Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleva ministeri Pirkko Mattila hyppää liikkuvaan junaan varovasti – ”Mutta onhan tämä poliitikon uran huipentuma”

Kotimaa
 
Oletko toiseksi paras vaihtoehto, Pirkko Mattila?
Oletko toiseksi paras vaihtoehto, Pirkko Mattila?
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on tuleva sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps). Mattila nousee ministeriksi Hanna Mäntylän (ps) ilmoitettua eroavansa tehtävästä. Studio Kulmapöydän juontavat HS:n Eeva Palojärvi ja Paavo Teittinen.
Kuka?

Pirkko Mattila

 Syntynyt 2.4.1964 Yli-Iissä.

 Filosofian maisteri, anestesiasairaanhoitaja ja opettaja.

 Toisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä.

 Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

 Muhoksen kunnanvaltuutettu vuodesta 2005.

 Naimisissa, kolme aikuista lasta.

 Harrastaa suunnistusta ja eräretkeilyä.

Jukolan viestissä kesäkuussa kaksi suunnistajaa kohtasi enteellisesti toisensa.

Kun perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattila oli valmistautumassa omaan koitokseensa maalialueella, paikalle pyrähti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ja nappasi Mattilan syleilyynsä.

”Eipä tiedetty silloin vielä, mitä on edessä”, Mattila naurahtaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö saa ensi viikolla toisenkin suunnistusta harrastavan ministerin, kun Pirkko Mattila nousee tehtävästä luopuneen Hanna Mäntylän sijalle. Mäntylä ilmoitti tällä viikolla jättävänsä ministerin pestin perhesyiden vuoksi.

Vaikka Mattila on jo perussuomalaisten konkaripoliitikkoja, ministerin tehtävä tuli hänelle yllätyksenä.

”Joka toisen yön olen nyt nukkunut hyvin ja joka toisen huonosti. Mutta onhan tämä poliitikon uran huipentuma.”

Edessä on paljon uutta opiskeltavaa, mutta tärkein tehtävä on selvä.

”Kyllä se on sote-uudistus, joka on koko hallituksen suurin ponnistus. Siinä on edettävä hötkyilemättä mutta määrätietoisesti eteenpäin.”

Vaikka sote-uudistuksen valmistelu kuuluu Rehulan vastuualueelle, Mattila nousee keskeiseen rooliin hallituspuolueiden tehdessä poliittisia linjauksia uudistuksessa.

Hän on kannanotoissaan varovainen. Suunnistajana hän tietää, että karttaa ei voi piirtää uusiksi vaikka reittejä voi hioa.

”En voi potkaista saluunan ovea auki ja marssia hallitukseen sanomaan, että nyt tehdään näin.”

On otettava rauhallisesti, kun hyppää liikkuvaan junaan, hän sanoo.

Hallitus on valinnut sote-uudistukseen mallin, jossa julkiset ja yksityiset palveluntuottajat tulevat samalle viivalle kilpailemaan asiakkaista. Moni asiantuntijakin on huolissaan, mitä tästä seuraa.

”Saa tästä olla pikkuisen huolissaan. Puhutaanhan sentään julkisesta vallasta ja veronmaksajien rahoista. Itse haluan pitää kiinni siitä, että Suomessa toteutuu jatkossakin pohjoismainen hyvinvointimalli.”

Politiikan pitää kuitenkin elää ajassa, hän sanoo.

”Mikään järjestelmä ei ole kiveen hakattu, ja olemme kulkeneet kohti markkinaliberaalimpaa suuntaa. Mutta niin kauan kuin puhumme julkisesti rahoitetuista palveluista, veronmaksaja on niiden pomo.”

Mattila haluaa varmistaa, että julkisuuden ja virkavastuun periaatteet säilyvät julkisesti rahoitetuissa palveluissa nykyiseen tapaan. Hän on tyytyväinen projektijohtaja Tuomas Pöystin ehdotuksiin tämän turvaamiseksi.

Seuraavaksi hallitus päättää muun muassa siitä, mitä palveluja asiakkaan valinnanvapauden piiriin tulee. Mattilan mukaan perussuomalaiset haluavat vaalia erityisesti pieniä ja keskisuuria kotimaisia palveluntuottajia.

”Lähtisin liikkeelle niistä palveluista, joissa nytkin yksityiset tuottajat tekevät paljon hyvää työtä: esimerkiksi vanhusten asumispalvelut ja kotiin vietävät palvelut, kuntoutus, kuntouttava työtoiminta ja päihdekuntoutus.”

Samalla hän kantaa huolta siitä, miten turvataan palvelut harvaan asutuilla alueilla. ”Lopputulos ei voi olla se, että julkisen tuottajan harteille jäävät vain vaikeat tapaukset ja yksityiset tuottajat pääsevät kuorimaan kermat päältä.”

Hallitus tekee samalla ison maakuntauudistuksen, mikä myös ihmetyttää monia. ”Maakuntapohja on valittu, ei auta pulista enää.”

Mattilan vastuualueelle on luvassa isoja säästöjä, kun esimerkiksi lääkekorvauksista aiotaan ensi vuonna leikata 134 miljoonaa euroa. Lääkekorvauksista on säästetty jo useasti aiemmin. Diabeetikot ovat nyt huolissaan lääkekulujensa noususta.

”Joo-o, selvitysmiehen raportti säästöjen toteutuksesta sisälsi tylsähköjäkin ehdotuksia. Täytyy perehtyä asiaan ja katsoa mitä siellä on”, Mattila muotoilee.

Apteekkitoiminnan avaaminen kilpailulle on myös kuuma puheenaihe. ”Ehkä”, Mattila vastaa kysymykseen, voisiko hän harkita asiaa.

”Lääkkeiden jakelussa tärkeintä on kuitenkin turvallisuus ja se, että palveluja saa koko maassa.”

Hallitus aikoo säästöpaineissaan laskea suositusta hoitajien määrästä vanhusten hoidossa. Ratkaisu ei ainakaan lisää kansansuosiota, mutta Mattila on tässäkin varovainen.

”Ammattihenkilöstön määrää vanhusten hoidossa ei ole varaa vähentää, mutta en lähde hallituksen pakkaa tässä vaiheessa levittelemään. Voisin ajatella, että jotain olisi tehtävissä hoiva-avustajien käytön kautta.”

Viisi kysymystä

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

Eduskunnassa ainakin poliittiset puolueet. Puolueorganisaatiossa voi olla joku nykijä.

2 Kehu kollegaa.

Hanna Mäntylä on kovan luokan poliittinen tekijä ja samalla hyvin inhimillinen ihminen.

3 Mikä sinua innostaa nyt?

Uusi työ. Onhan ministerin tehtävä poliittisen uran huipentuma.

4 Mikä nyppii?

Aina on liian vähän aikaa. Ja se tulee pahenemaan nyt.

5 Miten aiot viettää viikonlopun?

Osin ministeriryhmän kesäkokouksessa ja osin kotona Muhoksen Laitasaaressa. Kotona on luvassa savusaunaa ja kuntosuunnistusta, jos sattuisi olemaan iltarasteja.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Pirkko Mattilan mielestä sote-uudistus on vietävä maaliin rauhallisesti askel kerrallaan. Aikalisiä ei enää tarvita. ”Hallituksen on osoitettava myös toimintakykyä.”
Pirkko Mattilan mielestä sote-uudistus on vietävä maaliin rauhallisesti askel kerrallaan. Aikalisiä ei enää tarvita. ”Hallituksen on osoitettava myös toimintakykyä.”
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat