Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunta-alan järjestöt: Kunnissa vaarassa 8 000 työpaikkaa

Järjestöt peräävät korvauksia kilpailukykysopimuksen aiheuttamista verotulojen menetyksistä.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kunta-alan järjestöt pelkäävät työpaikkojen puolesta. Kuvassa sairaanhoitaja kirjoittaa reseptiä Lohjan terveyskeskuksessa vuonna 2013.
Kunta-alan järjestöt pelkäävät työpaikkojen puolesta. Kuvassa sairaanhoitaja kirjoittaa reseptiä Lohjan terveyskeskuksessa vuonna 2013. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kunta-alan järjestöt peräävät kannanotossaan täysiä korvauksia kilpailukykysopimuksen aiheuttamista verotulojen menetyksistä, jotta työpaikat eivät vaarantuisi. Vetoomuksen takana ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö Koho ja Kunta-alan unioni.

Pääsopijajärjestöt vaativat, että sovitusta pidetään kiinni. Niiden mukaan valtion tulisi kompensoida verotulomenetykset täysimääräisesti.

Kunta-alan henkilöstö kantaa järjestöjen mukaan vastuunsa maan kilpailukyvyn edistämisestä jo työaikojen pidennyksellä ja lomarahojen leikkauksilla.

”On täysin kohtuutonta, että kunta-alan henkilöstön palvelussuhteiden jatkuvuus asetetaan lisäksi kyseenalaiseksi valtionhallinnon yksipuolisilla, kuntien ja kuntayhtymien taloudellista asemaa entisestään heikentävillä toimenpiteillä”, järjestöt toteavat tiedotteessaan ja viittaavat hallituksen budjettikaavailuihin, joissa korvauksia ei näy.

”Se merkitsee, että maan hallitus asettaa kunta-alan tilanteeseen, joka uhkaa laajalti kunta-alan työntekijöiden ja viranhaltijoiden palvelussuhdeturvaa tulevina vuosina.”

”On hämmästyttävää tämä poliittinen julkisen sektorin väheksyminen. Väkemme tekee sitoutuneesti ja suurella sydämellä, yksityistä sektoria pienemmillä palkoilla, sitä työtä ja niitä tehtäviä, joista poliitikot ovat päättäneet”, sanoo Jukon ja Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

”Lomarahaleikkauksissa tuli mittamme täyteen – uutta kunta-alan kyykytystä emme tule nielemään”, Luukkainen vakuuttaa.

Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine uskoo, että kompensaatioiden puute tulee aiheuttamaan lisää henkilöstön vähennyksiä tai lomautuksia kunnissa, joista osassa on jo nytkin käyty yt-neuvotteluita. Niemi-Laine ottaa esimerkiksi Porin, joka lomauttaa henkilöstöään loppuvuodesta. Kaupunki haki yhteistoimintaneuvotteluissaan 13 miljoonan säästöjä, joista lomautukset kattavat 11,6 miljoonaa euroa.

Niemi-Laineen mukaan kiristyvä talous voi näkyä myös niin, että henkilöstöstä pyritään tekemään yhä enemmän moniosaajia, jolloin esimerkiksi hoiva- ja hoitohenkilöstö joutuu myös siivoamaan. Koetukselle joutuvat muutkin tukipalvelut, kuten ruokahuolto, Niemi-Laine ennakoi.

Kilpailukykysopimuksen osana työnantajamaksuja vähennetään ja osa maksuista siirretään työnantajilta työntekijöille. Osa sovituista muutoksista aiheuttaa myös verotulomenetyksiä kunta-alalle.

Noin 384 miljoonan euron verotulon alenema merkitsee käytännössä rajuimmillaan 8 000 kunta-alan työntekijän ja viranhaltijan keskimääräistä vuosipalkkaa sosiaalikuluineen, kunta-alan palkansaajajärjestöt ovat laskeneet.

Myös kunta-alan työmarkkinajohtaja, Kuntatyönantajien Markku Jalonen on sitä mieltä, että peruslähtökohta ja taustaoletus kilpailukykysopimuksessa oli se, että kuntatalouden tilanne pysyy sen myötä kustannusneutraalina. ”Nyt näyttää, että yllättävät veronkevennykset vievät sen miinukselle”, Jalonen arvioi.

Työmarkkinakeskusjärjestöt allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen kesäkuussa. Sopimuksen tavoitteena on parantaa suomalaisen työn kilpailukykyä, lisätä talouskasvua ja parantaa työllisyyttä.

Sopimuksen mukaan palkankorotuksista pidättäydytään vuoden ajan sopimuksen voimaantulosta. Myös työaikaa pidennetään ja julkisen sektorin henkilöstön lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

”Tästä kertyvä varallisuus ei jää julkisen sektorin työnantajien käyttöön, vaan sillä rahoitetaan kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksujen alennus tulevina vuosina”, kunta-alan järjestöt huomauttavat.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat