Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivistystyönantajat arvostelevat koulutuksen lisäleikkausta

Kilpailukykysopimuksen työnantajille tuomaa etuutta leikataan saman tien: yliopistoilta 13,9 ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa euroa.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Helsingin yliopiston henkilökunnalle pidettiin tiedotustilaisuus yt-neuvotteluista tammikuussa.
Helsingin yliopiston henkilökunnalle pidettiin tiedotustilaisuus yt-neuvotteluista tammikuussa. Kuva: Mika Ranta / HS

Sivistystyönantajat ovat pettyneitä valtiovarainministeriön budjettiesityksen uuteen koulutusleikkaukseen, jota liittyy kilpailukykysopimukseen. Järjestön mukaan ministeriö pyrkii rahoittamaan leikkauksella työnantajamaksujen vähentymistä.

”Kyllä tässä on kyseessä uusi yllättävä lisäleikkaus koulutukseen. Erityisesti harmittaa, että tärkeänä pitämämme kilpailukykysopimuksen vaikutusta aiotaan nyt leikata merkittävästi”, sanoo Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsen Sivistystyönantajat muistuttaa, että yliopistot, ammattikorkeakoulut ja yksityiset oppilaitokset eivät ole julkisen sektorin työnantajia, ja niiden rahoitus kohdentuu suoraan koulutukseen eikä muuhun, kuten esimerkiksi kunnissa.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan kilpailukykysopimuksesta eli lähinnä työnantajamaksujen vähentymisestä aiheutuva leikkaus olisi yliopistoilta 13,9 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa euroa.

Hassinen muistuttaa, että kilpailukykysopimuksen mukaisesti työnantajamaksujen alennuksen pitäisi tulla suoraan organisaation kilpailukyvyn eduksi.

”Tuntuu oudolta, jos tässä tilanteessa samastetaan julkisen sektorin oppilaitokset ja yksityiset koulutuksen järjestäjät, kun kilpailukykysopimuksessa ne on eroteltu, ja esimerkiksi lomarahan leikkaukset eivät koske yksityisiä oppilaitoksia”, Hassinen huomauttaa.

Julkisella sektorilla tarkoitetaan valtiota, kuntia, kirkkoa, Kelaa, Kevaa ja Suomen Pankkia. Sopimuksen päämäärä oli lisätä yritysten kilpailukykyä.

”Jos nyt esitetty kilpailukykysopimuksen tuoman edun eliminointi jää voimaan, merkitsee se taas lisää sopeutuksia henkilöstöpolitiikkaan”, sanoo myös Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen, joka on Sivistystyönantajien puheenjohtaja.

Kunnissa puolestaan ollaan huolissaan siitä, että kilpailukykysopimus saattaa aiheuttaa niille ennakoitua enemmänkin verotulomenetyksiä palkansaajien sosiaalivakuutusmaksujen korotuksen ja siihen liittyvien verovähennysten kasvun takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat