Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäiset matalapaineet nakertavat täsmäsääennusteiden tarkkuutta – ”Mutta sitä ennustetaan kun kaikki muutkin ennustavat”

Etenkin kesäiset matalapaineet tekevät sään ennustamisesta vaikeaa, ja juuri ne ovat hallinneet Suomen yleissäätilaa suvikuukausina.

Kotimaa
 

Maanantain sääennusteet uumoilivat keskiviikoksi kello 15:ksi Helsinkiin noin 16 lämpöastetta. Sadetta povattiin satavaksi 1,4–4,4 millimetriä. Numerot heiluivat hieman päivän aikana, mutta Ilmatieteen laitoksen, Forecan sekä Suomessakin suositun Norjan ilmatieteen laitoksen verkkopalvelun Yr.no:n ennustukset keskiviikon säästä olivat ainakin samansuuntaisia.

Tiistaiaamuna Ilmatieteen laitos pudotti keskiviikkoiltapäivän lämpöennustettaan kolmella asteella, Foreca yhdellä asteella. Yr.no puolestaan nosti ennusteensa 15 asteesta 16:een. Samalla sade-ennusteita rukattiin ylöspäin. Myös symbolimerkinnöissä oli eroja: Ilmatieteen laitos höysti tumman pilvensä kahdella sadepisaralla, Foreca peräti kolmella. Kuitenkin norjalaissivuston valkoista pilveä reunusti puoliaurinko.

Erot Helsingin-ennustuksissa olivat parin lämpöasteen ja muutaman sademillin luokkaa myös perjantaita kohden.

Säätä on vaikea ennustaa tiettyyn paikkaan tietyllä kellonlyömällä, myöntää Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta. Ennusteita täsmennetään koko ajan sitä mukaa, kun mallit täsmentyvät.

”Piste-ennusteissa saattaa olla isoja heittoja etenkin, kun on sää sadekuuroaltis. Mutta kuuden tunnin ajalta ylin lämpötila on heti helpompaa ennustaa”, Valta sanoo.

”Pienialaiset kuurot ovat kaikkein hankalimpia. Ilmakehä on kaoottinen systeemi ja pienet häiriöt leviävät: jos lähtötilanne tiedetään, kuurot voidaan ennustaa lähitunneiksi, mutta seuraavalle päivälle se alkaa olla aika mahdotonta.”

Etenkin kesäiset matalapaineet tekevät sään ennustamisesta vaikeaa, ja juuri ne ovat hallinneet Suomen yleissäätilaa suvikuukausina. Suomi sijaitsee pitkälti mantereellisen ja merellisen ilmaston välissä, jossa matalapaineita liikkuu runsaasti. Nyt väärin ennustettu sadekuuro Kanadan yllä voi muutaman päivän päästä muuttaa sääennustetta Euroopassa paljonkin.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan yhden vuorokauden lämpötilaennusteet toteutuvat lähes 90 prosenttisesti ja kahden vuorokauden noin 85 prosenttisesti. Sade-ennusteet ovat tarkkuudeltaan samaa luokkaa lämpötilaennustusten kanssa. Valta arvioi, että kesäisin onnistumisprosentti voi olla tätä heikompi. Lämpötiloissa toteutumista arvioidaan ”parin asteen” marginaalilla.

Sääennustusten osumatarkkuutta voi tarkastella esimerkiksi ennustetun ja toteutuneen lämpötilan kautta. Pieleen mennyt lämpötilaennustus kertoo, että todennäköisesti jokin muukin osa ennustuksesta, kuten sademäärä tai pilvisyys, on mennyt huti.

Kesä–elokuussa Forecan lämpötilaennusteet heittivät keskimäärin 1,5 astetta alle kahden päivän ennustejaksolla ja 2 astetta kahdesta neljään päivän ennustejaksolla. Forecan ennusteiden niin sanotut keskivirheet ovat selvästi pienempiä kuin Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksella tai yhdysvaltalaisella GFS:llä.

”Nuo ovat keskiarvoja kaikille Suomen vajaalle 200 sääasemalle. Siinä on mukana myös vaikeimmat tunturi- ja järviasemat. Paikalliset sateet rokottavat juuri rankasti iltapäivälämpötilojen osuvuutta tällaisina epävakaina kesinä”, sanoo Forecan päämeteorologi Petri Takala.

Paikallisten sateiden ennustaminen on hankalaa, myös Takala sanoo. Sadealue saattaa pyyhkäistä kaksikymmentä kilometriä ennustettua pohjoisempaa, jolloin ennustus ei ole täysin pielessä vaikka se saattaa siltä tavalliselle kansalaiselle näyttääkin.

”Usein säätä pystytään ennustamaan sadan kilometrin tarkkuudelle parin päivän ajan. Se ei kuitenkaan aina ole riittävä tarkkuus yksittäisen ihmisen kannalta. Helsingissäkin esimerkiksi Itäkeskuksessa ja Ruoholahdessa voi sää olla hetkellisesti tuiki erilainen ja muuttua nopeasti päinvastaiseksikin”, Takala sanoo.

”Tunnin tarkkuudella ennustettava kesämatalapaine ei tule olemaan koskaan tarkka kuurosateiden ja yksittäisten pilvenlohkareiden osalta tarkka. Mutta sitä ennustetaan kun kaikki muutkin ennustavat.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat