Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Tupakointi loppuu helpommin, kun kioski on kaukana

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Vuoden 2012 alusta tupakat on täytynyt pitää piilossa ostajien katseilta.
Vuoden 2012 alusta tupakat on täytynyt pitää piilossa ostajien katseilta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Mitä kauempana tupakanmyyntipiste on, sitä todennäköisempää on, että tupakoitsija lopettaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo muutaman sadan metrin muutoksella on merkitystä siinä, että tupakoitsija lopettaa tupakoinnin. Tutkimuksessa tupakoinnin lopettivat todennäköisimmin ihmiset, joilla tupakanhakumatka oli pidentynyt. Asiaa on selvitetty Turun ja Helsingin yliopistojen ja Työterveyslaitoksen laajassa tutkimuksessa, joissa aineistona oli yhteensä noin 20 000 ihmisen otos.

Tutkimus julkaistiin maanantai-iltana yhdysvaltalaisessa JAMA Internal Medicine -julkaisussa.

Kun matka kotoa lähimpään tupakanmyyntipisteeseen piteni 500 metrillä, tupakoinnin lopettamistodennäköisyys lisääntyi yli viisitoista prosenttia.

”Tupakoinnin lopettamisessa helpottaisi se, että ihan kodin lähellä ei ole saatavilla tupakkaa. Jos tupakkaa saa ihan kävelemällä, niin se on hankalampaa lopettaa kuin jos sitä varten tarvitsee erikseen lähteä kauemmaksi”, sanoo erikoistutkija Anna Pulakka Turun yliopiston kansanterveystieteen yksiköstä. Hän sanoo yllättyneensä siitä, miten selvästi asia aineistoista tuli esiin.

Jos siis haluaa lopettaa, on eri asia asua kerrostalossa, jonka alakerrassa on kioski, kuin vaikkapa maaseudulla kaukana keskustojen huvituksista ja palveluista. Tulosta voi pitää osin itsestäänselvyytenä, mutta toisaalta se kertoo myös siitä, että tupakka ei aina pane tupakoitsijaa mihin tahansa suorituksiin.

”Jo aiemmin on havaittu, että jos asuinalueella on paljon kauppoja, joissa myydään tupakkaa, siellä asuvat ihmiset myös polttavat enemmän. Jos taas näitä kauppoja on vähemmän, siellä poltetaan vähemmän”, Pulakka sanoo.

”Kyllä tämä vähän antaa viitteitä siihen, että pitäisikö tupakanmyyntiä rajoittaa.”

Tutkimuksessa seurattiin tupakoitsijoita ja aiemmin tupakoineita ihmisiä, joiden tupakointia selvitettiin seurantakyselyllä 5-9 vuoden kuluttua. Seurannan alussa ja lopussa mitattiin osoitetietojen avulla matka lähimpään myyntipaikkaan ja laskettiin sitten matkojen muutokset kilometrin säteellä kotoa oleviin myyntipaikkoihin. Keskimäärin ne olivat 530 metrin päässä kotoa.

”Suomessa on tavoite saada yhteiskunta tupakoimattomaksi vuoteen 2040 mennessä, mutta tällä hetkellä tavoitetta ei olla saavuttamassa. Mielenkiinto on viime aikoina kohdistunut siihen, voitaisiinko tupakan saatavuuden rajoittamisella vähentää tupakointia. Sitä kautta lähdimme tähän tutkimukseen.”

Noin kuusitoista prosenttia suomalaisista aikuisista tupakoi päivittäin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat