Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Protesti ammatillisen koulutuksen puolesta keskeyttää koulupäivän kymmenissä oppilaitoksissa maanantaina

Ammatillisen koulutuksen tarjoajat ja opiskelijat ilmaisevat vastustuksensa hallituksen suunnittelemia 190 miljoonan euron leikkauksia vastaan. Tapahtumaan on ilmoittautunut 41 oppilaitosta eri puolilta Suomea.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Muun muassa bussikuskeja koulutetaan ammattikouluissa. Ammatillinen koulutus liikkeessä -tempauksen viesti on, että ilman ammattiosaajia Suomi pysähtyy.
Muun muassa bussikuskeja koulutetaan ammattikouluissa. Ammatillinen koulutus liikkeessä -tempauksen viesti on, että ilman ammattiosaajia Suomi pysähtyy. Kuva: Rio Gandara / HS

Ammatillisen koulutuksen leikkauksia vastustavaan protestitapahtumaan osallistuu kymmeniä oppilaitoksia sekä mahdollisesti tuhansia oppilaita ja opettajia eri puolella Suomea maanantaina.

Hallitus suunnittelee leikkaavansa ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 190 miljoonaa euroa ensi vuonna, mikä vastaa laskennallisesti joko 18 500 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijapaikan tai 3 800 henkilötyövuoden vähentämistä. Edellisen ja nykyisen hallituksen leikkaukset vievät kaikkiaan neljänneksen ammatillisen koulutuksen rahoituksesta vuoteen 2018 mennessä, laskee Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amke, joka on yksi maanantain tempauksen järjestäjistä.

Ammatillinen koulutus liikkeessä -nimisen tempauksen viesti on, että ilman ammattiosaajia Suomi pysähtyy. Maanantaina kello 12:lta alkavaan tapahtumaan oli perjantai-iltaan mennessä ilmoittautunut 41 koulutuksen järjestäjää.

Tiedossa on kulkueita, puheita ja tanssiesityksiä. Esimerkiksi Tampereella Aikuiskoulutuskeskus Takk, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Sastamalan koulutuskuntayhtymä Sasky ja Tampereen palvelualan ammattiopisto kulkevat yhteiskulkueena Tampereen keskustorille. Stadin ammattiopistossa leikataan vanhoja lakanoita Mattoa molemmista päistä -tapahtumassa.

Kansanedustajia hallitus- ja oppositiopuolueista osallistuu puhujina ainakin Karjaan, Iisalmen ja Tornion tapahtumiin.

Stadin ammattiopiston tapahtumaan aikoo osallistua myös Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen. Hän näkee suunniteltujen leikkausten takana arvostuksen puutteen ammatillista koulutusta kohtaan.

”On paljon työtä, mitä moni ei ajattele, että joku tekee: meillä koulutetaan bussikuskeja, talonrakentajia ja lastenhoitajia. Heitä tarvitaan yhteiskunnassa”, Lempinen sanoo.

Ajatus protestitapahtumasta syntyi Lempisen mukaan opiskelijoiden aloitteesta toukokuussa. Tapahtuman ajankohdaksi valikoitui elokuu lukuvuoden alkamisen vuoksi mutta myös siksi, että hallitus käsittelee ensi vuoden talousarvioesitystä budjettiriihessään 31. elokuuta alkaen.

Tapahtumaa järjestämässä ovat Amken ohella Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry ja Suomen opiskelija-allianssi Osku.

Järjestäjät toimittavat kannanottonsa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) torstaina.

Kalle Parkkinen
Myös Tampereen ammattiopisto Tredu ostallistuu protestiin.
Myös Tampereen ammattiopisto Tredu ostallistuu protestiin.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat