Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuen avulla asumisesta tuli normaalia suurissa kaupungeissa

Kotimaa
 
Rami Marjamäki
Työelämästä pitkään pois ollut Leena Rantanen haaveilee työstä, jonka palkka riittäisi vuokraan ja elämiseen.
Työelämästä pitkään pois ollut Leena Rantanen haaveilee työstä, jonka palkka riittäisi vuokraan ja elämiseen. Kuva: Rami Marjamäki
Fakta

Pätkätyöläisen talous

 50 neliötä Ylöjärvellä.

 Vuokra 750 €/kk

 Osa-aikatöiden palkka 150–500 €/kk

 Asumistuki 250 €/kk

 Työmarkkinatuki

700 €/kk, korotusosa

ja kulukorvaus 300 €/kk

Leena Rantasella on hyviä ja huonoja kokemuksia asumistuesta. Tuen ansiosta hän pystyy keskittymään työtaitojensa päivittämiseen Tampereen työllistämisyhdistyksen Etapin mediapajassa. Samalla kuitenkin byrokratian lonkerot ulottuvat jopa parisuhteeseen.

Rantanen ja hänen kumppaninsa eivät asu yhdessä, koska se vähentäisi heidän asumistukiaan kuukaudessa Rantasen arvion mukaan noin sadalla eurolla.

”Sata euroa on paljon tilanteessa, jossa toinen on pitkäaikaistyötön ja toinen osa-aikaisena töissä. Ei ole järkevää asua yhdessä.”

Osa-aikatyön vastaanottamisessakin Rantanen joutuu olemaan varuillaan, sillä epäsäännöllisetkin tienestit vaikuttavat tukiin. Jos tienaa liikaa, joutuu palauttamaan tukia.

”Täytyy itse pitää silmällä, mikä se tulotaso on ja laskeskella. Totta kai olen ollut huolissani. Ei kukaan halua maksella takaisin niitä summia.”

Yleisen asumistuen saajien määrä on kasvanut voimakkaasti Suomen suurissa kaupungeissa ja niiden lähikunnissa. Tärkeimmät työnkäyntialueet vetävät asukkaita puoleensa.

Taantumavuodet ovat jättäneet kaupunkialueille runsaasti työttömiä, jotka eivät esimerkiksi perhetilanteensa vuoksi voi tai halua muuttaa edullisemmalle paikkakunnalle.

Kaikkiaan yleisen asumistuen piirissä oli Kelan tilastojen mukaan toukokuussa jo ennätykselliset 265 287 kotitaloutta.

Määrä on kasvanut pelkästään vuoden alusta lähes kahdeksalla prosentilla. Viime vuonna kasvua tuli 22 prosenttia.

Suhteessa väkilukuun eniten yleisen asumistuen saajia on Turussa ja Tampereella – yli 16 prosenttia alle 65-vuotiaista.

49-vuotias Rantanen asuu yksin Tampereen pielessä Ylöjärvellä rivitalokaksiossa ja haaveilee työstä, jonka palkka riittäisi vuokraan ja elämiseen. Aika-ajoin työpätkiä on löytynyt ravintola-alalta ja asiakaspalvelun puolelta, mutta vakituista työsuhdetta ei ole löytynyt.

”Teen tällä hetkellä sivutyökseni karaokejuontohommia, mutta pääsääntöisesti olen ollut useamman vuoden pois työelämästä”, Rantanen kertoo.

Erityisesti graafisen alan ja mainospuolen työt kiinnostavat elämänsä pätkätyöläisenä viettänyttä Rantasta. Hän on koulutukseltaan merkonomi.

Rantaselle rivitalokaksio on turvapaikka – koti, jonka vuokran hän toivoo lähitulevaisuudessa voivansa maksaa kokonaan itse.

”Olen valmis tekemään vaikka matkatöitä. En ole koskaan epäröinyt lähteä muualle. Siitä on kokemusta.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat