Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akuuttiin perheväkivaltaan auttavista turvakotipaikoista on pulaa – hallitus ratkaisee rahoituksen budjettiriihessä

Turvakotia tarvinnut jouduttiin viime vuonna ohjaamaan muualle 1 200 kertaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Henkilökuntaa ruokalassa pääkaupunkiseudun turvakodissa.
Henkilökuntaa ruokalassa pääkaupunkiseudun turvakodissa. Kuva: Rio Gandara / HS

Akuuttiin perheväkivaltaan apua tarjoavia turvakotipaikkoja on tarpeeseen nähden liian vähän varsinkin pääkaupunkiseudulla. Myös muualla Suomessa, kuten Satakunnassa, on laajoja alueita, joissa ei ole yhtään turvakotipaikkaa.

Viime vuonna turvakoteihin tuli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan noin 1 200 yhteydenottoa, joissa asiakas jouduttiin ohjaamaan muualle. Tilanteen parantamiseksi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) on ehdottanut ensi vuoden budjetissa turvakotien määrärahoihin viiden miljoonan euron lisäystä. Tänä vuonna turvakodit saavat 11,5 miljoonaa euroa.

Hallitus on kuitenkin aiemmin kehyspäätöksessään sopinut turvakotien saavan vuosittain kaksi miljoonaa euroa lisää. Siksi valtiovarainministeriö pyyhki Rehulan ministeriön esityksestä kolme miljoonaa euroa pois. Asiaa puidaan kuitenkin vielä, kun budjettia käydään läpi ministeriökohtaisesti.

Turvakotien rahoitus siirtyi valtion vastuulle viime vuoden kesällä sen jälkeen, kun Suomi oli ratifioinut niin sanotun Istanbulin sopimuksen eli Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä. Sopimuksessa Suomi on sitoutunut riittävään määrään turvakotipaikkoja.

Paikkoja on nyt koko maassa 118. Euroopan neuvosto on arvioinut, että riittävä määrä olisi yksi perhepaikka 10 000 asukasta kohti. Suomessa se tarkoittaisi yli 500 paikkaa.

”On vaikea arvioida, olisiko 500 järkevä määrä, koska tarjonta lisää myös kysyntää. Joka tapauksessa nykyinen määrä ei ole riittävä”, sanoo kehittämispäällikkö Helena Ewalds THL:stä, joka kehittää ja koordinoi turvakotitoimintaa.

Helsingissä on 21 turvakotipaikkaa. Vantaalla kuusi ja Espoossa ei yhtään. Kokonaismäärä on pääkaupunkiseudun asukaslukuun suhteutettuna aivan liian pieni, Ewalds sanoo.

Ewaldsin mukaan turvakotien riittävää rahoitusta on uuden mallin takia vaikea arvioida. Aiemmin turvakodit olivat kuntien vastuulla, ja ne antoivat asiakkaille maksusitoumuksia harkintansa mukaan.

Rahoituksen siirtyessä valtiolle palvelu tuli samalla asiakkaille maksuttomaksi. Ensi- ja turvakotien liitto on esittänyt, että vuotuista rahoitusta pitäisi lisätä kuusi miljoonaa euroa.

”Kun palvelusta tuli ilmainen, yhteydenottojen määrä kasvoi ja piilossa ollutta perheväkivaltaa tuli esiin”, liiton pääsihteeri Riitta Särkelä sanoo.

”Jokaisen turvaa hakevan pitäisi saada apua, koska lähisuhdeväkivalta raaistuu pitkittyessään. Mitä nopeammin ihminen saa apua, sitä tehokkaammin väkivallan kierre katkaistaan.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat