Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt on aika mennä metsään sienestämään ja marjaan, kannustaa tutkija

Sää on suosinut sieniä. Puolukan aika alkaa tästä viikonlopusta.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Puolukat alkavat olla kypsiä.
Puolukat alkavat olla kypsiä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Alkanut viikonloppu näyttää sienestäjän ja marjastajan kannalta hyvältä. Sää suosii ja metsissä on menossa huippukausi.

”Jos ei ole vielä mustikoita poiminut, niin nyt on viimeinen mahdollisuus. Osa niistä on tosin jo vettynyt”, sanoo vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Kun mustikan aika loppuu, alkaa puolukkakausi.

”Sieltä saa jo sosemarjaa, joka ei ole vielä aivan kypsää. Varsinainen poiminta-aika alkaa ensi ja seuraavalla viikolla. Maku on parhaimmillaan noin viikon päästä ja siitä eteenpäin Etelä-Suomen kangasmetsissä.”

Sää on suosinut sienien kasvua. Salon mukaan pian alkaa mäntykankaille nousta männynherkkutattia, samoin kuusimetsissä alkaa nousta herkkutatti jo toisen kerran tänä vuonna. Ensimmäinen satokausi oli heinäkuun jälkipuoliskolla.

”Kantarellia on poimittu jo kesäkuussa ja koko heinäkuukin. Tästä tulee ennätysvuosi. Etelä-Suomessa sitä voi poimia vielä marras–joulukuussa, ellei lumi estä itiöemien poimimista. Kantarellin poimintajakso voi olla siten yli puoli vuotta”, Salo sanoo.

Häntä ihmetyttää, miten hyvä sienivuosi on jo nyt ollut.

”Normaalivuosina näinä aikoina vasta alkaa virallinen sienestyskausi, joka jatkuu lokakuun loppupuolelle. Nyt mennään reilut viisi kuukautta.”

Yleiset rouskut eli haaparouskut, kangasrouskut ja karvarouskut ovat kasvaneet metsissä jo kuukauden ajan, mutta niiden huippukausi alkaa vasta kahden, kolmen viikon päästä.

”Tässä on mahdottoman kivat ennusmerkit sille, että saadaan vielä paljon lisää tavaraa metsiin. Jo tähän mennessä ollaan hyvin keskiarvoissa ja ylikin. Monilajisuus on tänä vuonna se hyvä asia.”

Salo usuttaa ihmisiä metsään nyt viikonloppuna.

”Jo heinäkuussa on voinut poimia mustikoita ja sieniä. Nyt alkaa ajanjakso, jolloin voi yhtä aikaa poimia puolukkaa ja sieniä: voi ottaa sekä sienikorin että marjakorin mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat