Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karhuja saa kaataa tänä vuonna yli 180

Suomen karhukanta on kasvanut viime vuodesta noin kolmellasadalla noin 1 800:aan yksilöön.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Eniten karhuja on itäisessä Suomessa ja Lapissa.
Eniten karhuja on itäisessä Suomessa ja Lapissa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Karhunmetsästyskausi alkoi Suomessa lauantaina. Riistakeskus myönsi metsästyskaudelle yhteensä 113 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Lisäksi läntisellä poronhoitoalueella saa kaataa maa- ja metsätalousministeriön asettamien aluekiintiöiden puitteissa 15 karhua ja itäisellä poronhoitoalueella 55.

Metsästyskauden saalismäärä saa olla siis enintään 183 karhua eli 50 enemmän kuin viime vuonna. Kannanhoidollisten poikkeuslupien määrää lisättiin etenkin Pohjois-Karjalassa (29:stä luvasta 45:een) ja poronhoitoalueiden kiintiötä itäisellä poronhoitoalueella (37:stä karhusta 55:een).

”Itä-Suomessa [lisäyksen] taustalla on tietysti se, että kanta on kasvanut suhteessa aiempaan ja pyynti suhteutettu siihen. Itäisellä poronhoitoalueella puolestaan on poroelinkeino merkittävässä asemassa, ja [kiintiöllä] pyritään ehkäisemään aiheutuvia petovahinkoja”, sanoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriö perustelee poronhoitoalueiden kiintiöiden nostamista peräti kolmanneksella sillä, että karhun aiheuttamat porovahingot nousivat toissa vuoden noin 1,1 miljoonasta eurosta viime vuonna jo yli 1,3 miljoonaan euroon. Karhut aiheuttavat satojentuhansien eurojen vahinkoja myös esimerkiksi mehiläistarhoille.

Ministeriön tavoitteena on, että karhukanta koko maan mittakaavassa säilyy elinvoimaisena mutta karhun läsnäolosta aiheutuvat haitat minimoidaan ja karhukanta pidetään ihmisarkana.

Viime metsästyskaudella karhuja kaadettiin 122 kappaletta. Karhujen määrä on kasvanut viime vuodesta noin kolmellasadalla. Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi keväällä, että Suomessa elää vähintään 1 720–1 840 karhua ennen syksyn 2016 metsästyskautta. Mukaan on laskettu arviolta 350 syntynyttä pentua.

Ensimmäisen metsästyspäivän iltana lauantaina haavoittui karhu Joensuun Kiihtelysvaarassa, kertoo Itä-Suomen poliisi.

”Kyseisellä alueella oli kuuden karhun metsästyskiintiö. Se oli juuri tullut täyteen, kun nyt haavoittunutta karhua ammuttiin, joten epäilemme metsästysrikosta”, kertoo rikosylikonstaapeli Pekka Sivonen.

Poliisi on kuullut metsästysrikoksesta epäiltyä henkilöä, joka kertoi osuneensa karhuun, mutta ei osannut kertoa osumakohtaa. Myös maastohavainnot vahvistavat osuman. Haavoittunut karhu on poliisin tietojen mukaan täysikasvuinen.

Karhun jäljittämistä jatkettiin vielä sunnuntai-iltana.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat