Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä ehdottaa kovia keinoja työllisyyden lisäämiseksi: Ansiosidonnainen lyhyemmäksi, pitkäaikaistyöttömiä töihin harjoittelijapalkalla

Alustavia tuloksia on määrä esitellä hallitukselle torstaina.

Kotimaa
 

Hallitus kasaa paraikaa eväitä työllisyyspakettiin. Paketista on määrä päättää budjettiriihessä elo–syyskuun vaihteessa.

Hallitus nimesi loppukeväällä virkamiestyöryhmän etsimään keinoja työllisyysasteen nostoon ja kroonisen suurtyöttömyyden hoitoon. Ryhmää johtaa työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Tuija Oivo.

Työ on loppusuoralla, mutta julkisuuteen tietoja ei ole juuri tihkunut.

Alustavia tuloksia on määrä esitellä hallitukselle torstaina. Työryhmä kokoontuu vielä ensi viikolla.

HS:n tietojen mukaan työryhmä olisi päätymässä 19 keinon listaan, jolla yritetään patistaa väkeä töihin ja vähentää paisuvaa pitkäaikaistyöttömyyttä.

Listalla olisi myös karvaita keinoja, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen sen tasoa porrastamalla esimerkiksi 150 päivän jälkeen.

Syy on se, että pitkäkestoinen työttömyysturva pitkittää tutkimusten mukaan työttömyyttä.

Niin ikään ryhmä ehdottaa työehtosopimuksen alittavaa palkkatasoa pitkäaikaistyöttömälle.

Se tarkoittaisi työllistämistä harjoittelijapalkalla, joka olisi 60–80 prosenttia tes-palkkatasosta. Loppuosa paikattaisiin palkkatuella.

Työryhmä ehdottaa HS:n tietojen mukaan myös eläkeputken katkaisua vuonna 2019 ja kotihoidon enimmäistuen keston lyhentämistä.

Listalla on niin ikään pehmokeinoja: osaamisen vahvistamista, digitalisointia sekä sosiaalisia ja työkyvyn parantamiseen liittyviä ehdotuksia.

Oiva ei listaa vielä paljasta.

”Työ on yhä kesken. Yritämme tehdä kokonaisvaltaisen paketin, joka paitsi kannustaa töihin, myös karsii tekijöitä, jotka pitkittävät työttömyyttä.”

Hallituksella on nyt tarkka paikka epäonnisen pakkolaki-kierroksen jäljiltä. Ay-liikettä ei haluta ärsyttää, eikä kilpailukykysopimusta vaarantaa.

Siksi työryhmä esittää, että karvaimmat lääkkeet kypsyteltäisiin yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

”Tie on hitaampi, mutta varmempi: 19 keinosta 12 vaatii kolmikannan hyväksyntää, loput ovat taas poliittisesti vaikeita”, tiivistää virkamieslähde.

Syy koviinkin keinoihin on se, että yli vuoden työttöminä olleita on jo 130 000.

Työttömyyden hoito maksaa valtiolle vuodessa jo lähes kuusi miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat