Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kehittivät herkkävatsaisille oman, suolistoystävällisen ruisleivän

Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa viidennes. Oikea ruokavalio auttaa useimpia, mutta ei kaikkia, sanovat asiantuntijat.

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Tutkimuksen mukaan suolisto-oireista kärsivä voi syödä kerrallaan yhden palan uutta ruisleipää.
Tutkimuksen mukaan suolisto-oireista kärsivä voi syödä kerrallaan yhden palan uutta ruisleipää. Kuva: Pekka Elomaa

Yhä useampi on alkanut välttää leivän syömistä, koska pelkää saavansa siitä vatsavaivoja.

Leivän suosion väheneminen on pantu merkille myös leipomoyhtiö Fazerilla, joka ryhtyi toimiin: Yhtiö on kehittänyt uudenlaisia, entistä suolistoystävällisempiä leipiä, joista merkittävimpänä pidetään uutta ruisleipää. Uudenlaisen hapatusmenetelmän ansiosta vatsavaivoja aiheuttavien, fodmap-hiilihydraattien määrää väheni alle puoleen.

Uuden ruisleivän ensimmäisen kehitysvaiheen versio myös testattu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen vetämässä, yli vuoden kestäneessä tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin toukokuussa maailman suurimmassa vatsa- ja suolisairauksien kongressissa Yhdysvaltain San Diegossa.

Ensimmäisen vaiheen leivässä oli erilaiset valmistusaineet ja eri suolapitoisuus, kuin markkinoille tulevassa leivässä. Myös markkinoille tuleva leipä on kuitenkin Laatikaisen mukaan matalan Fodmap-hiilihydraattien leipä.

Myös erikoislääkäri Jari Koskenpato arvioi, että leivästä voi olla apua ainakin osalle suolisto-oireista kärsiville.

Leipää valmistetaan Fazerin leipomossa Lahdessa ja se tulee myyntiin elokuun lopussa.

Suolistosairaudet ovat yleistyneet kaikkialla länsimaissa. Koskenpadon mukaan syynä ovat todennäköisesti länsimainen ruokavalio sekä istumatyön yleistyminen.

Vatsakipuja valittavien potilaiden määrä on kasvanut myös hänen omalla vastaanotollaan Lääkärikeskus Aavassa. Erityisesti niistä kärsivät naiset.

Useimmille potilaille ärtyvän suolen oireyhtymä on kuitenkin diagnoosina pettymys.

”Se on eräänlainen diagnostinen roskakoppa, johon päädytään silloin, kun mitään muuta ei ole löydetty. Tähän päädytään silloin, kun ensin on suljettu pois muun muassa tulehdukset, imeytymishäiriöt, kasvaimet ja laktoosi-intoleranssi”, Koskenpato kertoo.

Hänen mielestään ärtyvän suolen oireyhtymä on potilaalle hyvä uutinen. Vaikka vaiva on kiusallinen, se on melko vaaraton, toisin kuin vaikkapa vakavat tulehdussairaudet, jotka myös ovat yleistyneet.

Oireyhtymän syytä ei tunneta. ”Se saattaa liittyä suoliston mikrobikantaan”, Koskenpato arvelee.

Oireita voidaan Koskenpadon mukaan lievittää sekä lääkevalmisteilla että ruokavaliolla.

”Ainakin meillä on nyt tutkimusnäyttöä siitä, että jos ruokavaliosta karsitaan tietyt fermentoituvat hiilihydraatit, siitä on apua ainakin osalle”, Koskenpato sanoo.

Uudenlaisen ruishapanleivän kehittäminen on ollut Fazerille pitkä prosessi.

”Ratkaisevaa uuden leivän kehittämisessä oli se, että tunnistimme taikinajuuren, jossa on sellainen maitohappobakteeri, joka pilkkoo fodmap-yhdisteet”, kertoo Fazerin tutkimusjohtaja Jussi Loponen.

Kehittämistyössä on ollut mukana myös suomalaisia ja kansainvälisiä yliopistoja.

Leivän vaikutuksista on saatu ensimmäinen näyttö tutkimuksessa, joka tehtiin yhteistyössä Lääkärikeskus Aava:n kanssa ja jonka veti Reijo Laatikainen.

Leipää testasi 87 koehenkilöä, joista osa käytti uudenlaista ruisleipää, osa perinteistä. Heidän mahasuolikanavansa mikrobistoa ja kaasun muodostumista seurattiin ja oireita kartoitettiin kyselylomakkeilla.

Tutkimus osoitti, että uudenlainen ruisleipä pienensi fodmapien saantia ja vähensi vatsaoireita.

Fodmapien saannin rajoittaminen onkin Laatikaisen mukaan keskeinen keino hoitaa ärtyvän suolen oireyhtymää. ”Periaate on aivan sama kuin laktoosin saannin rajoittaminen laktoosi-intoleranssin hoidossa”, Laatikainen kertoo.

Oikealla ruokavaliolla voidaan hänen mukaansa auttaa kolmea potilasta neljästä.

Fodmapeja on runsaasti muun muassa palkokasveissa, hedelmissä, sipulissa, teollisissa purukumeissa, pastilleissa ja proteiinipatukoissa.

Laatikainen muistuttaa, että herkkävatsaisen pitäisi huolehtia myös kuidun saannista. Se edesauttaa suolen säännöllistä toimintaa, mikä vähentää kipuja ja turvotusta.

Lisäksi hän neuvoo syömään pieniä annoksia mutta usein, noin 5–6 kertaa päivässä.

Isoja, rasvaisia ruoka-annoksia ja suuria määriä sokeria tulisi hänen mukaansa välttää.

Joistakin ravintolisistä voi myös olla apua ärtyvän suolen hoidossa.

Oikaisu 21.8. klo 16.05: Juttuun on lisätty tieto siitä, että ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen vetämässä tutkimuksessa testattiin ruisleivän aiemman kehitysvaiheen versio, jossa on erilaiset valmistusaineet ja eri suolapitoisuus kuin markkinoille tulevassa leivässä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat