Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoituksissa käytetystä lamautusaseesta tuli poliisin virallinen voimankäyttöväline – kokeilu vakuutti arvioitsijat

Poliisi päätti ottaa paineilma-aseen pysyvään operatiiviseen käyttöön. Laite on ollut koekäytössä vuodesta 2014 lähtien.

Kotimaa
 
Poliisi käytti viime itsenäisyyspäivänä paineilma-asetta
Poliisi käytti viime itsenäisyyspäivänä paineilma-asetta
Itsenäisyyspäivän mielenilmaukset johtivat vuonna 2015 toistuviin yhteenottoihin poliisin ja mielenosoittajien välillä. Illan aikana poliisi käytti ainakin kahdesti paineilma-asetta.
Fakta

Osuman saanut nainen kuoli Bostonissa

 Poliisi kutsuu paineilma-asetta virallisesti paineilmatoimiseksi projektiililaukaisimeksi. Projektiili tarkoittaa ammusta.

 Paineilma-ase on tarkoitettu henkilöiden taltuttamiseen. Etälamauttimeen verrattuna laitteen etuna on pitkä kantomatka ja ampuma-aseeseen verrattuna kohdehenkilölle tyypillisesti aiheutuvien vammojen vähäisyys.

 Poliisin kokeilua varten hankitulla FN 303 -laitteella voi ampua noin 70 metrin päähän, mutta sen tarkkuus heikkenee kauas ammuttaessa.

 Paineilma-ase muistuttaa värikuula-asetta, mutta sen osuma on kivuliaampi. Poliisi on verrannut tehoa lamauttavaan lyöntiin teleskooppipampulla.

 Kaksikymppinen nainen kuoli vuonna 2004 Yhdysvaltojen Bostonissa, kun paineilma-aseella ammuttu muovikuula osui hänen silmäänsä. Selvityksissä kävi ilmi, että FN 303:n osumatarkkuus alkaa heikentyä noin 300 laukauksen jälkeen. Bostonin poliisi luopui aseiden käytöstä selvityksen jälkeen vuonna 2007.

 Suomen poliisi on kertonut julkisuudessa tähtäävänsä käyttötilanteissa alaraajoihin.

Poliisi on ottanut paineilma-aseen pysyvästi voimankäyttövälineekseen. Laite on ollut poliisin koekäytössä vuoden 2014 alkupuolelta lähtien.

Paineilma-asetta voi käyttää henkilön taltuttamiseen kymmenien metrien etäisyydeltä. Poliisi on ampunut laitteella muun muassa mielenosoitustilanteiden yhteydessä tapahtuneissa kahakoissa.

Poliisi päätti ottaa lamautusaseen pysyvään operatiiviseen käyttöön jo touko-kesäkuun aikaan, mutta siitä ei tiedotettu julkisuuteen, kertoo poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta.

”Se on turvaluokiteltu päätös, joka liittyy viranomaisten operatiiviseen toimintaan ja siinä käytettäviin välineisiin”, Alanen perustelee sitä, ettei ratkaisusta tiedotettu.

Kimmo Räisänen
Paineilma-ase on poliisin uusin virallinen voimankäyttöväline.
Paineilma-ase on poliisin uusin virallinen voimankäyttöväline.

Hänen mukaansa paineilma-ase on tarkoitettu sellaisiin tilanteisiin, joissa ampuma-ase olisi liian järeä keino taltuttaa kohdehenkilö, mutta henkilö on niin kaukana, ettei etälamautinta voi käyttää.

”Laite oli meillä koekäytössä usean vuoden ajan. Keräsimme ja saimme riittävästi käyttökokemuksia. Niiden perusteella totesimme, että laite soveltuu poliisin operatiiviseen toimintaan”, Alanen sanoo.

Poliisilla on ollut kokeilun aikana käytössä paineilma-aseita Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Oulun poliisilaitoksilla. Laitteet säilyvät näiden laitosten käytössä myös kokeiluvaiheen jälkeen.

Laitteita on siirretty tarvittaessa myös muualle Suomeen.

Ensimmäisen kerran poliisi käytti laitetta joukkojenhallintatilanteessa viime itsenäisyyspäivänä mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Töölössä.

Poliiseja kohti oli tuolloin heitetty muun muassa kiviä. Poliisi ampui laitteella kahdessa eri tilanteessa yhteensä seitsemän kertaa.

Poliisi käytti lamautusasetta myös muun muassa viime loppukeväänä ydinvoimamielenosoituksen yhteydessä Pyhäjoen Hanhikivellä Pohjois-Pohjanmaalla.

Ennen itsenäisyyspäivän tapahtumia poliisi oli käyttänyt lamautusasetta ainakin kolmesti Helsingissä ja kerran Vantaalla. Näissä tilanteissa huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alainen henkilö oli uhannut poliisia väkivallalla asunnossa tai muissa sisätiloissa.

Kahdessa tapauksessa poliisi ampui taltutettavaa henkilöä jalkaan. Kahdella muulla kerralla tilanne laukesi, kun poliisi otti laitteen esille ja uhkasi sillä.

Lamautusaseen käyttö ei ole aiheuttanut kohdehenkilöille vakavia vammoja Suomessa.

Poliisi valitsee tulevan paineilma-aseen kilpailuttamalla. Valittava laite voi siten olla jokin muukin kuin belgialaisyhtiö FN Herstalin valmistama FN 303, joita poliisilla on ollut käytössä kokeilun aikana.

”Maailmalla on muitakin vaihtoehtoja”, Alanen sanoo.

Alasen mukaan tavoitteena on, että poliisi solmii hankintasopimuksen ensi vuoden aikana. Vielä on epäselvää, kuinka monta uutta paineilma-asetta poliisin käyttöön tulee.

Kimmo Räisänen
Ylikonstaapeli Jarmo Haavisto esitteli paineilma-asetta vuonna 2014.
Ylikonstaapeli Jarmo Haavisto esitteli paineilma-asetta vuonna 2014.
Kimmo Räisänen
Paineilma-ase on poliisin uusin virallinen voimankäyttöväline.
Paineilma-ase on poliisin uusin virallinen voimankäyttöväline.
Kimmo Räisänen
Ylikonstaapeli Jarmo Haavisto esitteli paineilma-asetta vuonna 2014.
Ylikonstaapeli Jarmo Haavisto esitteli paineilma-asetta vuonna 2014.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat