Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp julkisti sote-linjauksensa – esityksessä korostuvat julkinen sektori ja kunnat

Demarit korvaisivat maakunnat ”aluekunnilla”.

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Puheenjohtaja Antti Rinne puhui Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Raumalla torstaina.
Puheenjohtaja Antti Rinne puhui Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Raumalla torstaina. Kuva: Juha Sinisalo

Sdp julkisti perjantaina oman sosiaali- ja terveyspalveluita koskevan linjauksensa. Esityksessä korostuu julkisen sektorin rooli.

”Julkinen palvelutuotanto on lähtökohta”, se linjaa.

Sdp jättäisi julkisille palveluntuottajille käytännössä nykyistä vastaavan aseman. ”Julkinen sektori järjestää ja tuottaa. Yksityinen ja kolmas sektori täydentävät”, demarit toteavat linjapaperissaan.

Sdp:n esityksessä myös kunnat voisivat edelleen tuottaa palveluita. Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-mallissa kunnat eivät enää saisi tuottaa niitä.

Hallituksen sote-mallissa maakuntien julkiset palvelutuottajat on yhtiöitettävä. Tätä Sdp vastustaa tiukasti. Sen mallissa näitä ”pakkoyhtiöittämisiä” ei siis tehtäisi.

Sdp:n esitys poikkeaa merkittävästi Sipilän hallituksen kaavailuista. Ennen kaikkea kokoomuksen vaatimuksesta hallituksen sotemalliin ollaan tuomassa laaja valinnanvapaus, mikä tarkoittaa sitä, että julkinen, yksityinen ja kolmas sektori kilpailevat rinta rinnan.

Sdp puolestaan haluaa pitää sote-palvelut tiukasti julkisen sektorin hyppysissä. Yksityiset palveluntuottajat pääsisivät vain tarvittaessa täydentämään julkista tarjontaa.

”Valinnanvapaus toteutuu järjestämisen puitteissa valittujen tuottajien kesken”, Sdp:n paperissa todetaan.

Sdp:n mukaan valinnanvapautta edistetään ”tuottamalla ihmisille lisää tietoa eri vaihtoehdoista, hoitoon pääsystä, laadusta, saatavuudesta ja vaikuttavuudesta”.

Kokoomuksessa ei innostuttu Sdp:n linjauksista.

”Sdp sanoo selvästi ei ihmisten laajalle valinnanvapaudelle. Sen myötä uudistuksesta puuttuu niin sanottu pihvi”, kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa totesi tiedotteessaan.

”Sdp esittää vain hallinnollisia muutoksia, mutta puolueella ei ole uutta keinoa verrattuna nykyiseen. Valinnanvapaus on hallituksen mallissa ajuri yhdenvertaisiin sote-palveluihin”, Sarkomaa kirjoitti.

Hallituksen sote-ratkaisu rakentuu maakuntien ympärille. Sdp:n linjauksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta vastaisivat niin sanotut aluekunnat.

”Aluekunta vastaa perus- ja erityistason palveluiden järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta”, Sdp määrittelee.

Aluekunta olisi kuntien yhteenliittymä, eikä niiden muodostamiseen tarvittaisi uutta maakuntalakia vaan ne voitaisiin muodostaa nykyisen kuntalain pohjalta.

Sdp ei mallissaan kerro, kuinka monta näitä aluekuntia olisi. Sdp:n kansanedustaja Tuula Haatainen kertoo, että määrä voisi hyvin olla 18 – eli yhtä paljon kuin hallituksen kaavailemia maakuntia. Aluekunta olisi käytännössä vain uusi nimitys maakunnalle.

Haataisen mukaan iso ero on kuitenkin se, että Sdp keskittyisi vain ja ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen. Sipilän hallituksen maakuntauudistuksessa maakuntiin ollaan keskittämässä paljon muitakin nykyisten kuntien hoitamia tehtäviä.

”Sdp:n linjauksessa aluekuntiin ei viedä mitään Elyjä ja Aveja”, Haatainen sanoo. Avi tarkoittaa aluehallintovirastoa ja Ely elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta.

”Sdp:n linjaus estäisi sen, että 1.1.2019 olisi ihan täysi kaaos”, Haatainen sanoo. Hallitus kaavailee uuden sote-järjestelmän tulevan käyttöön tuolloin vuoden 2019 alussa.

Sdp:n mallissa aluekunta saa siis päättää, miten se sote-palvelut tuottaa. Se voi tuottaa palvelut itse, käyttää palvelutuottajana yksityistä sektoria, kolmatta sektoria tai sopia palvelutuotannon järjestämisestä muun aluekunnan kanssa, linjauksessa todetaan.

Myös yksittäinen kunta voisi toimia tuottajana. Haataisen mukaan tämä koskisi ennen kaikkea suurimpia kaupunkeja kuten Helsinkiä tai Turkua

Erityisen vaativan tason palvelut järjestettäisiin viidellä erityisvastuualueella. Niistä sovittaisiin Sdp:n mallissa aluekuntien kesken.

Sdp:n linjauksessa todetaan, että sote-palvelut rahoitetaan verovaroin, valtionosuuksilla ja palvelumaksuilla. Sen mukaan palvelumaksuja ei saa korottaa, jotta ”palveluiden tasapuolinen saatavuus ei vaarannu”.

Haataisen mukaan Sdp:llä ei vielä ole lopullista kantaa järjestelmän rahoitukseen. Hän ei sulje pois sitä, että aluekunnilla voisi olla jossain vaiheessa myös verotusoikeus.

Aluekuntiin valittaisiin päätöksentekoa varten aluekuntavaltuustot.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat