Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sorsastuskausi alkaa taas – Riistakeskus suosittelee jättämään taantuvat lajit metsästämättä

Riistakeskus julkaisi tänä vuonna ensimmäistä kertaa suosituksen lajeista, joita ei pitäisi ampua.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Sorsanmetsästyskausi käynnistyy jälleen. Johanna Halla sorsasti Pornaisissa syksyllä 2012.
Sorsanmetsästyskausi käynnistyy jälleen. Johanna Halla sorsasti Pornaisissa syksyllä 2012. Kuva: Kimmo Räisänen
fakta

Sinisorsa yleisin

  20.8. alkaen saa metsästää sinisorsia, taveja, heinätaveja, haapanoita, jouhisorsia, lapasorsia, punasotkia, tukkasotkia, telkkiä, haahkoja, nokikanoja ja kanadanhanhia.

  Metsähanhen metsästys on kielletty koko maassa ja merihanhen metsästys on kiellettyä sisämaassa.

  Vesilinnuista yleisimmät saalislajit ovat sinisorsa, tavi ja telkkä.

Vesilintujen metsästys alkaa jälleen 20. elokuuta kello 12.

Jos saalismäärät pysyvät ennallaan, kausi tarkoittaa 400 000–500 000 linnun saalista, joka jakautuu vajaan sadantuhannen metsästäjän kesken. Tämä tarkoittaa noin viittä lintua per metsästäjä. Kausi jatkuu joulukuun loppuun saakka.

Tänä vuonna Riistakeskus suosittelee, että piiput kohdistettaisiin niihin lajeihin, joita on paljon ja jotka siten eivät ole niin sanottuja taantuvia lajeja.

”Tärkeimmillä riistasorsilla eli sinisorsalla ja tavilla näyttäisi olevan hyvä vuosi. Sitten taas näiden taantuvien vesilintulajien metsästykseen suosittelemme malttia”, sanoo riistasuunnittelija Antti Piironen Riistakeskuksesta.

”Tämä suositus on nostettu tänä vuonna ensimmäistä kertaa esiin.”

Taantuvien lajien listalla ovat jouhisorsa, haapana, heinätavi, punasotka, tukkasotka, nokikana, alli, haahka sekä tukka- ja isokoskelo.

”Toivon tietysti, että metsästäjät kantavat tässä vastuunsa. Tosin tilanne on sinällään ristiriitainen, koska tutkimustieto viittaa siihen, että metsästys ei ole näiden taantuvien lajien taantuman syy, ainakaan pääsyy. Syyt ovat jossain muualla”, Piironen sanoo.

”Toki metsästyskuolleisuus on sellainen tekijä, johon on helppo vaikuttaa. Siksi Riistakeskus suosittelee vastuuta. Malttia metsästykseen. Joidenkin lajien metsästyksestä tulisi pidättäytyä kokonaan, mutta en kuitenkaan näe tarvetta sille, että kaikkien taantuvien lajien metsästys lopetettaisiin kokonaan.”

Pääsyy taantumalle on lintujen elinympäristöjen tilan heikkeneminen. Linnut suosivat reheviä lintuvesiä, jotka taas kärsivät muun muassa rehevöitymisestä ja umpeenkasvusta. Sen sijaan sinisorsan ja tavin pesimäkanta on lisääntynyt yli kymmenen prosenttia.

Saalis jakautuu eri lajien kesken suunnilleen niin, että sinisorsia on saaliista puolet tai vähän yli, taveja neljännes, telkkiä kymmenesosa ja loput muita.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat