Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden jäsenmäärät laskevat – vihreät ja vasemmisto poikkeuksia

Keskustalla on edelleen ylivoimaisesti eniten jäseniä, perussuomalaisten kasvu näyttää pysähtyneen.

Kotimaa
 
Sami Kero ja Markus Jokela / HS
Ville Niinistön vihreiden ja Li Anderssonin vasemmistoliiton jäsenmäärät ovat lähteneet nousuun.
Ville Niinistön vihreiden ja Li Anderssonin vasemmistoliiton jäsenmäärät ovat lähteneet nousuun. Kuva: Sami Kero ja Markus Jokela / HS
Fakta

Osallistuminen vähentynyt

 Kaikkien vanhojen puolueiden jäsenmäärät ovat pitkällä aikavälillä laskeneet.

 Politiikan tutkija Sami Borgin mukaan (2013) eduskunnassa edustettujen puolueiden jäsenmäärä laski 1980-luvun alusta vuoteen 2013 noin kolmannekseen, eli 270 000:een.

 Keskustalla oli enimmillään 300 000 jäsentä, Sdp:llä 100 000 ja kokoomuksella 80 000 jäsentä.

 1990-luvulla politiikkaan tullut vihreät on koko ajan kasvanut.

Sekä vihreät että vasemmistoliitto keräävät uusia jäseniä nuorista koulutetuista kaupunkilaisista.

Vasemmistoliiton jäsenmäärä alkoi kasvaa jo viime vuonna, mutta puolueen puheenjohtajaäänestys keväällä aiheutti varsinaisen piikin.

Kansalaiset halusivat osallistua äänestykseen ja se edellytti puolueen jäsenmaksun maksamista. Kasvu on jatkunut kesällä Li Anderssonin valinnan jälkeen. Jäsenmaksunsa maksaneiden jäsenten määrä on lisääntynyt 500:lla vuodenvaihteesta, mutta ei aivan vielä yllä huippuvuoden 2012 jäsenmäärään.

Jäsenmäärä näyttää nousevan aina eduskuntavaalien ja hallituksen muodostamisen jälkeen. ”Sen voi tulkita vastareaktiona vaalitulokseen. Perussuomalaisten nousulle haetaan muita vaihtoehtoja”, Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Jukka Pietiläinen sanoo.

Vihreiden jäsenmäärä on kasvanut lähes koko 2000-luvun. Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan aikoihin 2011 ja 2012 vihreiden jäsenmäärä nousi 8 000:een. Osa jäi huuman jälkeen pois ja jäsenmäärä laski, mutta vuonna 2015 määrä jälleen lähti nousuun.

Puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo, että elokuun puoliväliin mennessä jäsenmaksunsa maksaneiden jäsenten määrä on jo suurempi kuin vuoden 2015 lopussa ja lähenee vuoden 2012 ennätystä.

Politiikan tutkija, johtaja Sami Borg Tampereen yliopistosta ei vedä johtopäätöstä että jäsenmäärien kasvu kertoisi yleisemmin kiinnostuksen kasvusta politiikkaan. ”Se on kuitenkin myönteistä, että aktivoidutaan.”

Vihreiden ja vasemmistoliiton uudet jäsenet ovat enimmäkseen koulutettuja nuoria ja painotetusti naisia eli arvoiltaan ja asenteiltaan samanlaisia. He ovat myös aktiivisia äänestäjiä.

Kolmas menestyjä jäsenmäärän kehityksessä on perussuomalaiset, jonka jäsenmäärä on noussut koko 2000-luvun. Vuodesta 2008 vuoteen 2015 jäsenmäärä kolminkertaistui.

Viime vuonna perussuomalaisten jäsenmaksun maksoi 9 500 ihmistä. Nyt kasvu näyttää pysähtyneen, mutta ei ole kuitenkaan kääntynyt laskuun.

Muilla puolueilla jäsenmäärät putoavat.

Keskusta on määrätietoisesti puhdistanut rekistereistään perheenjäsenet ja haamujäsenet. Keskustan jäsenmäärä on nyt 112 000, kun se vielä 2010 oli 164 000. Kaikista puolueista keskustassa on edelleen ylivoimaisesti eniten jäseniä.

Koska puolueella ei toistaiseksi ole keskitettyä jäsenmaksukeruuta, tietoa jäsenmaksunsa maksaneista ei ole. Kaikki paikallisjärjestöt eivät peri jäsenmaksua. Puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo tavoitteena olevan, että vain jäsenmaksunsa maksavat voivat olla puolueen jäseniä.

Keskustan luvut eivät ole vertailukelpoisia HS:n muilta puolueilta keräämien tietojen kanssa. Siksi niitä ei esitetä oheisessa kuviossa, joka kertoo maksaneiden jäsenten määrän.

Sdp:n jäsenmäärä vähenee vuosi vuodelta. Noin 70 prosenttia Sdp:n jäsenistä jättää maksunsa maksamatta tai on ikänsä tai pitkän jäsenyytensä ansiosta vapautettu maksusta. Puolueessa on 41 000 jäsentä, mutta vain 13 000 maksaa jäsenmaksunsa.

Kokoomus on siivonnut maksunsa laiminlyöneitä rekistereistään ja jäsenmäärä on nyt 34 000. Puolueen kannatukseen nähden Rkp:llä on paljon jäseniä, mutta suunta on alaspäin.

Kristillisdemokraattien jäsenmäärä on luonnollisen poistuman kautta hiljalleen pudonnut. Vuonna 2010 puolue sai väliaikaisesti jäsenmääränsä nousuun puheenjohtaja Päivi Räsäsen homopuheiden vuoksi. Tuhannen uuden jäsenen piikki on kuitenkin jo kuihtunut pois.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat