Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärioikeistolainen toiminta on lisääntynyt ja muuttunut näkyvämmäksi Suomessa

Sisäministeriön mukaan Euroopan pakolaiskriisi ja Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on vaikuttanut väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan.

Kotimaa
 
Miika Viljakainen
Vuonna 2015 uusnatsit hyökkäsivät tavarataloon Jyväskylän keskustassa.
Vuonna 2015 uusnatsit hyökkäsivät tavarataloon Jyväskylän keskustassa. Kuva: Miika Viljakainen

Väkivaltainen ääriliikehdintä on maltillista Suomessa, kertoo sisäministeriön selvitys. Sen mukaan Suomessa kuitenkin on ääriliikkeitä ja -ryhmiä, jotka käyttävät tai uhkaavat käyttää väkivaltaa viranomaisia, vähemmistöryhmiä tai poliittisia vastustajiaan kohtaan.

Tiedot käyvät ilmi sisäministeriön julkaisemasta väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta.

Nyt julkaistun selvityksen teemana ovat ekstremistiset rikokset vuonna 2015. Väkivaltainen ekstremismi tarkoittaa, että väkivallan käyttäminen, sillä uhkaaminen, siihen kannustaminen tai sen oikeuttaminen perustellaan laajemmalla aatemaailmalla, kertoo sisäministeriö tiedotteessaan.

Sisäministeriön mukaan Euroopan pakolaiskriisi ja Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on vaikuttanut väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan.

”Poliisin tietoon tulleiden rikosepäilyjen mukaan ekstremististen rikosten määrä ei kuitenkaan lisääntynyt vuonna 2015. Sen sijaan äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä aktivoitui ja tuli entistä näkyvämmäksi ja yhteiskunnallinen ilmapiiri kiristyi”, toteaa sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen tiedotteessa.

Selvityksen mukaan vuonna 2015 kirjattiin 33 äärioikeistolaiseen väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää rikosepäilyä.

Suurin yksittäinen rikoskokonaisuus oli Jyväskylässä elokuussa 2015 tapahtunut Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) mellakka.

Tuolloin uusnatsit hyökkäsivät tavarataloon Jyväskylän keskustassa ja pahoinpitelivät kolme ihmistä. Mellakkaan osallistuneet estivät fyysisesti poliisin toimintaa, kun se yritti puuttua tapahtumiin.

Vuonna 2015 kirjattiin kuusi rikosepäilyä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. SVL liittyy niistä viiteen tapaukseen, kertoo selvitys. Sen mukaan tapauksissa on esimerkiksi levitetty järjestön materiaalia sisältäviä lentolehtisiä julkisille paikoille sekä postilaatikoihin.

Satunnaisia väkivaltaisten äärioikeistolaisiksi profiloituneiden henkilöiden tekemiä pahoinpitelyrikoksia kävi ilmi yhteensä 12 vuonna 2015, kertoo sisäministeriö. Niistä neljässä motiivi on ilmeisen rasistinen.

Kahdeksassa tapauksessa epäillyt kuuluvat sisäministeriön mukaan rasistiseen skinhead-liikkeeseen. Kolmessa tapauksessa epäillyt kuuluvat selvityksen mukaan katupartiointiryhmään, johon liittyy rasistisia piirteitä. Sisäministeriön mukaan rikokset eivät kuitenkaan liity partiointiin. Yhdessä pahoinpitelyssä rikoksesta epäilty on SVL:n jäsen.

Sisäministeriön mukaan vuonna 2015 poliisin tietoon tuli 15 tapausta, jotka liittyivät turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistuneisiin tuhotöihin tai niiden yrityksiin.

Sisäministeriön mukaan se on Suomessa uusi rasistinen viharikosilmiö. Selvityksen mukaan vastaava rikosilmiö on havaittu myös esimerkiksi Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Tapauksissa, joissa tuhotyörikosten tekijät ovat poliisin tiedossa, heillä ei ole kuitenkaan ollut yhteyksiä ääriryhmiin.

Vuonna 2015 kirjattiin 16 anarkistiseen ja antifasistiseen liikehdintään liittyvää ekstremististä rikosta, kertoo selvitys.

Valtaosa niistä liittyy Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2015 järjestettyyn Vapaus pelissä -mielenosoitukseen. Tapahtumista kirjattiin 12 rikosilmoitusta, joissa oli yhteensä 13 väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää rikosepäilyä. Selvityksen mukaan kaikki rikosepäilyt johtuvat poliisia kohti heitellyistä kivistä.

Esitutkinta on kuitenkin lopetettu puolessa itsenäisyyspäivänä kirjatuista rikoksista. Epäiltyjen syyllisyydestä ei ole saatu riittävää näyttöä, kertoo selvitys.

Myös ydinvoiman vastaisessa liikehdinnässä on ilmennyt väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää toimintaa.

Selvityksen mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vastustajien toiminnasta Pyhäjoen Hanhikivellä on kirjattu kymmeniä rikosilmoituksia, mutta valtaosa niistä ei ole liittynyt väkivaltaan.

Sisäministeriön mukaan Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi käynnistivät vuonna 2015 noin kymmenen väkivaltaista jihadismia, terrorismirikoksia ja niitä sivuavia rikoksia koskevaa esitutkintaa.

Selvityksen mukaan tapauksissa rikosnimikkeinä ovat esimerkiksi terroristisessa tarkoituksessa tehty murha, värväys terrorismirikoksen tekemistä varten ja terroristisessa tarkoituksessa tehty laiton uhkaus.

Poliisilla oli vuonna 2015 tutkittavanaan kolme törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua, joissa rikosilmoitustiedot viittasivat yksittäiseen toimijaan, kertoo sisäministeriö.

Tapauksissa henkilön esittämän uhkauksen tai käyttäytymisen perusteella oli syytä epäillä tämän suunnittelevan ja valmistelevan ampuma-aseella toteutettavaa väkivallantekoa kohteeseen, jossa on paljon ihmisiä.

Kahdessa tapauksessa esitutkinnassa ei löytynyt viitteitä rikoksen valmistelusta tai epäillyn tosiasiallisista aikomuksista toteuttaa väkivallanteko. Kolmannen tapauksen oikeuskäsittely on myöhemmin tänä vuonna.

Sisäministeriö on julkaissut väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksia vuodesta 2013. Ne ilmestyvät kahdesti vuodessa.

Samuli Ikäheimo / Lehtikuva
Vastaanottokeskukseen tehtiin polttopulloisku Lammilla lokakuussa 2015. Ulko-oven vierestä löytyi pullon sirpaleita.
Vastaanottokeskukseen tehtiin polttopulloisku Lammilla lokakuussa 2015. Ulko-oven vierestä löytyi pullon sirpaleita.
Juha Sinisalo
Vastaanottokeskuksessa Raumalla syttyi tulipalo joulukuussa 2015.
Vastaanottokeskuksessa Raumalla syttyi tulipalo joulukuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat