Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risikko: Ei ole mahdollista seurata, mitä käännytetyille tapahtuu

Verkkojulkaisu nosti esiin käännytettyjen nigerialaisnaisten huonon tilanteen.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sisäministeri Paula Risikko.
Sisäministeri Paula Risikko. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto ei tiedä, mitä Suomesta käännytetyille ihmiskaupan uhreille ja heidän lapsilleen tapahtuu. Verkkojulkaisu Long Play kertoi viikonloppuna, että Maahanmuuttovirasto on evännyt oleskeluluvan 25:ltä ihmiskaupan uhriksi joutuneelta nigerialaisnaiselta.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoi sunnuntaina STT:lle keskustelleensa Maahanmuuttoviraston kanssa jo viikonloppuna luettuaan artikkelin, jota hän piti järkyttävänä kertomuksena. Keskustelu käytiin yleisellä tasolla.

”Minä luotan siihen, että Migri tekee lain pohjalta sellaisia ratkaisuja kuin pitääkin”, Risikko sanoi maanantaina HS:lle.

”Meillä ei ole edes mahdollisuuksia seurata sitä, mitä kullekin yksilölle siellä tapahtuu, valitettavasti. Siihen ei ole resursseja eikä oikeuksiakaan seurata ihmisten yksityiselämää. Ei siihen ole mahdollisuuksia, ihminen tekee erilaisia valintoja elämässään.”

Sen sijaan viranomaiset koettavat Risikon mukaan saada selvyyttä eri maiden auttamisjärjestelmistä, jos sellaisia ylipäänsä on.

”Tietysti minun pitää luottaa siihen, että nämä järjestelmät toimivat parhaaksi ihmisille, jotka täältä palautetaan. Pitää myös voida luottaa EU-kumppanien antamiin tietoihin ja järjestelmiin”, Risikko sanoo.

”Suomi varmasti kantaa vastuunsa siitä, mitä eri sopimuksissa on sovittu. Mutta aina pitää muistaa, että meidänkin resurssimme ovat rajalliset.”

Long Play oli käynyt läpi 25 salaista turvapaikkapäätöstä, jotka liittyivät nigerialaisiin ihmiskaupan uhreihin. Nigerialaisnaiset eivät ole saaneet oleskelupaikkaa, vaikka heillä on pieniä lapsia. Maahanmuuttovirasto on myöntänyt heidän olevan ihmiskaupan uhreja.

Jutussa kerrotaan myös, etteivät nigerialaisnaiset ole onnistuneet hankkimaan apua ihmiskaupan uhreja auttavilta järjestöiltä.

Long Playn mukaan Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 167 nigerialaista, joista noin puolet oli naisia. Viime vuoden aikana 142 nigerialaista sai turvapaikkapäätöksen. Yli 60 sai kielteisen päätöksen ja yli 50 palautetaan johonkin toiseen EU-maahan. Maahanmuuttovirasto ei osaa sanoa, kuinka moni kielteisen päätöksen saanut nigerialainen on ihmiskaupan uhri.

Maahanmuuttoviraston mukaan ihmiskaupan uhri ei saa automaattisesti turvapaikkaa. Toki se voi olla oleskeluluvan peruste. Turvapaikka- ja oleskelulupaprosessissa otetaan huomioon aina hakijan tilanne. Long Playn artikkelissa nostetaan esille yksilölliseen tilanteeseen liittyvä mahdollisuus.

Ulkomaalaislaki antaa mahdollisuuden myöntää oleskelulupa sellaiselle erityisen haavoittuvassa asemassa olevalle ihmiskaupan uhrille, joka ei täytä muita oleskeluluvan ehtoja.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat