Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patistaisiko päivähoitomaksujen leikkaus töihin?

Maksujen leikkaus edellyttäisi tukienkin leikkaamista. Tutkijan mukaan kannustinloukut kyllä pienenisivät, mutta perusturvan kustannuksella.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
EK ehdottaa päivähoitomaksujen alentamista.
EK ehdottaa päivähoitomaksujen alentamista. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) löi maanantaina tiskiin ehdotuksen, jota ainakaan lapsiperheet eivät varmasti vastusta. Sen sijaan, että päivähoitomaksuja korotettaisiin niin kuin hallitus aikoi tehdä, niitä pitäisikin EK:n mielestä laskea reilusti.

Perheen tulojen mukaan nousevat päivähoitomaksut yhdessä tarveharkintaisten tukien kanssa muodostavat erityisesti pienituloisille lapsiperheille EK:n mukaan huomattavan kannustinloukun.

Kannustinloukku tarkoittaa sitä, että ihmisen ei taloudellisessa mielessä kannata ottaa vastaan työtä, koska tukien pieneneminen ja tuloihin sidottujen asiakasmaksujen nousu syövät työstä saadun lisätulon lähes kokonaan.

Tutkimusten mukaan työttömien vanhempien lapsiperheissä ansaitusta lisäeurosta jää usein käteen vain 20–30 senttiä. Joissain tilanteissa uurastuksesta ei jää käteen yhtään mitään.

EK:n johtajan Ilkka Oksalan mukaan kannustinloukut ovat pahentuneet vuosien kuluessa, vaikka niitä on jatkuvasti pyritty purkamaan. Tästä on osoituksena se, että työttömyysaste on korkea mutta samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä suuri.

”Avoimia työpaikkoja on vuoden 1990 jälkeen ollut vain kerran aikaisemmin enemmän kuin nyt. Se oli vuotta 2008 edeltävän suhdannehuipun aikaan. Tämä kertoo siitä, että kannustinloukkuongelma pahenee koko ajan”, Oksala sanoo.

EK:n yhtälössä on kuitenkin myös toinen puoli. Päivähoitomaksun alentaminen rahoitettaisiin asumistukea leikkaamalla. Jotta leikkaus ei siirtyisi toimeentulotukeen, siihen palautettaisiin asumismenojen omavastuuosuus.

”Tukia saavien perheiden tulot toki pienenisivät. Tässä on kuitenkin se hyvä puoli, että asumismenot ovat suurimmillaan niillä paikkakunnilla, joissa on myös paljon avoimia työpaikkoja. Ihmisillä olisi siis hyvä mahdollisuus työllistyä”, Oksala sanoo.

Oksalan mukaan päivähoitomaksun alentaminen ja asumistuen leikkaus lisäisivät huomattavasti lapsiperheen työttömien vanhempien kannustimia ottaa vastaan palkkatyötä. Vaikutusta voisi vielä tehostaa kasvattamalla työtulovähennystä eli verottoman palkkatulon määrää.

Kannustinloukkuja Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa tutkinut Heikki Viitamäki vahvistaa EK:n logiikan toimivan.

”Periaatteessa on tietenkin juuri näin. Jos kaikista tarveharkintaisista etuuksista luovuttaisiin, kannustinloukutkin häviäisivät. Ongelma on se, että asumistuki on tärkeä monelle ihmisille ja joidenkin mielestä se on jo nyt liian pieni”, Viitamäki sanoo.

EK:n ehdotus voisi tarkoittaa, että joillekin perheille jäisi käteen vähemmän kuin mitä toimeentulon minimiksi on määritelty. Hallitusten suunta viime vuosina ollut pikemminkin päinvastainen. Perusturvaa, joka on jokaiselle kansalaiselle taattava minimitoimeentulo, on pyritty parantamaan.

Sivuvaikutuksena kannustinloukut ovat saattaneen entisestään pahentua. Joissain puheenvuoroissa on esitetty koko ongelman hoitamista työtulovähennystä kasvattamalla. Viitamäen mukaan se olisi kuitenkin hyvin kallista ja tehotonta.

”Esimerkiksi prosenttiyksikön kevennys ei vaikuttaisi kannustimiin merkittävästi silloin kun todelliset marginaaliveroasteet ovat 70–80 jopa 90 prosenttia”, hän sanoo.

Jos kannustinloukkujen poistaminen olisi helppoa, se olisi jo tehty. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuminen ja eläminen on niin kallista, että työttömien vanhempien lapsiperheille joudutaan maksamaan suuria summia tukia edes minimielintason ylläpitämiseksi.

Tukisummat ylittävät erityisesti monen yhden huoltajan perheen osalta sen, mitä vanhempi pystyisi työllään ansaitsemaan. Tällaisessa tilanteessa loukun purkaminen on vaikeaa ilman perheen suistamista köyhyyteen.

Hallitus on päättänyt kokeilla vielä yhtä mahdollista keinoa eli perustuloa kannustin- ja byrokratialoukkujen poistamiseen. Perustulon ideana on, että kaikille kansalaisille maksettaisiin perusturvan verran riippumatta tuen tarpeesta tai muista tuloista. Työssä olevilta tulo käytännössä verotettaisiin pois.

Jonkinlaista perustuloa on tarkoitus kokeilla jo ensi vuoden alusta alkaen. Sekä Viitamäki että EK:n Oksala pitävät kokeilua mielenkiintoisena, jos se pystytään toteuttamaan riittävän laajana.

”Ainakin se voisi toimia byrokratialoukkujen purkamisessa eli poistaa sitä paperisotaa, jota ihmiset joutuvat käymään elämäntilanteiden vaihtuessa”, Oksala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat