Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp haukkuu hallitusta ”kaverikapitalismista” ja ”sulle–mulle-politiikasta”

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (keskellä) puhui kesäkokouksessa Raumalla torstaina.
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (keskellä) puhui kesäkokouksessa Raumalla torstaina. Kuva: Juha Sinisalo
Tästä on kyse

Kilpailukykysopimus

 Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että julkisille työnantajille työaikojen pidennyksen ja lomarahojen leikkausten myötä tulevat säästöt käytetään työnantajakustannusten alentamiseen.

 Valtiovarainministeriön budjettiesityksen tulkinnan mukaan esimerkiksi yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat osa julkista sektoria. Siksi myös niille kohdistettiin julkiselle sektorille kiky-sopimuksessa sovitut leikkaukset.

Rauma

Sdp roimi torstaina kovasanaisesti Juha Sipilän (kesk) hallituksen uusia koulutusleikkauksia eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa.

”Hallitus on pettämässä koulutuslupauksensa jo ties kuinka monennen kerran”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi puheessaan. Hallitus on aiemmin ilmoittanut, ettei se tee enempää koulutusleikkauksia.

Sdp:n laskelmien mukaan koulutukseen kohdistuu kuitenkin ensi vuonna noin 150 miljoonan euron leikkaukset. Syynä on se, että kunnilta ja muilta julkisilta toimijoilta viedään kilpailukykysopimuksen (kiky) tuomia hyötyjä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi keskiviikkona keskustan kesäkokouksessa, että hallitus ei ole tekemässä lisäleikkauksia koulutukseen. Kyse oli Sipilän mukaan kilpailukykysopimuksen tulkintaerimielisyydestä.

”Kyse ei ole tulkintaerimielisyydestä. Kyse on jälleen uudesta koulutusleikkauksesta”, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi puheessaan.

Entinen opetusministeri, kansanedustaja Krista Kiuru (sd) on käynyt tarkasti läpi valtiovarainministeriön budjettiesityksen. Kikyn vaikutusten arvioiminen vaatii melkoista akrobatiaa.

”Tätä on selvitetty päiväkausia”, Kiuru sanoo.

Kiky-sopimus vaikuttaa suoraan valtionosuuksiin opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokassa. Esimerkiksi lukiokoulutuksesta leikataan 7,6 miljoonaa, ammatillisesta koulutuksesta 15,1 miljoonaa ja esi- ja perusopetuksesta 3,8. Lisäksi yliopistoilta lähtee 13,9 miljoonaa ja ammattikorkeakouluilta 6,9 miljoonaa.

”Kilpailukykysopimuksen aiheuttamat leikkaukset ministeriön pääluokassa ovat yhteensä 55 miljoonaa euroa ensi vuonna”, Kiuru sanoo.

Kiky-sopimus vaikuttaa koulutukseen myös toista kautta. Kaikkiaan sen vaikutus kuntien peruspalveluiden valtionosuuteen on 343 miljoonaa euroa. Kiuru arvioi, että tästä varhaiskasvatuksen ja peruspalveluiden osuus on 28 prosenttia.

”Tällä laskentakaavalla kikyn vaikutukset koulutukseen ovat 96 miljoonaa”, Kiuru sanoo.

Koulutusleikkaukset olisivat näin ollen Kiurun mukaan yhteensä 150 miljoonaa.

”Pitää muistaa, että tässä puhutaan vain vuoden 2017 kiky-vaikutuksista. Vaikutukset moninkertaistuvat, kun ne lasketaan vuosille 2018–2020.”

Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kritisoitiin Juha Sipilän hallitusta muutenkin urakalla. Lindtmanin mukaan hallitus harjoittaa ”sulle–mulle-politiikkaa”.

Puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan sanoi puheessaan hallituksen linjan olevan ”kaverikapitalismia”.

”Hallituksen politiikkaa näyttäytyy todella kovana edunvalvontana hyvätuloisille ja varakkaille ihmisille”, Rinne sanoi.

Antti Lindtmanin mukaan Sipilän hallitus on tehnyt kovia leikkauksia, joita se on perustellut sillä, että velkaantuminen on saatava loppumaan. ”Hallitus on pyytänyt kansalta paljon. Se on pyytänyt hyväksymään monet epäoikeudenmukaiset päätökset, koska velkaantuminen on pakko saada loppumaan”, Lindtman sanoi.

”Tämän kaiken jälkeen Orpon budjettiesitys onkin suuri yllätys. Hallitus lisää ensi vuonna velanottoa – ei vähennä sitä”, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan velkaantuminen kiihtyy, koska hallitus on laiminlyönyt työllisyystoimet.

Sdp esitteli torstaina kymmenen omaa keinoaan työllisyyden kohentamiseksi. Demarit esittävät muun muassa työeläkemaksujen määräaikaista alennusta sekä Remontti Oy:n perustamista. Keinot olivat pääosin tuttuja Sdp:n varjobudjetista ja muista aiemmista avauksista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat