Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni parisuhdeväkivallan uhri jää vaille turvakotipaikkaa – Suomeen tarvittaisiin satoja paikkoja lisää

Euroopan neuvoston sopimuksen mukaan Suomessa pitäisi olla noin 500 turvakotipaikkaa, nyt käytössä on 114.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Euroopan neuvoston mukaan turvakotipaikkoja tulisi olla yksi tuhatta kansalaista kohti. Siis suunnilleen 500 koko maassa ja pelkästään Helsingissä noin 60.
Euroopan neuvoston mukaan turvakotipaikkoja tulisi olla yksi tuhatta kansalaista kohti. Siis suunnilleen 500 koko maassa ja pelkästään Helsingissä noin 60. Kuva: Rio Gandara / HS

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhriksi joutuu Suomessa vuosittain tuhansia naisia. Viime vuonna lähisuhteissa tapahtuneiden väkivaltarikosten uhreiksi joutui 8 800 henkilöä, joista noin 70 prosenttia oli naisia.

Monet uhreista hakevat apua turvakodeista, mutta turvakoteja tai turvakotipaikkoja ei ole riittävästi. Nykyinen rahoitus on riittänyt joten kuten nykyisten turvakotien ylläpitoon, mutta uusien avaamista ei ole voinut edes suunnitella.

Tänä vuonna turvakotien valtiolta saama rahoitus on ollut 11,3 miljoonaa euroa, jonka avulla toimintaa ei ole saatu riittävästi kaikille avuntarvitsijoille. Valtiovarainministeriö on kehyksessä ehdottanut kahta lisämiljoonaa, sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan kolmea. Ensi- ja turvakotien liiton näkemyksen mukaan tarvetta olisi vielä neljälle lisämiljoonalle.

Aiemmin turvakoteja rahoittivat kunnat. Viime vuonna lasku on siirtynyt kokonaan valtion maksettavaksi, millä oli tarkoitus tasata alueellisia eroja.

Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä luettelee kolme faktaa, miksi turvakodit tarvitsevat kipeästi lisärahoitusta.

”Ensinnäkin Suomi on ratifioinut Istanbulin sopimuksen, mikä on merkittävä edistysaskel. Mutta tuo esitetty raha ei mitenkään riitä sopimuksen toteuttamiseen käytännössä.”

Euroopan neuvoston laatima Istanbulin sopimus tuli Suomessa voimaan vuosi sitten. Sopimuksen keskeinen idea on naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäiseminen ja poistaminen.

”Toiseksi kun valtio otti viime vuonna vastuun turvakotien rahoituksesta, niillä rahoilla saatiin 114 perhepaikkaa. Se on liian vähän sekä kansainvälisen arvion että käytännön osoittaman tarpeen mukaan.”

Euroopan neuvoston mukaan turvakotipaikkoja tulisi olla yksi tuhatta kansalaista kohti. Siis suunnilleen 500 koko maassa ja pelkästään Helsingissä noin 60.

”Nyt turvakotipalveluverkostossa on isoja katvealueita, esimerkiksi Satakunnassa ei ole turvakotia lainkaan. Itä- ja Pohjois-Suomessa verkosto on puolestaan liian harva, ja etelässä turvakodit ovat liian pieniä.”

Kolmanneksi syyksi Särkelä kertoo, että nykyään turvakodit joutuvat liian usein vastaamaan apua pyytävälle naiselle, ettei tilaa ole.

”Viime vuonna tuli yli 2 000 yhteydenottoa, joissa henkilökunta joutui sanomaan, että turvakoti on täynnä ja paikkaa ei ole. Se on kohtuuton tilanne. Ehkä joku voi sitten saada apua ystäviltä tai sukulaisilta, mutta ehdottoman tärkeätä olisi saada ammattilaisen apua. Jos väkivalta suhteessa jatkuu, niin se usein raaistuu. Silti harva pystyy omin voimin lähtemään suhteesta ja irtautumaan väkivallasta.”

Vaikka tilaa ei olisi, aina etsitään vaihtoehtoja. Yhteyttä turvakotiin kannattaa siis ottaa, jos kokee, että kotona ei ole turvallista.

Turvakotien rahoitusta käsitellään syksyllä valtion talousarvion yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat