskomisario Eero Välimäki Pohjanmaan poliisista.

Havaintojen perusteella saarella on tuhottu munia ainakin kahdella eri kerralla. Ensimmäinen teko paljastui 29. huhtikuuta. Kolmisen viikkoa myöhemmin kävi ilmi, että saarella oli käyty uudelleen rikkomassa munia.

Poliisilla ei ole ainakaan toistaiseksi tietoa tekijöistä.

”Tällaisen rikoksen selvittäminen on hankalaa, jos teolle ei löydy silminnäkijöitä”, Välimäki sanoo.

Esitutkinnassa asianomistajana eli mahdollisen rikoksen uhrin asemassa on Pohjanmaan ely-keskus.

Merimetso on rauhoitettu EU:n lintudirektiivillä ja luonnonsuojelulailla. Pesien ja lintujen häiritseminen on kiellettyä ilman lupaa.

Poikkeuslupia voidaan lain mukaan myöntää, jos se on tarpeen vakavien vahinkojen estämiseksi.

Ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaan yhden rauhoitetun merimetson korvausarvo on 235 euroa. Siten Vaasan Gråsälsbådanissa on todennäköisesti hajotettu munia kymmenientuhansien eurojen arvosta, poliisi arvioi.

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi arvelee, että merimetson pesien tuhoajat ja munien rikkojat eivät yleensä ymmärrä, kuinka suuret taloudelliset seuraamukset teosta voi seurata.

”Iso osa omaisuutta voi silloin joutua valtiolle”, Lehtiniemi sanoo.

Lehtiniemen mukaan Vaasan tapauksen kaltaisia tekoja tapahtuu vuosittain, joskin Vaasan tapaus on yksi laajimmista.

Tänä vuonna rikoslakiin lisätystä luonnonsuojelurikoksen törkeästä tekomuodosta seuraa rangaistuksena vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Törkeän luonnonsuojelurikoksen rangaistusasteikko on huomattavasti ankarampi kuin perusmuotoisessa luonnonsuojelurikoksessa, josta tuomitaan sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Pohjanmaan poliisilaitos
Vaasan Gråsälsbådanissa on ollut yli kolmesataa merimetson pesää. Kuva on otettu saarella sen jälkeen, kun siellä oli poliisin mukaan tuhottu kahdesti munia.
Vaasan Gråsälsbådanissa on ollut yli kolmesataa merimetson pesää. Kuva on otettu saarella sen jälkeen, kun siellä oli poliisin mukaan tuhottu kahdesti munia.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat