Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feministinen puolue tähtää kuntavaaleihin – tulokas asettuu vasemmistoliiton ja vihreiden tuntumaan

Tavoitteena ovat maksuton päivähoito ja tasa-arvoerä palkkoihin.

Kotimaa
 
Feministinen puolue tähtää kuntavaaleihin
Feministinen puolue tähtää kuntavaaleihin
Kesäkuussa perustettu puolue yrittää vielä tamän vuoden aikana saada kerättyä vaaditut 5000 kannattajakorttia, jotka ovat ehtona puoluerekisteriin pääsylle. Toimittaja: Jarno Hartikainen, kuvaus ja leikkaus: Emilia Kangasluoma
Tästä on kyse

Uusi puolue perusteilla

 Feministisen puolueen perustamiskirja allekirjoitettiin kesäkuussa, ja puolue kerää parhaillaan rekisteröintiin vaadittavia kannattajakortteja.

 Puolue tavoittelee sukupuolten tasa-arvoa, syrjimättömyyttä ja ihmisoikeuksien toteutumista.

 Puolueen poliittinen ohjelma sekä kuntavaaliohjelma ovat valmisteilla.

 Puolueella on kolme keskenään tasavertaista puheenjohtajaa, Warda Ahmed, Katju Aro ja Katriina Rosavaara.

Kuntavaalien ehdokaslistoilla saatetaan nähdä jo ensi keväänä uusi tulokas, Feministinen puolue. Kesäkuussa perustettu puolue yrittää vielä tämän vuoden aikana saada kasaan vaaditut 5 000 kannattajakorttia, jotka ovat ehtona puoluerekisteriin pääsylle.

Puolue järjesti lauantaina Helsingissä tapahtuman, joka toimi lähtölaukauksena puolueen poliittiselle toiminnalle. Nyt työn alla ovat yleinen poliittinen ohjelma sekä ohjelma ensi kevään kuntavaaleihin. Siellä on puolueen lähiajan päätavoite.

”Tarkoitus on, että saamme ehdokkaita useammalle paikkakunnalle. Tavoite on saada ihmisiä myös läpi, jotta pääsemme konkreettisesti tekemään feminististä politiikkaa”, sanoo Katriina Rosavaara, yksi puolueen kolmesta puheenjohtajasta.

Mitä feministinen puolue sitten ajaa?

”Tiivistetysti kaikkien yhdenvertaisuutta”, sanoo puheenjohtajiin kuuluva Katju Aro.

Kyse ei siis ole pelkästä naisasiasta, vaan politiikan ytimessä on kaikenlainen syrjintä, kohdistui se sitten etniseen taustaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen.

Puolueen puheenjohtajiin kuuluva määrittelee feminismin vastavoimaksi nationalismille ja siihen kytkeytyvälle arvokonservatismille. Talouspoliittisesti puolue on vasemmalle kallellaan.

Näin feministinen puolue asettuu Suomen puoluekentällä jonnekin vasemmistoliiton ja vihreiden tuntumaan.

Uusi puolue kuitenkin tarvitaan, Aro sanoo, sillä yksikään nykyinen puolue ei ole ottanut syrjimättömyyttä politiikkansa johtoajatukseksi.

Hänen mukaansa feministiselle politiikalle on kasvava tarve myös Suomessa, missä tasa-arvo on maailman mittakaavassa huipputasoa. Kehitys ei automaattisesti kulje parempaan suuntaan.

”Viimeisen vuoden aikana on nähty aika voimakkaita puheenvuoroja esimerkiksi ihmisoikeussopimuksista. Niitä on pidetty vanhentuneina tai katsottu, etteivät ne ehkä päde tässä ajassa.”

Ohjelmatyö on kesken, mutta puolue on julkaissut jo joitain konkreettisia tavoitteita.

Puolue ajaa esimerkiksi työnantajamaksujen tasa-arvoerää, jolla yksityinen ja julkinen sektori rahoittavat palkankorotuksen naisvaltaisille aloille. Työn ja perheen yhdistämisen helpottamiseksi työaikaa pitäisi lyhentää.

Kuntapolitiikassa tavoitteet liittyvät muun muassa sote-palveluihin ja päivähoitoon. Ihan alkuun päivähoito-oikeuden rajoitukset pitäisi perua. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on kaikille maksuton päivähoito.

Puolue haluaisi myös helpottaa pakolaisten perheenyhdistämisen ehtoja.

Emilia Kangasluoma / HS
Warda Ahmed (vas.), Katju Aro ja Katriina Rosavaara johtavat vastaperustettua Feminististä puoluetta.
Warda Ahmed (vas.), Katju Aro ja Katriina Rosavaara johtavat vastaperustettua Feminististä puoluetta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat