Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työministeri Lindström raottaa ovea kovillekin toimille – työllisyyspaketista neuvotellaan alkuviikosta

Työministeri Jari Lindström (ps) sanoo, että myös kipeistä toimista neuvotellaan työllisyyspaketissa.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sai tamperelaisilta tiukkoja ohjeita Tammelan torilla lauantaina hallituksen tulevaan työllisyyspakettiin. Lindström osallistui ministeriryhmänsä kesäkokoukseen.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sai tamperelaisilta tiukkoja ohjeita Tammelan torilla lauantaina hallituksen tulevaan työllisyyspakettiin. Lindström osallistui ministeriryhmänsä kesäkokoukseen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tampere

Virkamiehet työ- ja elinkeinoministeriössä sekä valtiovarainministeriössä tekivät lauantaina töitä. He työstivät ehdotuksia hallituksen työllisyyspakettiin.

HS:n tietojen mukaan hallitus neuvottelisi jo maanantaina työmarkkinajärjestöjen kanssa esityksistä, joilla yritetään parantaa työllisyyttä ja saada pitkäaikaistyöttömiä töihin.

Osa keinoista olisi myös ammattiyhdistysliikkeelle vaikeita hyväksyä.

Virkamiesten yllätykseksi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) paalutteli samaan aikaan Tampereella tiukalta kuulostavia linjauksia tulevista toimista.

Lindström ilmoitti puolueensa ministeriryhmän kesäkokouksessa, että puolue ei hyväksy pitkäaikaistyöttömien työllistämistä työehtosopimukset (tes) alittavilla palkkaehdoilla.

”Asia on ollut paljon julkisuudessa. Olemme aika nuivia tälle ajatukselle. Siis sanomme ei”, Lindström totesi.

Lindström kuitenkin täsmensi HS:lle, että tes:in alittavista palkoistakin voidaan keskustella, jos palkkaa samalla täydennetään esimerkiksi palkkatuella tai muulla sosiaaliturvalla.

”Se on sitten toinen juttu, kun keskustellaan, olisiko tähän jokin tie. Kunhan joku vain kertoisi, miten se toteutetaan.”

”En sano ei, enkä kyllä. Haluan nähdä, mikä malli voisi olla. Pelkään kuitenkin, että nyt ollaan avaamassa keskustelua, joka synnyttäisi kahdet työmarkkinat: onhan puhuttu jo alemmasta palkkatasosta maahanmuuttajille”, hän lisää.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken on HS:n tietojen mukaan määrä puhua myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämisestä turvan tasoa porrastamalla.

”En halua kommentoida yksityiskohtia. Kaikki on neuvottelun alla”, Lindström sanoo.

Kilpailukykysopimuksen (kiky) vastaisia esityksiä ei Lindströmin mukaan viedä kuitenkaan eteenpäin.

”Kikyssä sovittiin, että ei järjestetä yllätyksiä. En sano, mikä käy, mikä ei. Jos joku sanoo, että joku toimenpide on kikyn vastainen, sitä ei sitten kertakaikkisesti tehdä.”

”Emme kysy tietenkään Hakaniemestä lupaa päättää. Haluamme kuulla, mitä ajatuksia työmarkkinajärjestöissä on. Sielläkin on paljon osaamista.”

Lindström korostaa, että pitkäaikaistyöttömyys on jo kansallinen katastrofi.

”Heitä on 130  000. Luku menee vain suoraan ylöspäin. Ja kun jo kuusi miljardia euroa kuluu työttömyyden hoitoon, jokainen ymmärtää, että pitäisi miettiä rahalle tehokkaampaa käyttöä.”

Lindströmin mukaan yksi keino hoitaa pitkäaikaistyöttömyyttä olisi passittaa yli 60-vuotiaat suoraan eläkkeelle.

”Esitämme, että pitkään työttömänä olleille, yli 60- vuotiaille myönnettäisiin eläketuki. Se olisi oikeudenmukaista. Heidän työttömyytensä päättyy ani harvoin työllistymiseen. Vain yksi prosentti saa työpaikan.”

Puolueen ”Lex Lindströmiksi” nimeämä esitys maksaisi 20–30 miljoonaa euroa ja se koskisi Lindströmin mukaan muutamaa tuhatta ihmistä.

Työvoimaviranomaisia Lindström kehottaa myös löysäämään ohjeistuksiaan työttömien valvonnassa.

”Pitäisi relata vähän. Rajatapaukset pitäisi tulkita työttömän hyväksi.”

Lindströmin mukaan viranomaiset voivat tulkita jopa samoja lakeja eri puolilla maata nyt eri tavoin.

”Pitäisi luottaa ihmisiin enemmän. Ei lähdettäisi siitä, että ihmiset huijaavat järjestelmää. Yleensä suomalaiset tekevät niin kuin käsketään.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat