Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Revontulivahti tähyää öiselle taivaalle turistin puolesta – ainutlaatuinen työpaikka on jälleen avoinna

Erotatko revontulen pilvestä? Rovaniemeläisyritys etsii kolmatta kertaa revontulivahtia palvelukseensa.

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Arctic Snow Hotelin omistajan Heidi Haavikon mukaan revontulia näkyi vuoden 2014 talvisesongin aikaan keskimäärin joka toinen yö. Tuolloin hotellin revontulivahtina toimi Juuso Voutilainen.
Arctic Snow Hotelin omistajan Heidi Haavikon mukaan revontulia näkyi vuoden 2014 talvisesongin aikaan keskimäärin joka toinen yö. Tuolloin hotellin revontulivahtina toimi Juuso Voutilainen. Kuva: Kaisa Sirén

Rovaniemeläinen matkailualan yritys Arctic Snow Hotel etsii jo kolmatta kertaa palvelukseensa revontulivahtia. Vahdin tehtävä on talvikauden aikana tarkkailla taivasta ja ilmoittaa asiakkaille, kun yläilmakehää halkova aurinkotuuli sytyttää ylle revontulia.

Tehtävä kestää joulukuun alusta tammikuun loppuun. Revontulivahdille on kerrottu kaksi kriteeriä: hyvä englannin kielen taito sekä se, että erottaa revontulet pilvistä.

”Tässä on heitetty sekaan hieman huumoria. Mutta kyllähän moni saattaa katsoa joitakin pilvenhaituvia ja ajatella, että ovatko nuo revontulia. Olen kuullut tarinoita ulkomaalaisista, jotka ovat valokuvanneet kaupungissa liikennevalojen heijastuksia luullen niitä revontuliksi”, sanoo yrityksen miehensä kanssa omistava Heidi Haavikko.

Haavikon mukaan revontulivahti kuuluu ”oppaitten ammattiryhmään”. Palkan suuruusluokkaa hän ei paljasta mutta sanoo, että siitä sovitaan perinteisesti neuvottelemalla.

Tulevana talvena Arctic Snow Hotel avaa Rovaniemen pohjoispuolelle lumihotellin jo yhdeksättä kertaa. Oheen rakennetaan nyt kolmatta kertaa myös lasikattoisia igluja, joista revontulia voi katsella kätevästi sisältä.

Alun perin idea revontulivahdin palkkaamista syntyi kolme vuotta sitten, kun hotellin työntekijät huomasivat japanilaisturistien jättävän ryhmänsä yhden jäsenen valvomaan revontulia. Vahdille oli siis tilausta.

”Kyllähän asiakkaat ovat tyytyväisiä ja mielissään, että joku valvoo heidän puolestaan ja ilmoittaa, jos revontulia on. Mutta kyllähän revontulivahdille muutakin pikkuhommia yön ajaksi aina annetaan, ei hänen tarvitse koko ajan seisoa ulkona.”

Revontulivahdin paikkoja on auki yksi. Kaikkiaan revontulivahteja työskentelee Arctic Snow Hotellissa kaksi. He pitävät lokikirjaa havainnostaan. Haavikon mukaan toissa vuonna revontulia näkyi talvisesongin aikaan keskimäärin joka toinen yö.

Haavikko kertoo, että hotellin asiakkaita saapuu vuosittain noin 25 maasta ympäri maailman. Viimeisen kolmen vuoden aikana etenkin aasialaisten matkailijoiden määrä on kuulemma kasvanut.

Tänä vuonna matkailijoita saattaa saapua aiempaa enemmän myös Britanniasta, kun halpalentoyhtiö Norwegian alkaa liikennöidä Lontoon Gatwickistä Rovaniemelle kahdesti viikossa 19. joulukuuta alkaen.

Juha Metso
Revontulia Enontekiön taivaalla helmikuussa 2013.
Revontulia Enontekiön taivaalla helmikuussa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat