Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ikääntyy myös vankiloissa – sellissä istuu Islannin ohella Euroopan vähiten vankeja

Suomessa vankiselleihin suljetaan ihmisiä vuosi vuodelta vähemmän ihmisiä. Myös rikollisuus on laskussa. Yhdysvalloissa on 13 kertaa enemmän vankeja kuin Suomessa suhteessa väkilukuun.

Kotimaa
 
Tältä näyttää lukittujen ovien ja muurien takana Vantaan vankilassa
Tältä näyttää lukittujen ovien ja muurien takana Vantaan vankilassa
Vantaan vankilaan saapuva kulkee matkan vankilan porteilta oikeussaliin. Näissä tiloissa tutkintavanki viettää aikaa keskimäärin neljä kuukautta. Toimittaja: Liisa Niemi, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Suomessa vankiselleihin suljetaan ihmisiä vuosi vuodelta vähemmän ihmisiä. Vankiloiden käytävillä liikkuu myös selvästi aikaisempaa vanhempia vankeja.

Alle 25-vuotiaiden osuus vangeista on laskenut 15 prosentista kymmeneen prosenttiin vuodesta 2006. Yli 50-vuotiaiden osuus on lisääntynyt 11 prosentista 16 prosenttiin.

Osin nopeaa muutosta selittää väestön vanheneminen, mutta vankien kohdalla ikääntyminen on ollut rivakampaa kuin väestön ikääntyminen.

Tiedot käyvät ilmi Rikosseuraamuslaitoksen uudesta vuosikirjasta. Kesäkuussa julkaistun kirjan uusimmat tiedot ovat vuodelta 2015.

Suomessa on Islannin ohella asukaslukuun nähden vähiten vankeja Euroopassa. Vankien määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa 19 prosenttia.

Suomessa on jokaista sataatuhatta asukasta kohti 54 vankia, kun esimerkiksi Virossa on 222 vankia samaa ihmismäärää kohti.

Lähes kaikkialla Euroopassa on vankien määrä laskussa. Samoin poliisin tietoon tulee vuosi vuodelta vähemmän rikoksia. Selvimmän poikkeuksen tekee Turkki, jossa poliisien tietoon tulleiden rikoksien määrä kasvoi vuodesta 2002 vuoteen 2012 yli 300 prosenttia.

Osittain vankien määrän väheneminen johtuu vuoden 1990-luvulla käyttöön otetusta yhdyskuntapalveluksesta ja vuoden 2006 vankeuslaista, jolloin käyttöön tuli muun muassa valvottu koevapaus.

Vuonna 2006 muutettiin nuorisovankisäännöksiä niin, että nuorisovankien määrä väheni merkittävästi. Nuoret vangit istuvat rangaistuksiaan nykyään lyhyempää kuin ennen.

”Syitä voi lukea myös rikostilastoista. Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on vähentynyt”, sanoo Rikoseuraamuslaitoksen erikoistutkija Marja-Liisa Muiluvuori.

Hän sanoo, että rattijuoppojen määrä vankiloissa väheni ensin, kun heitä tuomittiin aikaisempaa enemmän yhdyskuntapalveluun. ”Myös rattijuopumukset ovat vähentyneet ja yhdyskuntapalveluksessakin olevien määrä on vähentynyt”, Muiluvuori sanoo.

Vangeista kahdeksan prosenttia kärsi tuomiotaan liikennejuopumuksien takia, kun määrä vielä vuonna 2009 oli 14 prosenttia.

Huumerikokset ovat sivellisyysrikosten ohella ainoa merkittävästi kasvava syy joutua vankilaan. Vankiloissa vuonna 2015 istuvista 19 prosenttia oli tuomittu huumerikoksesta.

Sivellisyysrikoksista vankilaan tuomittujen osuus vangeista on kasvanut kolmesta viiteen prosenttiin kymmenessä vuodessa.

Ulkomaalaisten osuus vangeista kasvoi tasaisesti vuoteen 2014 saakka. Nyt kasvu on pysähtynyt, ja ulkomaalaisten osuus vangeista oli 16 prosenttia viime vuonna. Lähes puolet oli vangittu huumausainerikoksista. Ulkomaalaisista vangeista 32 prosenttia oli virolaisia tai venäläisiä.

The New York Times julkaisi tiistaina uutisen, jonka mukaan Yhdysvalloissa naisten määrä vankiloissa on lisääntynyt huomattavasti.

Vera Institute of Justicen raportin mukaan Yhdysvaltojen paikallisvankiloissa on 14 kertaa enemmän naisia kuin 1970-luvulla. Naisten määrä on lisääntynyt huomattavasti nopeammin kuin miesten, vaikka miehet ovat edelleen vankien enemmistö.

Naisia oli Yhdysvaltojen kunnallisissa ja muissa paikallisissa vankiloissa 110 000, kun heitä oli vuonna 1970 noin 8 000. Vuonna 1970 naisten osuus vangeista oli noin viisi prosenttia. Vuonna 2014 osuus oli noussut jo lähes viiteentoista prosenttiin. Naisilla suurin syy vankilaan joutumiseen on huumerikos.

Suomessakin naisten osuus vangeista on kasvanut, mutta ei enää viime vuosina. Viime vuonna naisia vangeista oli kahdeksan prosenttia. Kymmenen vuotta sitten osuus oli seitsemän prosenttia.

Yhdysvalloissa ja Suomessa kuten muuallakin Euroopassa vankien määrän kehitys menee päinvastaisiin suuntiin.

Yhdysvalloissa on maailman eniten vankeja suhteessa väestöön. Yhdysvaltojen vankiloissa oli noin 22 prosenttia maailman kaikista vangeista vuonna 2013. Kaikista maista ole kuitenkaan tilastoja saatavilla.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on 13 kertaa enemmän vankeja kuin Suomessa.

Yhdysvaltojen paikallisissa vankiloissa oli noin 745 000 vankia vuonna 2014, mikä on 374 prosenttia enemmän kuin vuonna 1970.

Suomessa vuonna 1975 oli vankeja 5 452. Viime vuoden lopussa vankeja oli 3 002, mikä on 45 prosenttia vähemmän kuin 1975.

Mika Ranta / HS
Sörnäisten vankila Helsingissä tammikuussa 2015.
Sörnäisten vankila Helsingissä tammikuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat