Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohmajärveltä löytyi ruuhi, jota epäiltiin tuhansia vuosia vanhaksi – löytö saattaakin olla vain 185-vuotias

Viime päivinä suomalaismediassa on levinnyt uutinen Tohmajärvellä lammista löydetyistä ruuhesta ja rakenteista, joiden on sanottu olevan yli 2000 vuotta vanhoja.

Kotimaa
 
Richard Eller
Tohmajärvellä lammenpohjassa lepäävä ruuhi ja arkeologin tutkimuksissaan käyttämä mittatikku.
Tohmajärvellä lammenpohjassa lepäävä ruuhi ja arkeologin tutkimuksissaan käyttämä mittatikku. Kuva: Richard Eller

Tohmajärveltä Salmilammesta ja Sirrilammesta on löydetty vanha ruuhi eli yhdestä puusta veistetty vene. Lisäksi on löydetty vanhoja puita joiden uskotaan olevan peräisin kalaportista sekä esimerkiksi toteemipaalu, johon on löytäjien mukaan veistetty karhun pää. Löydöistä ovat uutisoineet muiden muassa Maaseudun Tulevaisuus, Karjalainen, Yle ja Ilta-Sanomat.

Löytöjen ikä saattaa olla jopa 2 471 vuotta, sillä se mitattiin radiohiiliajoituksella kalaportista otetun näytteen iäksi. Löytöjen ikä voi olla myös vain 185 vuotta vuotta, sillä se saatiin kalaportin iäksi toisessa radiohiilimittauksessa.

Onko kyse siis esihistoriallisesta löydöstä vai jostain ihan muusta?

”Se on kiinnostava paikka, jota täytyy tutkia tarkemmin”, muotoilee Museoviraston intendentti Minna Koivikko.

Koivikon mukaan museoviraston kolmihenkinen meriarkeologiryhmä matkustaa syyskuussa Itä-Suomeen. Kaksi päivää matkasta on tarkoitus käyttää Tohmajärven löytöjen tutkimiseen.

”Sieltä on tullut esimerkiksi havainto karhupäisestä toteemipaalusta. Me menemme katsomaan, että onko se todella veistetty karhunpää, vai onko mielikuvitus tehnyt tepposet ja se onkin luonnon muovaama”, Koivikko sanoo.

Museoviraston ryhmän tarkoituksena on tutkia myös kalaporttia selvittääkseen, onko se todella ihmisten rakentama vai esimerkiksi majavien aikaansaannos. Tutkijat ottavat myös näytteitä mahdollista kolmatta radiohiilimittausta varten, mutta uuden mittauksen tekeminen on vielä epävarmaa.

”Hyvä kysymys, että mitataanko löydön ikä vielä uudelleen. En ole varma löytyykö sille rahoitusta. Ensin nyt käydään katsomassa, että miltä paikanpäällä näyttää”, Koivikko sanoo.

Jos uusi iänmääritys varmistaa löydöt esihistoriallisiksi, ne tulevat silti jäämään lampien pohjaan.

”Me toimimme kansainvälisten ohjeistusten mukaan. Unescon ensisijainen toive on, että löydöt jäisivät aina löytöpaikoille”, Koivikko kertoo.

Museovirasto dokumentoi löydöt ja ohjeistaa ihmisiä muun muassa siitä, että muinaisjäänteitä saa käydä katsomassa, mutta niihin ei saa koskea.

Tohmajärveltä löytyneestä kalaportiksi uskotusta rakennelmasta tehdyt kaksi erillistä iänmääritystä tehtiin Uppsalan yliopistossa.

Löydöt teki Helsingin kaupungin Urheilusukeltajista ja Sukellusseura H20:n jäsenistä koostunut sukellusharrastajien ryhmä tutkimusleirillään. Leirin johtajana toimi Helsingin kaupungin Urheilusukeltajat ry:n puheenjohtaja Kai Kaartinen ja kenttätöiden johtajana meriarkeologi Harry Alopaeus.

Kaartinen ja Alopaeus tekivät löydöt ensimmäisen kerran jo vuonna 2012, kun olivat kuulleet paikalliselta mieheltä hänen 1970-luvulla lammessa näkemästään uponneesta ruuhesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat