Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus voi viedä valtiolta tuhat työpaikkaa: ”Kymmenistä miljoonista euroista puhutaan”

Valtiovarainministeriön esityksestä voi laskea, että kuuden minuutin työajan pidennys leikkaa valtion virastojen määrärahoja vajaan tuhannen työpaikan verran. Vähennystarve ei merkitse suoraan irtisanomisia.

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Valtiovarainministeriö laskee, että työajan lisäys tuo poliisille 5,5 miljoonan euron säästöt. Se tarkoittaa palkkakuluina noin sadan henkilön palkkoja poliisihallinnossa.
Valtiovarainministeriö laskee, että työajan lisäys tuo poliisille 5,5 miljoonan euron säästöt. Se tarkoittaa palkkakuluina noin sadan henkilön palkkoja poliisihallinnossa. Kuva: Tuomas Selänne
Fakta

Työajan pidennys ja säästöt

 Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus sopivat kilpailukykysopimuksessa nimitetyssä sopimuksessa yritysten kilpailukyvyn parantamisesta.

 Sen mukaan työnantajien sosiaalivakuutusmaksut pienenevät, työaika pitenee ja julkisen sektorin lomarahat pienenevät väliaikaisesti.

 Monella alalla työaika pitenee sopimuksen ansiosta kuudella minuutilla viikossa.

 Valtiovarainministeriö on laskenut tämän lisääntyvän työpanoksen tuovan säästöjä runsaan prosentin verran. Niistä osa toteutuu työpaikkojen vähennyksinä.

Valtiovarainministeriön (VM) valtion tulo- ja menoarvioesityksestä voi laskea matemaattisesti, että kilpailukykysopimuksessa (kiky) sovittu kuuden minuutin työajan pidennys leikkaa valtion virastojen määrärahoja yhteensä vajaan tuhannen työpaikan verran.

Kunnissa työpaikkojen vähennysmäärä voi olla viidentuhannen henkilön luokkaa valtionosuusratkaisuista riippuen.

Säästötarpeen taustalla on ”lisääntyvä työpanos” työntekijää kohden.

Työvoiman vähennystarve ei merkitse suoraan irtisanomisia, vaan virastot voivat tehdä säästönsä eläköitymisellä, rekrytointikielloilla tai muista kohteista säästämällä.

VM:n viime torstaina julkistaman budjettiehdotuksen mukaan esimerkiksi poliisilta leikataan työpanoksen kasvaessa 5,4 miljoonaa euroa. Yhden poliisin vuosikustannus on noin 60 000 euroa, joten säästö merkitsisi 90 poliisin vähentämistä.

Koska konttoriväki on poliisissa halvempaa, vähennystarve lienee noin sata henkilöä.

Vastaavasti verohallinnolta säästyy työpanoksen kasvaessa 2,8 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 50:tä verovirkailijaa.

Tullille 1,3 miljoonan säästö merkitsee noin 25 tullitarkastajan säästöä. Samanlainen säästölinja käy läpi valtiohallinnon.

Valtiovarainministeriön henkilöstöosaston hallitusneuvos Tuomo Vainio vahvistaa, että VM on laskenut virastoittain eli momenteittain leikkausmäärät – rahassa.

Leikkaukset koskevat kaikkia virastoja. Ainoastaan puhtaalla tulorahoituksella toimivissa yksiköissä leikkauksia ei tule.

”Niissä markkinat hoitavat leikkauksen”, Vainio sanoo.

Vainio painottaa, että valtiovarainministeriössä leikkauksia ei ole käännetty henkilötyövuosiksi, vaan kyse on ”puhtaasta rahasta”.

”Mutta kyllä henkilöstöä joudutaan vähentämään.”

Eri virastoissa säästökohteista voidaan toki käyttää tarkoituksenmukaisuusharkintaa, Vainio muistuttaa.

Vainion mukaan arvio valtion tuhannen henkilön vähentämistarve kuulostaa hänen arvionsa mukaan isolta.

”Mutta kymmenistä miljoonista [euroista] puhutaan.”

Vainion mukaan kuuden minuutin työajan lisäys tarkoittaa matemaattisesti runsaan prosentin säästöä.

Hän muistuttaa, että yksi kilpailukykysopimuksen tarkoitus oli alentaa julkisen hallinnon kuluja jotta voidaan alentaa työnantajakustannuksia muualla.

Säästö on vuonna 2017 hieman muita vuosia pienempi, koska sopimus tulee voimaan vasta helmikuusta.

Valtiovarainministeriön rakenneyksikön päällikkö, finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo painottaa, että valtiovarainministeriössä kukaan ei ole laskenut nuppilukuja siitä, kuinka monen henkilön vähennystä säästettävät summat vastaisivat.

”Jokainen virasto tekee oman ratkaisunsa, miten säästönsä toteuttaa”, Hakola-Uusitalo sanoo.

Valtiolla on töissä 70 000 henkilöä, kun kunnissa heitä on 400 000.

Jos työajan pidennys vaikuttaisi vastaavasti kuntasektorin henkilöstöön, se aiheuttaisi kunnissa 5 000–6 000 henkilön vähennyksen. Kuntien säästöt ovat kuitenkin riippuvaisia siitä, miten kuntien valtionosuuksia valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) budjettiesityksessä lopulta leikataan.

VM:n mukaan budjetin peruslinjaus valtionosuuksien leikkauksista on se, että kiky-sopimus tuo kuntatyönantajalle säästöjä sotu-maksujen alenemisen, lomarahojen pienenemisen ja työajan pidennyksen kautta.

Kun valtio vastaa osan peruspalvelujen järjestämisen kustannuksista, se laskee, että kilpailukykysopimuksen tarjoamien säästöjen ansioista näitä palveluja on halvempaa tuottaa ja siksi valtionosuudet laskevat.

VM:n laskennallisissa oletuksissa opetustoimessa valtionosuudet laskevat hieman vähemmän kuin muilla hallinnon aloilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat