Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lieksan somaliäidit harmistuivat kehnoon joukkoliikenteeseen – hankkivat kimppa-auton helpottamaan asiointia

EU-rahoitteisessa hankkeessa maahanmuuttajat itse kehittävät ja toteuttavat tarvitsemiaan palveluita. ”Miksi kaikilla pitäisi olla oma auto, kun on tällainen yhteisö.”

Kotimaa
 
Anja Sarasoja
Mustikan vieressä poseeraavat Huda-vauva sylissään Kaltouma Abakar ja Sarif Nasra Abubakar.
Mustikan vieressä poseeraavat Huda-vauva sylissään Kaltouma Abakar ja Sarif Nasra Abubakar. Kuva: Anja Sarasoja

Pieni ja sininen Mustikka on tehnyt Lieksassa asuvat somaliäidit onnellisiksi.

Mustikka on auto. Se on jo 27-vuotias, mutta vähän käytetty Ford Fiesta, jonka lieksalaiset somaliäidit ovat hankkineet kimppa-autoksi helpottamaan lapsiperheiden arkea.

Helsingissä jonkin joukkoliikennevälineen kyytiin pääsee monin paikoin kymmenessä minuutissa, toisin on Lieksassa. 12 000 asukkaan pohjoiskarjalaisessa kaupungissa linja-autoja kulkee harvakseltaan, jos lainkaan.

Tämä on aiheuttanut hankaluuksia maahanmuuttajille. Lieksassa asuvista maahanmuuttajista suurin ryhmä ovat somalit, joita asuu Lieksassa yli 200.

Etenkin lapsiperheillä on ollut ongelmia hoitaa arkisia asioita ja viedä esimerkiksi lapsia harrastuksiin ilman toimivaa joukkoliikennettä. Oma auto sen sijaan maksaa paljon eikä kaikilla ole ajokorttiakaan.

”On hankalaa ja ongelma, kun on matkaa kauppoihin. Kävelymatkaa kertyy”, kertoo Sarif Nasra Abubakar puhelimitse Lieksan Somaliperheyhdistyksestä.

”Löytyi sopiva auto ja sopiva hinta. Minulla on ajokortti, ja sillä autolla voin hoitaa minun asioita ja muiden naisten asioita. Käydä kaupassa ja asioilla.”

Auto maksoi 800 euroa. Naiset jakoivat ostokulut ja maksavat menopelinsä osamaksulla. Osan ostorahoista he saivat sponsoreilta, jotka ovat ostaneet auton kyljestä mainostilaa.

Auton omistaa yhdistys, mutta se on yhdistyksen naisten hallinnoima. Yhdistyksessä on mukana parikymmentä naista.

He, joilla on ajokortti, kuskaavat muitakin asioille. Käyttökulut jaetaan käyttäjien kesken. Abubakarin mukaan kimppa-auto kuluttaa polttoainetta varsin maltillisesti.

Auton kotipaikka on Somaliperheyhdistyksen pyörittämän kansainvälisen kylätalo Metkan piha. Sijainti on sopiva, sillä iso osa paikallisista somaliperheistä asuu lähistöllä.

Naiset ovat ottaneet kimppa-auton riemuiten vastaan.

”Ei se oikein ehtinyt edes pihalle tulla, kun se jo lähti liikkeelle”, kertoo projektipäällikkö Anja Sarasoja Somaliperheyhdistyksen Leijat-hankkeesta. EU-rahoitteisessa hankkeessa maahanmuuttajat itse kehittävät ja toteuttavat tarvitsemiaan palveluita.

”Miksi kaikilla pitäisi olla oma auto, kun on tällainen yhteisö. Tämä on edullinen vaihtoehto ja vaihtoehto muillekin”, Sarasoja sanoo.

Hänen mukaansa auton käyttötavat muotoutuvat käytännön arjen kautta. Abubakar uskoo, että kimppa-auton käyttö onnistuu sujuvasti.

”Se ei ole ongelma. Kaikki ovat iloisia, kun on oma auto. Se auttaa naisia tosi paljon. He ovat tosi tosi tyytyväisiä”, Abubakar sanoo nauraen puhelimeen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat