Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle yrittää saada enemmän ohjelmia katsottavaksi ulkomailla, nyt edes uutisia ei aina näe – mutta miksi?

Tv-katsojat ovat ihmetelleet erityisesti Rion olympialaisten aikana, miksi uutislähetykset ja Urheiluruutu eivät näy ulkomailla Yle Areenassa.

Kotimaa
 
Janne Aaltonen
Kansainvälisiä urheilukisoja ei yleensä voi seurata Ylen kautta ulkomailla.
Kansainvälisiä urheilukisoja ei yleensä voi seurata Ylen kautta ulkomailla. Kuva: Janne Aaltonen

Yleisradio yrittää löytää keinoja, joiden avulla suomalaiset voisivat katsoa Ylen ohjelmia nykyistä laajemmin ollessaan ulkomailla.

Ohjelmien katselun laajentaminen saattaa vaatia neuvotteluja muun muassa Kopioston ja sen jäsenjärjestöjen, kuten Radio- ja televisiotoimittajien liiton ja muiden erilaisten sisällöntuottajien liittojen kanssa.

Nyt EU:ssa on kuitenkin valmistumassa direktiivi, joka saattaa mahdollistaa katselun, jos katselija voi todistaa olevansa sen maan kansalainen, josta tulevaa lähetystä hän katsoo. Kehitteillä on myös uusi tunnus, jolla suomalaiset voisivat todistaa Yle Areenassa olevansa suomalaisia.

”Emme vielä tiedä tarkalleen, millaisia vaatimuksia tunnukselta vaaditaan, mutta uskon, että vahva tunnus on kehitettävissä”, sanoo Ylen strategiapäällikkö Jari Lahti.

Hän arvelee, että direktiivi tulee voimaan vielä tänä vuonna.

”Voi olla, että tämä jo riittää, eikä neuvotteluja liittojen kanssa tarvita.”

Yle saa jatkuvasti palautetta ulkomailla olevilta suomalaisilta, jotka hämmästelevät, miksi he eivät näe verkossa toimivasta Yle Areenasta haluamiaan ohjelmia, vaikka samat ohjelmat näkyvät Suomessa.

”Tämä on palautteiden kestoaiheita”, sanoo Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist.

Erityisesti Rion olympialaisten aikana ihmiset ovat ihmetelleet, miksi Ylen uutislähetykset ja Urheiluruutu eivät näy Areenassa ulkomailla. Helsingin Sanomien mielipidesivuilla asiaa ihmeteltiin viimeksi keskiviikkona. Jouko Raita Lohjalta kysyi mielipidekirjoituksessaan, miksi Urheiluruutua ei voi katsoa Espanjassa Rion olympialaisten aikana, vaikka Yle-vero on maksettu.

Syy on siinä, että lähetyksissä on niin paljon olympialaisaiheita, ettei niitä sopimussyistä saa näyttää ulkomailla.

Areenassa eivät näy myöskään monet suosikkisarjat eivätkä sellaiset ohjelmat, joissa on runsaasti musiikkia.

”Toivon, että vuoden kuluttua tilanne on toinen. Yritys meillä ainakin on kova. Suomi ei kuitenkaan ole kovin suuri kielialue, joten sopimuksiin voisi päästä”, sanoo Lönnqvist.

Hän sanoo, että yksi keino voisi nimenomaan olla nykyisen Yle-tunnuksen kaltainen järjestelmä, jolla Areenan käyttäjä todistaisi olevansa suomalainen ja näin myös mahdollinen Yle-veron maksaja.

”Nykyinen Yle-tunnus on tähän liian kevyt. Pitäisi olla vahvempi tunnus.”

Useimmat sopimukset ovat tehty niin, että ne oikeuttavat lähetyksiin vain Suomessa. Moni sopimus on tehty aikana, jolloin internetiä ei nykyisessä muodossaan ollut. Esimerkiksi Kotikatu-sarjaa Yle ei sopimussyistä voi näyttää Areenassa. Kotikadun uusinta kaatui miljoonariitaan, uutisoi Helsingin Sanomat vuonna 2014.

Ilman uutta direktiiviä katselun laajentaminen voi olla vaikeaa.

”Jos saadaan aikaiseksi jonkinlaisia yleissopimuksia, se ei riitä, vaan lisäksi pitää jokaisen ohjelman kohdalla vielä neuvotella sopimus osin uusiksi. Se on jälkikäteen hankalaa”, Lönnqvist sanoo.

Hän sanoo, että jotkin kansainväliset urheilukisat voivat jäädä edelleen pimentoon ulkomailla.

”Kansainvälinen olympiakomitea valvoo sopimuksia niin, että olen olympialaisten kohdalla varsin skeptinen, mutta joidenkin muiden kohdalla voisi päästä sopimukseen.”

Yle yrittää parhaillaan muun muassa saada oikeudet Mestareiden liigan näyttämiseen ulkomailla.

Lönnqvist sanoo, että ajankohtaisia urheiluohjelmia lukuun ottamatta Areenassa on varsin laajasti tarjolla Ylen ohjelmisto. Hän sanoo, että viime toukokuussa Areenan videoista, eli lähinnä tv-ohjelmista, 83 prosenttia oli katsottavissa ulkomailla ja audioista, eli lähinnä radio-ohjelmista, 94 prosenttia.

”Toki kausittaista vaihtelua tässä on.”

Areenassa on ulkomailla nähtävillä erilaisia videoita lähes 53 000 ja audioita noin 64 000 kappaletta.

HS kysyi Yleltä, miksi se kohtelee ulkomailla olevia suomalaisia eri tavalla kuin Suomessa olevia suomalaisia.

Miksi ulkomailla avattavassa Areenassa ei ole kaikkia Ylen Suomessa lähettämiä ohjelmia, ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist?

”Syyt löytyvät tekijänoikeuksista ja sopimuksista. Olympialaiset, kuten monet muut sopimukset, ovat maakohtaisia. Urheilun lisäksi ulkomailla ei usein nähdä ohjelmia, joissa on paljon levytettyä musiikkia. Syynä ovat tekijänoikeudet. Niissä suomalaisia edustaa Gramex, mutta se ei voi edes edustaa ulkomailla. Yle kyllä haluaisi näyttää kaiken, mutta ei voi.”

Areenassa ei näy edes Ylen uutislähetyksiä nyt olympialaisten aikana. Miksi?

”Niissä on niin paljon olympialaisaiheita, ettei niitä voi sopimussyistä näyttää. Vielä edellisissä kesäolympialaisissa räätälöimme käsin uutisia niin, että ne voitiin lähettää, mutta koskaan ei tiedä, mitä olympialaisista uutisiin tulee, joten tästä luovuttiin.”

Voiko Urheiluruutua katsoa olympialaisten jälkeen ulkomailla, Ylen Urheilun teknisen tuotannon esimies Vesa Rämet?

”Olympialaisten jälkeen Urheiluruutua voi katsoa normaalisti ulkomailla. Silloin kansainvälisissä kilpailujen näyttämisessä pätee 90 sekunnin vapaa siteerausoikeus.”

Onko jokin keino, jolla ohjelman salauksen voi rikkoa?

”Tietokonemaailmassa on tietenkin kaikki mahdollista todella taitavalle ihmiselle. Sopimuksen mukaan ohjelma pitää suojata korkeampien kansainvälisten standardien mukaisesti. Helppoa rikkominen ei ole. Näitä valvotaan tarkasti, koska ohjelmien myyjille on tärkeää rajata oikeudet jollekin alueelle.”

Voiko tietokonetta huijata niin, että sitä ikään kuin katsotaan Suomessa, vaikka oikeasti makailtaisiin Espanjan Aurinkorannikolla?

”Varmaankin se on mahdollista.”

Miten Ylelle kävisi, jos se kuitenkin näyttäisi olympialaisten aikana Urheiluruutua vaikkapa Espanjan Aurinkorannikolla?

”Ensiksi se käsketään poistamaan. Sitten se olisi sopimusrikkomus, jossa toimittaisiin sopimuksen mukaan.”

Onko Yle näyttänyt ulkomailla urheiluohjelmia, joita se ei olisi saanut näyttää?

”Rion kisojen aikana ei ole, mutta Sotshin kisojen aikana muutama Ylen ohjelma näytti muutamia yksittäisiä pätkiä kisoista myös ulkomailla. Siitä tuli heti huomautus. Valvonta on todistettavasti tehokasta. Se voidaan tehdä koneellisesti.”

Paljonko Ylelle maksaisi ostaa oikeudet, joita voisi näyttää kaikkialla maailmassa?

”Miljardeja. Tai en usko, että tällaista vaihtoehtoa edes on, koska silloin vaikkapa Yle voisi näyttää olympialaiset ilmaiseksi kaikkialla eikä oikeuksia kannattaisi enää myydä muille alueellisesti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat