Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämän mörkö ja siunaus – nollatuntisopimus tuottaa vanhempien elättämiä duunareita ja onnellisia keikkatyöntekijöitä

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan pienikin palkka on aina parempi kuin työttömyys. Vasemmiston Li Andersson pelkää työehtojen kiertämistä.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / lehtikuva
Nollatuntisopimuksella työskennellään useimmin myyjänä, hoivapalveluiden tai terveydenhuollon työntekijänä tai palveluammatissa.
Nollatuntisopimuksella työskennellään useimmin myyjänä, hoivapalveluiden tai terveydenhuollon työntekijänä tai palveluammatissa. Kuva: Heikki Saukkomaa / lehtikuva

Helsingin Sanomien sivuilla on viimeisen viikon aikana käyty ahkeraa keskustelua työelämästä, ja etenkin niin sanotuista nollatuntisopimuksista.

Lauantaina julkaistiin huolestuneen äidin mielipidekirjoitus, jossa hän kertoi kahden nuoren aikuisen nollasopimuksilla työskentelystä. Nuorten palkka ei riitä elämiseen, vaan äidin mukaan vanhemmat tukevat heitä taloudellisesti.

Nollasopimuksessa sovittu minimityöaika on nolla tuntia.

Tilastokeskus julkaisi keväällä 2015 työvoimatutkimuksen, jonka mukaan noin 83 000 palkansaajalla oli nollatuntisopimus. Heistä 47 000 oli naisia ja 36 000 miehiä.

Nollatuntisopimuksilla työskentelevät ovat pääosin nuoria, sillä 65 prosenttia heistä oli alle 30–vuotiaita.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz osallistui työelämää koskevaan keskusteluun mielipidekirjoituksella, joka julkaistiin HS:n sivuilla 15. elokuuta.

Zyskowiczin kantava ajatus oli, että pienikin palkka on aina parempi kuin työttömyys. Hän on edelleen samaa mieltä.

”Nollatuntisopimuksissa on omat ongelmansa, ja se on erikseen käytävä keskustelu. Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, että asetelma pitäisi olla sellainen, että työssä käydään, jos töitä on. Jos palkka ei riitä, niin sitä jatketaan tarvittaessa sosiaaliturvalla.”

Zyskowiczin mukaan pienipalkkainen osa-aikatyö on monin tavoin parempi asia kuin työttömyys.

”Ensinnäkin mahdollisuudet saada esimerkiksi kokoaikatyötä paranevat, kun on hankkinut työkokemusta. Toiseksi eläke kertyy paremmin pienestäkin palkasta kuin työttömyydestä. Kolmanneksi uskon pienipalkkaisessa työssä käynnin olevan elämänhallinnan kannalta parempi asia kuin työttömyys. Ja vielä neljänneksi, on reilumpaa muita kohtaan, että hankkii omasta toimeentulostaan suurimman osan itse.”

Vaikka esimerkiksi Helsingissä asuminen voi pienipalkkaisille perheille olla haastavaa, Zyskowicz uskoo järjestelmän korjaavan pienipalkkaisten perheiden tilannetta tarvittaessa.

”Helsingissä on korkeat asumiskustannukset. Jos palkkatulot eivät riitä asumiskustannuksiin, järjestelmän pitäisi toimia niin, että asumistuki ja muu tarveharkintainen sosiaaliturva auttavat.”

Zyskowicz korostaa moneen kertaan, että vastuu palkka- ja työllisyysasioissa ei ole työmarkkinoiden yksilöillä, vaan poliittisilla päättäjillä.

”On meidän päättäjien tehtävä pitää huolta siitä, että työn vastaanotto on aina kannattava ja kannustava vaihtoehto työttömyydelle.”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työelämän asiantuntija Mika Kärkkäinen kertoo, ettei EK käytä termiä nollatuntisopimus.

”Puhumme mieluummin keikkatyöstä. Se kuvaa paremmin sitä työskentelyä, jossa on kyse lyhytaikaisesta tarpeesta lyhyellä varoitusajalla.”

Kärkkäisen käsityksen mukaan keikkatyön tekijät ovat voittopuolisesti tyytyväisiä työtilanteeseensa.

”Muistaakseni Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa 70 prosenttia keikkatyöläisistä kertoi, etteivät he halua enempää työtunteja. Heille tilanne sopii siis hyvin.”

Entä ne nuoret aikuiset, jotka eivät tule toimeen keikkatyöstä saamallaan palkalla?

”Keikkatyö soveltuu parhaiten sivutoimiseen työskentelyyn. Päätoimiseen työskentelyyn se ei ehkä ole paras vaihtoehto. Ei työnantaja voi tyhjästäkään työtä luoda, vaan keikkatyön työvuorot syntyvät tarpeesta. Lisäksi saatavilla pitää olla tarjolla työvoimaa kilpailukykyisin ehdoin.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson katsoo asiaa työntekijän näkökulmasta. Hän näkee nollatuntisopimuksissa lähinnä ongelmia, ja epäilee, että nollatuntisopimuksia voidaan yrittää käyttää työehtojen kiertämiseen.

”Jos työntekijä esimerkiksi sairastuu, eikä siksi voi ottaa vastaan tarjottuja työvuoroja, voi olla, ettei vuoroja enää tarjota. Samoin jos työntekijä tuo esiin epäkohtia työpaikallaan, on hyvin mahdollista, että tarjottujen työtuntien määrä putoaa nollaan. Ja jos irtisanoo sopimuksen, joutuu karenssiin.”

Andersson ei hyväksy kommentteja siitä, että nollasopimuksesta saatu pienikin palkka olisi aina parempi kuin työttömyys.

”Sellaisia kommentteja voi heittää ihminen, joka ei ole moniin vuosiin joutunut miettimään, kuinka saa rahansa riittämään. Monella nollasopimuksella työskentelevällä ei ole enää varaa asua Helsingissä.”

Anderssonin mukaan HS:n mielipidesivuille kirjoittaneen äidin kaltaiset kokemukset lisääntyvät lähitulevaisuudessa, jos nollatuntisopimuksien määrää ei olennaisesti vähennetä.

”Tämä on se suunta, jos yhteiskunnasta muutetaan matalapalkkavetoinen. Työmarkkinoiden peruspelisääntöjen oletus on, että työnantaja maksaa palkan, eivät vanhemmat.”

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen on Anderssonin kanssa samoilla linjoilla.

”Nollatuntisopimukset ovat huono kehityssuunta työssä käyvien ihmisten kannalta. Nollasopimukset estävät normaalin elämän suunnittelun, kun ei tiedetä, onko esimerkiksi kahden viikon päästä töitä vai ei”, Tukiainen sanoo.

Pahimmillaan nollasopimuksen mahdollisten työtarjousten odottelu estää tavallisen arjen elämisen vapaa-aikanakin.

”Siinä eletään jatkuvassa valmiustilassa lähtemään töihin. Käytännössä on lähdettävä silloin kun pyyntö tulee, tai muuten ei ehkä enää tule niitä pyyntöjä.”

Tilastokeskuksen mukaan merkittävä osa nollasopimuksella työskentelevistä on nuoria. Tukiaisen mukaan tämä aiheuttaa muutoksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Aiemmilla sukupolvilla oli parempi pääsy vakituisiin töihin ja selkeämpi kuva tulevaisuudesta.

”Nyt ei oivalleta sitä, miten hankalaa nuorten on näillä työsopimuksilla rakentaa elämäänsä. On toki heitäkin, jotka nimenomaan haluavat työskennellä näillä sopimuksilla, mutta se on sitten eri juttu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat