Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ottaa uuden alkometrin käyttöön syksyllä – HS kokeili laitteen toimivuutta

Uusien laitteiden myötä kuljettajat puhaltavat pillin sijasta kuppiin.

Kotimaa
 
HS testasi uuden alkometrin
HS testasi uuden alkometrin
Tulevaisuudessa poliisi ei puhalluta enää pilliin, vaan kuppiin.
Fakta

Huumekuskeja paljastuu aiempaa enemmän

 Poliisin tilastojen mukaan törkeiden rattijuopumusten määrä väheni tammi–kesäkuussa noin kolme prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

 Perusmuotoisten eli ei-törkeiden rattijuopumusten määrä lisääntyi noin kolme prosenttia.

 Perusmuotoisten rattijuopumusten yleistyminen johtuu poliisin mukaan siitä, että huumekuljettajia on jäänyt kiinni aiempaa enemmän. Huumaantuneena ajaminen luokitellaan yleensä törkeän sijasta tavalliseksi rattijuopumukseksi.

 Sen sijaan alkoholin juomisesta johtuvien rattijuopumusten määrä on laskenut pidemmän aikaa.

Poliisi alkaa tulevana syksynä käyttää uudenlaisia seulonta-alkometrejä rattijuoppojen paljastamiseksi. Autoilijat ja muut tiellä liikkujat tunnistavat uuden laitteen siitä, että puhallus tapahtuu yleensä pillin sijasta kuppiin.

Poliisilaitokset voivat alkaa hankkia uusia alkometrejä syyskuun alusta lähtien. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen uskoo, että ensimmäiset laitteet tulevat käyttöön nopeasti.

Vanhanmalliset alkometrit eivät vaihdu kertarysäyksellä uudenlaisiin. Poliisi hankkii uusia laitteita todennäköisesti useamman vuoden aikana.

”Uusi alkometri on kätevä ja nopea. Testien perusteella se tuntuu toimivan todella hyvin. Uskon, että ihmiset tottuvat siihen nopeasti”, Ihalainen sanoo.

Kalle Koponen
Poliisille tulevat uudet keltaiset alkomittarit nopeuttavat puhallusratsioita.
Poliisille tulevat uudet keltaiset alkomittarit nopeuttavat puhallusratsioita.

Uusi alkometri toimii niin, että kuljettaja puhaltaa kuppia kohti. Vanhanmallisesta alkometristä poiketen puhaltajan ei tarvitse koskea huulillaan mihinkään puhallustilanteessa.

”Siihen voi puhaltaa noin kahdenkymmenen sentin päästä tuuliolosuhteista riippuen. Hento ja lyhyt puhallus riittää. Kuppiin puhaltaminen on helpompaa kuin pilliin puhaltaminen”, Ihalainen kertoo.

Ensimmäinen puhallus ei kerro hengitysilman promillemäärää, mutta se ilmoittaa, onko siinä alkoholia vai ei. Jos laite paljastaa kuljettajan käyttäneen alkoholia, hänen on puhallettava samaan laitteeseen uudelleen. Tällöin poliisi vaihtaa kupin tilalle pillin.

Toinen puhallus antaa mittaustuloksen uloshengitysilman alkoholipitoisuudesta.

Uudenkaan seulonta-alkometrin mittaustulos ei ole todistuskelpoinen tuomioistuimessa. Tarkka tulos mitataan rattijuopumuksesta epäillyltä vastaisuudessakin tarkkuusalkometrillä tai verikokeella.

Ihalaisen mukaan uusi seulonta-alkometri helpottaa ja nopeuttaa poliisin työtä esimerkiksi ratsioissa, koska yhtä kuppia voi käyttää samassa alkometrissä koko ratsian ajan.

Vanhanmallisiin laitteisiin vaihdetaan pilli jokaisen puhalluksen jälkeen.

Uudenmallisen laitteen käyttö tulee myös vanhaa edullisemmaksi. Yksi laite maksaa poliisille 300 euroa. Poliisilla on käytössä yli tuhat vanhanmallista seulonta-alkometriä.

”Siellä on jo toistakymmentä vuotta vanhoja laitteita, joita on yritetty tekohengittää”, Ihalainen sanoo.

Poliisilaitokset päättävät uusien laitteiden hankinnoista itsenäisesti. Ihalainen arvelee, että laitokset ostavat aluksi pienempiä eriä ja arvioivat niiden perusteella laitteiden käyttökelpoisuuden.

”Kyse on uudesta laitteesta, joten jotkut voivat olla alkuun epäileväisiä, miten se toimii”, hän sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Kari Pesonen sanoo, että odotukset uutta alkometriä kohtaan ovat kovat mutta myönteiset.

”Sen pitäisi olla suhteellisen nopea. Massapuhallutustilanteissa säästyy aikaa, kun ei tarvitse vaihtaa koko ajan pillejä. Se on ollut aikamoista näpräämistä, kun pillejä on vaihdettu, kerätty pusseihin ja viety hävitettäväksi”, Pesonen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat