Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnut hyötyvät kesän suuresta pihlajanmarjasadosta

Puut notkuvat marjoista, mikä tietää runsasta lintutalvea.

Kotimaa
 
VILLE HONKONEN
Pihlajanmarjasato on tänä vuonna runsas koko maassa.
Pihlajanmarjasato on tänä vuonna runsas koko maassa. Kuva: VILLE HONKONEN

Pihlaja notkuu marjoista kesän päätteeksi. Oksat ovat niin täynnä, että hyödynnettävää riittää niin linnuille kuin ihmisillekin.

Pihlajien painon perusteella BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi ennustaa ensi talveksi runsasta talvilinnustoa.

”Huonoina marjavuosina linnut käyvät vähiin jo ennen lokakuun puoliväliä. Nyt marjalinnuilla riittää pitkään syötävää.”

Näkyvimpiä pihlajien ruokavieraita ovat isot tilhiparvet. Töyhtöpäinen tilhi pesii Metsä-Lapissa ja Kainuussa ja siirtyy sieltä syksyn edetessä kohti etelää nimenomaan pihlajanmarjojen perässä.

”Räkättirastaita jää ensi talveksi Suomeen moninkertainen määrä verrattuna huonompaan marjavuoteen”, Lehtiniemi ennakoi.

Pihlajanmarjasadolla on iso merkitys tilhille, rastaille sekä monille marjoja syöville pikkulinnuille, kuten punarinnalle ja punatulkulle.

”Pihlajanmarja kypsyy suhteellisen myöhään. Näin elokuussa merkitys on pieni, mutta syksy edetessä pidemmälle sen merkitys ravinnossa kasvaa”, Lehtiniemi kuvailee.

Kaupunkipihojen pihapuissa tiiviit tilhiparvet nähdään vasta viimeisenä, kun ruoka metsissä käy vähiin.

”Taajamissa vaaroja on aina enemmän”, muistuttaa Lehtiniemi.

Pihlajanmarjasato on runsas koko maassa.

Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio sanoo marjoja tulevan lähes yhtä paljon kuin kaksi vuotta sitten.

”Silloin saatiin jättisato. Useampi yritys osti pihlajanmarjaa ja maksoi siitä poimijoille hyvin.”

Ostajia löytyy tänäkin syksynä. Esimerkiksi suomussalmelainen Kiantama-yritys aikoo hankkia marjaa poimijoilta.

Pihlajanmarjaa käytetään elintarviketeollisuudessa muun muassa hyytelöihin, hilloihin ja viineihin.

”Aikoinaan pihlajanmarjaa ostettiin enemmän. Sitä tarvittiin Sorbukseen, joka oli Alkon myymä halpa ja väkevä pihlajanmarjaviini. Kun Sorbuksen valmistus päättyi, ei tarvittu samassa mittakaavassa enää pihlajanmarjaakaan”, Moisio muistelee.

Aitoja makuja etsiviä kotikokkaajia pihlajanmarja sen sijaan kiinnostaa yhä enemmän.

Kaksi vuotta sitten pihlajanmarja nousi yhdeksi Googlen reseptihaun suosituimmista aiheista Suomessa.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kannustaa keruupuuhiin ja antaa tärkeitä vinkkejä.

”Kannattaa odottaa, että marjat ovat kypsiä. Puista on hyvä maistella ensin, koska jopa vierekkäisissä puissa marja on toisessa karvas ja toisessa hyvänmakuinen.”

Marjat voi kerätä terttuina tai riipimällä. Puhdistetut marjat pestään ja halutessaan ne voi laittaa pakastimeen ennen käyttöä.

”Pakkasen puremina ne ovat vähemmän karvaita”, Hopsu-Neuvonen ohjeistaa.

Pihlajanmarja vaatii seurakseen makeutusta.

”Sokeria se vaatii, jotta se tulee syötyä. Turhaa olisi tehdä ruokaa, jota ei kukaan syö”, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Hän vinkkaa lisäämään pihlajanmarjaa pirtelöihin, hilloihin, puuron sekaan ja leipä- tai kakkutaikinaan – raikkautta ja väriä antamaan.

”Kätevä tapa on kuivata marjat siten, että muussaa ja sokeroi ne ja laittaa sitten pellille kiertoilmauuniin. Kuivattuna niitä on helppo käyttää moneen ruokaan.”

Kovakuorisina ja kestävinä pihlajanmarjat sopivat hyvin myös askarteluun.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat