Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK, Professoriliitto ja Suomen yliopistot tuomitsevat kaikki aikeet leikata koulutuksesta vielä lisää

Elinkeinoelämän keskusliitto ja Professoriliitto vaativat perumaan kilpailukykysopimukseen liittyvät rahoitusvähennykset.

Kotimaa
 
Jonne Heinonen / HS
Yliopistoilta koulutuksen lisäleikkaus veisi 13,9 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa euroa. Kuvassa Helsingin yliopiston päärakennus.
Yliopistoilta koulutuksen lisäleikkaus veisi 13,9 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa euroa. Kuvassa Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen sisältämä uusi koulutusmenojen leikkaus kerää lisää arvostelua.

Tiistaina esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK, yliopistoja edustava Unifi, STTK:lainen Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL sekä akavalaiset Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kritisoivat kipakasti kilpailukykysopimuksen tuomaa leikkausta. Jo viime perjantaina EK:hon kuuluva Sivistystyönantajat tuomitsi yllättävän esityksen.

Yliopistoilta uusi leikkaus veisi 13,9 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa euroa. Summat eivät sinänsä ole suurensuuria, mutta kysymys on arvostelijoiden mukaan ennen kaikkea periaatteesta.

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii hallitusta perumaan uudet koulutusleikkaukset. ”Nyt punnitaan hallituksen koulutusmyönteisyys. Valtiovalta on luvannut, ettei koulutukseen enää kohdisteta uusia säästöjä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti tiedotteessa.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että julkisille työnantajille työaikojen pidennyksen ja lomarahojen leikkausten myötä tulevat säästöt käytetään työnantajakustannusten alentamiseen.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on EK:n mukaan virheellisesti luokiteltu yksityiset koulutuspuolen toimijat osaksi julkista sektoria. Myös näille on kohdistettu julkiselle sektorille kilpailukykysopimuksessa sovitut leikkaukset.

”Esitys on yksiselitteisesti kilpailukykysopimuksen vastainen. Säästöjen oli tarkoitus lisätä yksityisten organisaatioiden kilpailukykyä, eikä heikentää sitä. Onneksi hallitus voi muuttaa esityksen elokuun lopun budjettiriihessä”, Häkämies sanoo.

Suomen yliopistot Unifi ry tuomitsee niin ikään leikkauksen.

”Kilpailukykysopimuksella piti parantaa yliopistojen ja Suomen kilpailukykyä. Yliopistojen merkitys uuden tiedon, innovaatioiden sekä osaamisen tuottajina on kansantaloutemme kannalta elintärkeä. Mikäli hallitus kohdistaa jatkuvasti uusia leikkauksia suoraan osaamis- ja tietopääomaamme, se heikentää samalla tulevan talouskasvun edellytyksiä”, sanoo Unifin puheenjohtaja, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Yliopistojen rehtorit keskustelivat asiasta kokouksessaan tiistaina. Rehtoreiden mukaan yliopistot ovat mitoittaneet toimintansa volyymin olemassa olevien sopimusten mukaisesti. Hallituksen peräytyminen kilpailukykysopimuksen periaatteista kasvattaisi epäluottamusta hallituksen ja yliopistojen välillä ja heikentäisi entisestään yliopistojen taloudellista asemaa, he sanovat.

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL sanoo tiedotteessaan jopa, että ”vaikeat kiky-neuvottelut olivat turhat”.

YHL:n mukaan työntekijäpuoli jousti neuvotteluissa niin, että irtisanomisilta, lisäsäästöiltä ja leikkauksilta säästyttäisiin. ”Nyt tämä osoittautuu turhaksi, koska maan hallitus leikkaa budjetissa lisää korkeakoulujen toimintamahdollisuuksia. Yliopistojen autonomiaa poljetaan ja työtekijöiden arvostusta halveksitaan jälleen”, YHL sanoo. Se muistuttaa, että yliopistot ovat vähentäneet henkilöstöään kuluvan vuoden aikana miltei tuhannella henkilöllä.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto vaativat, että hallitus peruu valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen sisältyvän yliopistorahoituksen 13,9 miljoonan euron leikkauksen.

”Meille on vakuutettu, että yliopistoihin ei enää kohdistu uusia leikkauksia. VM:n ehdotus sotii räikeästi näitä lupauksia vastaan”, Professorit ja Tieteentekijät huomauttavat tiedotteessaan.

Liittojen mukaan on väärin, että yliopistot joutuvat kärsimään ”oudosta olomuodostaan”. Niiden rahoitus tulee etupäässä valtiolta, mutta yliopistohenkilöstön työehtosopimuksista neuvotellaan EK:n pöydässä.

Nyt valtiovalta ”poimii rusinoita pullasta”, minkä myötä yliopistot joutuvat kärsimään sekä julkiseen että yksityiseen sektoriin kohdistuvia huononnuksista, liitot tähdentävät.

Valtiovarainministeriön ja opetusministeriön väliset budjettineuvottelut käydään 17. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat