Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peltipoliiseille lisää väriä ja ennakkovaroitus jokaisesta tolpasta, vaatii Liikkuvan poliisin perinneyhdistys

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Seppo Solmela
Suomessa kameravalvontatolpat ovat harmaita ja automaattivalvonnasta ilmoitetaan vain yleisesti sillä tieosuudella, missä kameroita on.
Suomessa kameravalvontatolpat ovat harmaita ja automaattivalvonnasta ilmoitetaan vain yleisesti sillä tieosuudella, missä kameroita on. Kuva: Seppo Solmela

Liikkuvan poliisin perinneyhdistys vaatii, että teillä olevat kameravalvontatolpat muokataan entistä paremmin näkyviksi ja että autoilijoita varoitetaan jokaisesta tolpasta erikseen. Yhdistyksen kanta on, että automaattisen liikennevalvonnan tulisi keskittyä ainoastaan liikenneturvallisuuden parantamiseen, ei tulojen hankkimiseen valtiolle.

Nykyisin tolpat ovat harmaita ja automaattivalvonnasta ilmoitetaan vain yleisesti sillä tieosuudella, missä kameroita on. Yhdistys haluaisi, että tolpat maalattaisiin tai teipattaisiin esimerkiksi fosforiteipeillä näkyviksi. Kuskit ehtisivät tällöin nähdä kameratolpat paremmin ajoissa ja tarvittaessa höllätä kaasujalkaa.

Yhdistys julkaisi sisäministeriön poliisiosastolle tekemänsä aloitteen verkkosivuillaan ja lähetti siitä myös tiedotteen tiedotusvälineille tiistaina. Kannanotto on yksi puheenvuoro lisää kuumana käyvään peltipoliisikeskusteluun. Perinneyhdistys ilmoittaa verkkosivuillaan vaalivansa vuonna 2013 lakkautetun Liikkuvan poliisin perinnettä.

”Aloitteemme on pelinavaus, jolla haluamme herättää keskustelua siitä, että kamerat pitää sijoittaa nykyistä järkevämmin sinne, missä niille todella on tarvetta. Sen lisäksi niiden pitäisi olla näkyvämpiä niin, että autoilija voisi havaita ne ajoissa ja tarkistaa nopeutensa”, sanoo perinneyhdistyksen puheenjohtaja, komisario Jyrki Haapala.

Eivätkö kameroiden näkyminen kauas ja ennakkovaroitukset kuitenkin vain johtaisi siihen, että autoilijat hidastaisivat kameroiden kohdalla ja posottelisivat muuten menemään mielensä mukaan?

”Sitähän tapahtuu tänäkin päivänä! Emme voi sille mitään. Tien päällä pitäisi olla riittävää valvontaa myös välialueilla”, Haapala vastaa.

Hänen mukaansa äkkijarrutukset vähenisivät, sillä nykyään niiden syynä on usein se, ettei kuljettaja havaitse kameraa hyvissä ajoin.

Nykyiset kamerat mittaavat auton nopeutta yhdessä tietyssä kohdassa. Näiden pistekameroiden sijaan ja lisäksi yhdistys haluaisi jatkossa nähdä teillä myös keskinopeutta mittaavia kameroita. Suomessa ollaankin lähdössä jo kokeilemaan uutta tekniikkaa. Ensimmäiset keskinopeuskamerat asennetaan vielä tämän vuoden aikana Tampereelle Suomen pisimpään maaliikennetunneliin, joka avataan marraskuussa.

”Ihanteellinen tilanne olisi se, että pistekamerat olisivat oikeissa paikoissa ja riittävän näkyviä ja että niistä varoitettaisiin etukäteen. Muilla alueilla mitattaisiin keskinopeutta nykyisten kameratolppien avulla”, Haapala kuvailee.

Yhdistys toivoisi, että pistekameroita sijoitettaisiin ennen kaikkea onnettomuusherkille tieosuuksille, kuten risteyksiin tai jyrkkiin kaarteisiin.

”Nyt kameroita on pitkillä, pitkillä suorilla, joissa kameran edessä jarrutetaan ja sen jälkeen lähdetään taas ajamaan kovaa.”

Esimerkiksi Ruotsissa ilmoitetaan Haapalan mukaan jokaisesta kameratolpasta etukäteen. Samalla muistutetaan, mitä nopeutta alueella on sallittua ajaa. Kamerat näkyvät kauas myös Via Balticalla Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Haapala kertoo ajavansa itse usein juuri Via Balticaa pitkin ja nähneensä siellä, miten valvonta toimii käytännössä.

”Autoilijat hidastavat hyvissä ajoin ja ajavat hiljaa siellä, missä pitää. Poliisiautot valvovat ylinopeuksia muilla tieosuuksilla, joten kiinnijäämisriski pidetään sielläkin riittävän korkeana.”

Suomessa on nyt noin 930 tolppaa, joihin asennettavia kameroita on puolestaan noin sata. Poliisi on juuri tehnyt päätöksen siitä, että se hankkii 60 uutta kameraa.

Haapalan mukaan riskinä on se, että kameroiden lisääminen köyhdyttää muuta liikennevalvontaa.

Yhdistys suhtautuu kielteisesti poliisihallituksen suunnitelmiin laskea rikesakon puuttumisrajaa kilometrillä nykyisestä rajasta eli kahdeksasta kilometristä tunnissa. Jos rajaa laskettaisiin, lähtisi kuljettajille yhdistyksen mukaan vuosittain 40 000 rikesakkoa lisää nykyisten huomautusten sijaan.

”Me kannatamme kameravalvontaa. Sitä pitää olla, sillä se tukee perinteistä liikennevalvontaa merkittävästi”, Haapala sanoo.

”Meidän kantamme on kuitenkin se, etteivät kamerat ole valtion budjetin pönkittäjä.”

Keskustelu nopeuskameroista on viime aikoina käynyt kuumana. Ensin poliisi ylisti Kehä I:llä käyttöön otettuja automaattikameroita uutisessa, jossa kerrottiin myös keskinopeusvalvonnan tulosta Suomen teille. Sitten liikennelääketieteen professori Timo Tervo suomi kameravalvontaa ja sanoi sen olevan ”keino kerätä rahaa valtiolle budjetin mukaisesti”.

Myös Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa ja mielipidepalstalla on kirjoitettu elokuun alussa asiasta eri näkökulmista: ainakin rikesakon seurauksista pieni- ja keskituloisen taloudelle, mittaustapojen luotettavuudesta, suurten nopeuksien aiheuttamista terveyshaitoista, liikennekuolemien vähenemisestä ja luottamusperiaatteesta Timo Tervon haastatteluun liittyen sekä kameravalvonnan suhteesta onnettomuusriskiin. Eräs lukija toi esiin, että Helsingin Jätkäsaaressa olisi tarvetta peltipoliisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat