Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljelijä tarvitsee nyt poutaa – tiloilla ollaan valmiudessa ja kytätään kelejä

Puinti voi alkaa heti, kun sateet väistyvät ja aurinko kuivattaa pellot.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Vehnä kasvoi Kirkkonummella heinäkuussa.
Vehnä kasvoi Kirkkonummella heinäkuussa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Tilauksessa on kuukauden pouta.

Näin tiivistää monen viljelijän toiveen Sari Hiltunen, Etelä-Suomen ProAgrian kasviryhmän palvelupäällikkö. Sateinen loppukesä koettelee viljan puintia pahasti, mutta mistään katastrofista ei ole vielä kyse. Nyt tarvittaisiin vain poutakausi eikä yhtään enempää vesisateita.

”Nurmensiementen ja syysviljojen korjuu on hyvällä mallilla, mutta kevätviljoja on vasta päästy vähän aloittelemaan. Tiloilla ollaan valmiudessa ja kytätään kelejä”, Hiltunen sanoo.

”Tilanne on haastava. Kasvukauden alussa oli lämmintä ja kasvustot kehittyivät nopeasti, mutta nyt sitten syksyä kohti sateet aiheuttavat tuskanhikeä otsalle. Pitäisi päästä pellolle jo. Isoilla tiloilla on paljon korjattavaa pinta-alaa.”

Tuotantokustannukset uhkaavat nousta ja sadon laatu kärsiä, jos sateet jatkuvat. Erityisesti tilanne uhkaa leipäviljoja. Pellot eivät sentään vielä lainehdi, mutta pitkä poutakausi pelastaisi paljon.

”Nyt ollaan vasta elokuun puolivälissä. Jos nyt se pouta tulisi, sadonkorjuu olisi aika hyvässä mallissa tuossa syyskuun puolivälissä. Se on ihan mahdollista vielä”, Hiltunen sanoo.

”Siellä on kuivurit ja puimurit lähtövalmiudessa. Etelä-Suomessa ollaan kyllä päästy jo puimaan kevätviljoja, varsinkin aikaisia ohria. Mitään ei ole vielä menetetty, nyt vain se kraana kiinni.”

Karkkilassa ja Vihdissä viljelevän Sirkku Puumalan mallasohra olisi jo lähes puintikunnossa, vain pouta puuttuu. Sitä saattaa olla luvassa ensi viikolla, sillä sääennuste näyttää juuri siltä – poutaiselta ja lämpimältäkin.

Ainakin Etelä-Suomessa viime viikkoina tutuksi tullut sadekausi näyttäisi monin paikoin väistyvän. Puumalakin seurailee ennusteita monta kertaa päivässä.

”Valmiiksi kostean ja viileän kesän jälkeen olisi toivonut, että saataisiin edes hyvät puintikelit. Pahimmin paikoin on saatu niin paljon vettä, että pellot eivät kanna välttämättä vielä parin poutapäivänkään jälkeen”, Puumala sanoo.

”Homma alkaa heti, kun pelto kantaa, jos ei tällä viikolla niin toivottavasti ensi viikolla viimeistään.”

Jos sen sijaan sateet jatkuvat vielä ensi viikon yli, silloin tilanne alkaa olla jo kriittinen.

”Puinnin kannalta se tarkoittaa, että sato haetaan pellolta vaikka sateiden välissä. Sadon laatu pyritään varmistamaan, vaikka se tarkoittaisikin kovempia kuivatuskustannuksia.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat