Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp haukkuu hallitusta ”kaverikapitalismista” ja ”sulle–mulle-politiikasta”

Antti Rinteen mukaan näyttää siltä, että ”hallitukselta on happi loppu vuoden kestäneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jälkeen.”

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne keskusteli yleisötilaisuudessa Raumalla torstaina.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne keskusteli yleisötilaisuudessa Raumalla torstaina. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma. Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Raumalla roimittiin torstaina urakalla Juha Sipilän (kesk) hallitusta. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallitus harjoittaa ”sulle–mulle-politiikkaa”.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan sanoi puheessaan hallituksen linjan olevan ”kaverikapitalismia”.

Juha Sinisalo
Sdp:n kansanedustajat Antti Lindtman (vas.) ja Lauri Ihalainen osallistuivat Rauman kesäkokoukseen.
Sdp:n kansanedustajat Antti Lindtman (vas.) ja Lauri Ihalainen osallistuivat Rauman kesäkokoukseen.

”Hallituksen politiikkaa näyttäytyy todella kovana edunvalvontana hyvätuloisille ja varakkaille ihmisille”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan hallitus ajaa hyvin toimeentulevien asiaa sen sijaan, että puolustaisi ”reilua ja pelisääntöjen mukaan toimivaa markkinataloutta”. ”Kyse on pro-business, ei pro-market-politiikasta”, hän sanoi.

Pro-business tarkoittaa poliittista toimintaa, jossa korostaa yhden toimialan tai yhden toimijan etua. Siinä suositaan muun muassa yritystukia. Pro-market puolestaan kannattaa vapaata kilpailua. Sen mukaan valtion tehtävä on tasoittaa pelikenttää, ei tukea yksittäisiä yrityksiä.

”Pääministeri Sipilä. Valitsemanne tie vie Suomea väärään suuntaan”, Rinne sanoi.

Antti Lindtman ihmetteli omassa puheessaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) budjettiesitystä. Lindmanin mukaan Sipilän hallitus on tehnyt kovia leikkauksia, joita se on perustellut sillä, että velkaantuminen on saatava loppumaan.

”Hallitus on pyytänyt kansalta paljon. Se on pyytänyt hyväksymään monet epäoikeudenmukaiset päätökset, koska velkaantuminen on pakko saada loppumaan”, Lindtman sanoi.

”Tämän kaiken jälkeen Orpon budjettiesitys onkin suuri yllätys. Hallitus lisää ensi vuonna velanottoa – ei vähennä sitä. Suomalaiset jäävätkin kysymään: miten tässä nyt näin kävi?” Lindman sanoi.

Lindtmanin mukaan velkaantuminen kiihtyy, koska hallitus on laiminlyönyt työllisyystoimet.

”Nyt viimeistään on selvinnyt, miksi hallitus on leikannut eläkeläisiltä, lapsiperheiltä, koulutuksesta ja työttömiltä. Heiltä ei ole leikattu siksi, että velkaantuminen pitäisi saada loppumaan. Hallitus on leikannut siksi, että se on voinut jakaa varoja omille eturyhmilleen”, Lindtman sanoi.

Hänen mukaansa leikkauksilla on rahoitettu hyväosaisten veronkevennykset, miljoonaperintöjen verohelpotukset, autoveron alennukset sekä ”uudet käsittämättömät verovähennykset, kuten metsävähennys”.

Lindtman vetosi myös Petteri Orpoon ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoseen (kok), että nämä peruuttaisivat päivähoitomaksujen korotukset.

”Jättäkää miljoonaperintöjen veroale toteuttamatta ja perukaa päivähoitomaksujen korotus”, Lindtman sanoi.

Myös puheenjohtaja Antti Rinne käytti myös kovaa kieltä kritisoidessaan hallitusta.

”Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo, täältä oppositiosta käsin hallituksenne politiikka näyttää siltä, että pieni- ja keskituloiset ihmiset eivät merkitse teille juuri mitään.”

Erityisesti Rinne moitti hallituksen lisäleikkauksia koulutukseen. Kilpailukykysopimuksen kylkiäisinä yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin menettävät odotettua enemmän rahaa, sillä ne eivät näillä näkymin saa pitää taloudellista hyötyä joka syntyy kilpailukykysopimuksesta.

Pääministeri Sipilä totesi keskiviikkona, että kyse ei ole lisäleikkauksista koulutukseen vaan ainoastaan kilpailukykysopimukseen liittyvästä tulkintaerimielisyydestä.

”Kyse ei ole tulkintaerimielisyydestä. Kyse on jälleen uudesta koulutusleikkauksesta”, Rinne sanoi.

Rinne kiitti Petteri Orpon budjettiesitystä siitä, että eläkeläisten ja palkansaajien veroratkaisut ovat ensi vuonna yhteneväiset. Kiitosta sai myös se, että yritykset saavat tilittää arvonlisäveron vasta sitten, kun sen perusteena olevat rahat ovat tilillä.

”Tämä tulee helpottamaan monen pienyrittäjän arkea. Kiitos siitä”, Rinne sanoi.

”Muutamista valopilkuista huolimatta valtiovarainministerin pohjaesitys on suuri pettymys. Näyttää siltä, että hallitukselta on happi loppu vuoden kestäneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jälkeen. Aivan kuin kaikki olisi nyt saavutettu, eikä mitään tarvitse enää tehdä”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan budjetista puuttuvat kestävää talouskasvua, työttömyyttä vähentävät ja työllisyyttä parantavat toimet.

”Ja valtion velkaantuminen jatkuu kasvu-uralla”, Rinne sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat