Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät: Uusiutuvalla energialla 10 000 työpaikkaa kolmessa vuodessa

Kotimaa
 
Sebastian Koskinen / HS
Kansanedustajat Hanna Halmeenpää (vas.) ja Ville Niinistö tutustuivat Kalajoen Mustilankankaalla Suomen suurimpaan ja juuri laajennettuun tuulipuistoon, jonka 28 tuulivoimalan kokonaisteho on 92,4 megawattia.
Kansanedustajat Hanna Halmeenpää (vas.) ja Ville Niinistö tutustuivat Kalajoen Mustilankankaalla Suomen suurimpaan ja juuri laajennettuun tuulipuistoon, jonka 28 tuulivoimalan kokonaisteho on 92,4 megawattia. Kuva: Sebastian Koskinen / HS

Vihreä eduskuntaryhmä esitti Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla järjestettävässä kesäkokouksessaan tiistaina kolmevuotista kampanjaa energian pientuotannon vauhdittamiseksi.

Oppositiopuolueen esittämässä mallissa 120 miljoonaa euron valtiokustannuksilla tavoitellaan 10 000 työpaikkaa. Lisäksi vihreät vaatii, että uusi uusiutuvan energian tukimalli otetaan käyttöön jo ensi vuoden aikana.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan hallituksella on hyviä tavoitteita uusiutuvan energian lisäämiseksi ja öljyriippuvuuden vähentämiseksi, mutta niiden toteuttamismuoto on liian yksiulotteinen.

”[ Juha ] Sipilän hallitus nojaa liikaa metsäbiomassan käyttöön, missä käytetyt keinot ovat rajallisia. Uusiutuvan energian syöttötariffi tulee poistumaan, ja hallitus on viivytellyt uuden järjestelmän synnyttämistä. Mitään ei nyt tapahdu.”

Vihreiden kolmen vuoden hanke vauhdittaisi biokaasun, maalämmön ja aurinkoenergian pientuotantoa.

Biokaasua tuottaisi 300 maatilaa, jotka valmistaisivat sitä sivutuotteista, kuten nurmesta, kesantoheinästä, oljesta ja lannasta.

”Suomessa tuotantoa on 15 maatilalla, Saksassa yli 8 000:lla. Liikennebiokaasulla on Suomessa 24 tankkausasemaa, Ruotsissa 161”, alleviivasi vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää.

Niinistön ja Halmeenpään mukaan tämän potentiaalin hyödyntäminen olisi avuksi monelle heikossa taloudellisessa tilanteessa olevalle maatilalle.

Vihreät haluaisi myös ”lapsenkengissään olevan” maalämmön hyödyntämiseen mukaan julkiset rakennukset. Puolueen mallissa harkitusta 10 000 öljylämmitteisestä rakennuksesta 6 000 voitaisiin lämmittää maalämmöllä.

”Rahoituskeinona voisi olla jo olemassa oleva ESCO-kiertorajoitusjärjestelmä, jossa rahoitus saadaan ja maksetaan sitten takaisin rahoittajalle siinä tahdissa, missä säästöä syntyy”, Halmenpää tarkensi.

Maalämmön hyödyntämisessä säästyisi vihreiden mukaan samalla 60 miljoonaa litraa polttoöljyä vuodessa.

Pientuotannon edistämisen viimeinen osa olisi aurinkoenergian hyödyntäminen. Tämä onnistuisi kattopotentiaalin käyttöönotolla. Niinistö ja Halmeenpää vaativat myös, että aurinkoenergian tukea olisi samalla tehtävä reilummaksi.

”Nykyään omakotitaloasukas voi saada kotitalousvähennystä ja yritykset ja kunnat energiatukea. Uusiutuvan energian investointituki sen sijaan koskee vain yli viiden miljoonan euron hankkeita. Haluamme laajentaa kotitalousvähennystä koskemaan rivi- ja kerrostaloyhtiöitä tai sitten keksiä jokin toinen keino”, Halmenpää totesi.

Niinistö kritisoi tehottomiksi ja haitallisiksi kutsumiaan tukia Suomessa ja nosti esimerkiksi teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmän. Palautuksia saa valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan 140 yritystä, joista suuri osa on hyvin kannattavia suuryrityksiä. Palausten arvo on 200 miljoonaa euroa vuodessa.

VATTin mukaan palautusjärjestelmä voitaisiin poistaa ilman, että se vaikuttaisi merkittävästi vientiyritysten kilpailukykyyn tai kannattavuuteen. VATTin kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan palautukset sekä pienentävät valtion verotuloja että vesittävät ilmastotavoitteiden toteuttamista.

Niinistö ja Halmeenpää esittivätkin, että tuo 200 miljoonaa euroa voitaisiin käyttää vihreiden ehdotuksen rahoittamiseen.

”On myös hyvä muistaa, että se 200 miljoonaa on vuotuinen meno, kun taas hankkeemme on kertaluontoinen meno”, Niinistö kertoi.

Vihreät haluaisi suunnitelmallaan vauhdittaa Suomen muuttumista 100-prosenttisesti uusiutuvilla toimivaksi energiajärjestelmäksi vuoteen 2050 mennessä. Uusiutuvien energialähteiden tukimalliksi puolue kannattaa tarjouskilpailua eli huutokauppaan perustuvaa tukea.

Puolue viittasi myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran uuteen selvitykseen, jonka mukaan EU tai Suomi eivät nykyisillä päästösitoumuksilla yllä Pariisin ilmastonsopimuksessa asetettuun tavoitteeseen rajoittaa ilmastonmuutos selvästi alle kahden asteen.

Sebastian Koskinen / HS
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat