Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli puolet ammatillisista tutkinnoista halutaan poistaa – nuohoojat, putkiasentajat ja peltisepät saman nimikkeen alle

Työryhmän ehdotuksessa ammatillisen koulutuksen tutkintojen määrä vähentyisi 351:stä 166:een. Esimerkiksi putkiasentajan, nuohoojan, rakennuspeltisepän, kirjansitojan ja verhoilijan ammattitutkinnot katoaisivat.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Nuohoojan ammattitutkinnosta tulee entistä laaja-alaisempi. Niklas Heroja nuohosi Muukalaiskadulla huhtikuussa 2011.
Nuohoojan ammattitutkinnosta tulee entistä laaja-alaisempi. Niklas Heroja nuohosi Muukalaiskadulla huhtikuussa 2011. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Yli puolet ammatillisen koulutuksen erilaisista tutkinnoista poistuu vuonna 2019, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän tutkintorakenne-ehdotus toteutuu.

Muutokset koskisivat eniten ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja, joita jo työelämässä olevat aikuiset suorittavat näyttötutkintoina.

Myös lähinnä nuorten suorittamien perustutkintojen kirjo kapenisi hieman. Vastedes ammatillisia perustutkintoja olisi kymmenkunta vähemmän kuin nyt, eli niiden määrä laskisi 52:sta 43:een. Suuremmat pudotukset olisivat kuitenkin ammattitutkinnoissa, joiden määrä putoaisi 177:stä 64:ään. Erikoisammattitutkintoja olisi vastedes 59, kun niitä nyt on 122.

Ehdotus uudeksi tutkintorakenteeksi on väliraportti, ja se luovutettiin keskiviikkona opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok).

Esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alalla on ollut paljon kapea-alaisia yhden ammatin tutkintoja. Uusi talotekniikan ammattitutkinto yhdistäisi putkiasentajan, ilmastointiasentajan, ilmastointijärjestelmien puhdistajan, kylmäasentajan, lämmityslaiteasentajan, nuohoojan, rakennuspeltisepän ja teknisen eristäjän ammattitutkinnot.

Kulttuurialalta voi ottaa esimerkiksi uuden taideteollisuusalan ammattitutkinnon. Siinä yhdistyisi aseseppäkisällin, kirjansitojan, jalometallialan, kultaajakisällin, käsityöntekijän, lasinpuhaltajakisällin, luonnontieteellisen alan konservoinnin, restaurointikisällin, saamenkäsityön, seppäkisällin, sisustusalan, soitinrakentajakisällin ja verhoilijan ammattitutkintojen osaamista. Lisäksi siihen tulisi osaamista puualan ja lasikeraamisen alan ammattitutkinnoista.

Humanistiselle ja kasvatusalalle esitetään entistä laaja-alaisempaa perustutkintoa, jossa yhdistyisi osaamista lapsi- ja perhetyöstä, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksesta sekä viittomakielisestä ohjauksesta. Suntion ammattitutkinnon nimi muuttuisi seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinnoksi, joka kuvaa osaamisen laaja-alaistumista myös hautauspalvelualalla, työryhmän raportti tähdentää.

Laajempien kokonaisuuksien hallinta onkin esityksen avainasia. Kun tutkintojen määrä vähenee 351:stä 166:een, on herännyt epäilyjä myös siitä, häviääkö samalla erikoisosaamista.

”Tässä pitää tasapainoilla. Työelämä kuitenkin muuttuu niin, ettei enää ole niin tarkkarajaisia ammatteja, vaan kaivataan laajempia tutkintoja, joiden sisällä on joustavuutta”, selvittää työryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Ville Heinonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Heinosen mukaan tietyt pakolliset tutkintojen osat ja osaamisalat pitäisivät huolen siitä, että ne eivät olisi liian yleisiä.

Tutkintorakenteen uudistus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemaa ammatillisen koulutuksen reformia. Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö sekä rahoitus- ja ohjausjärjestelmä uudistetaan. Oppimista työpaikoilla lisätään ja koulutussopimus otetaan käyttöön. Lisäksi koulutuksen järjestäjien säätelyä kevennetään.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjiä on huolettanut se, että uudistus toteutetaan mittavat säästöt edellä. Ensi vuodelle ammattikoulutuksen rahoituksen menoleikkaukset ovat 190 miljoonaa euroa, joka kohdistuu kuntaosuuteen. Uudistus toteutuu vasta vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat