Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaikäisiä epäillään poikkeuksellisesta asuntomurtosarjasta – ”Motiiveina jännityshakuisuus ja näyttämisen tarve”

Kotimaa
 
Meri Liukkonen

Sisä-Suomen poliisilaitos kertoo selvittäneensä laajan asuntomurtosarjan, jossa murtauduttiin omakotitaloihin pääasiassa itäisellä Tampereella ja Kangasalla. Poikkeuksellisen rikoksista tekee se, että niistä epäillään paikallisia nuoria poikia, jotka olivat tekohetkellä 15–16-vuotiaita.

Poliisi epäilee nuorten murtautuneen yhteensä 18 omakotitaloon vuosina 2014 ja 2015. Tekotapa on ollut joka kerralla sama: Tekijät ovat aluksi tarkkailleet kohteita etukäteen ja varmistaneet, etteivät asukkaat ole kotona. Tämän jälkeen he ovat murtautuneet suojaisasta paikasta sisälle joko rikkomalla ikkunan tai vääntämällä oven auki.

Taloista on anastettu kaikenlaista helposti mukaan otettavaa ja rahaksi muutettavaa: käteisen rahan lisäksi muun muassa koruja, passeja, alkoholijuomia, kameroita, kelloja, tablettitietokoneita ja kannettavia tietokoneita.

Kenelläkään varkauksista epäillyistä nuorista ei ole merkittävää rikostaustaa, kertoo tutkinnanjohtaja Petri Burmoi Kangasalan tutkintaryhmästä Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa rikosten motiiveiksi ovat selvinneet jännityshakuisuus ja näyttämisen tarve poikaporukassa.

”Siinä on ollut lumipalloefekti: yhden onnistuneen keikan jälkeen on tehty niitä lisää”, Burmoi kertoo.

”Motiiviksi on myös selkeästi sanottu, että on haluttu, että on hieno kello, rahaa ja niin edespäin. Tässä on ollut tällaista rikoksen romantisointia ja osittain aika naiivia motiivia.”

Poliisi epäilee päätekijöiksi kahta tällä hetkellä 17-vuotiasta nuorta. He olivat alkukesästä vangittuina muutaman viikon ajan. Epäiltyjen päätekijöiden lisäksi kolme muuta nuorta poikaa on ollut kiinniotettuina ja heistä osa myös pidätettyinä rikosepäilyjen takia.

Burmoin mukaan epäillyt ovat alkaneet vasta rikostutkinnan edessä ymmärtää, miten vakavista rikoksista on kyse. Taloihin murtautumisesta aiheutuneiden vahinkojen ja anastetun omaisuuden arvo kohoaa yhteensä noin 50 000–100 000 euroon. Vain pieni osa omaisuudesta on saatu takaisin koti- ja maastoetsintöjen yhteydessä.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille teknisen tutkinnan avulla. Kuulustelujen rooli rikosten selvittämisessä on myös ollut erittäin merkittävä. Pojat ovat tunnustaneet teot.

Poliisi on selvittänyt tapausta 18 törkeänä varkautena. Esitutkinta valmistuu alkusyksyyn mennessä, minkä jälkeen kokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

”Oman 15-vuotisen poliisiurani aikana ei ole tullut vastaan tällaista. Yleensä törkeät varkaudet, joissa kohteena on asuttu omakotitalo, liittyvät ammattimaiseen rikollisuuteen”, Burmoi sanoo.

Suomessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Rangaistuksissa otetaan kuitenkin huomioon rikoksentekijän nuori ikä lieventävänä seikkana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat