Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet osoittivat mieltään ammattikoulutuksen puolesta – hallitus aikoo leikata 190 miljoonaa euroa

Eri puolilla maata nostettiin esiin ammattikoulutuksen tärkeyttä ja vastustettiin hallituksen säästöaikeita.

Kotimaa
 
Stadin ammattiopiston opiskelijat osallistuivat mielenilmaukseen Helsingin Merihaassa maanantaina puolenpäivän aikaan. Kuva on lukijan ottama.
Stadin ammattiopiston opiskelijat osallistuivat mielenilmaukseen Helsingin Merihaassa maanantaina puolenpäivän aikaan. Kuva on lukijan ottama.
Fakta

Hallitus leikkaamassa 190 miljoonaa euroa

 Hallitus suunnittelee leikkaavansa ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 190 miljoonaa euroa ensi vuonna. Järjestöjen mielestä leikkauksia tulisi lykätä ja kohtuullistaa.

 Järjestöjen mukaan leikkaus vastaa 18 500 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijapaikkaa tai 3 800 henkilötyövuoden vähennystä.

 Järjestöt luovuttavat opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle omat ehdotuksensa ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi.

Tuhannet opiskelijat ja työntekijät keskeytti maanantaina koulu- ja työpäivänsä osallistuakseen ammatillisen koulutuksen puolesta järjestettyyn tempaukseen. Kymmenet oppilaitokset järjestivät tapahtumia eri puolilla Suomea.

Tempauksella nostettiin esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä ja vastustettiin hallituksen sille kaavailemia 190 miljoonan euron säästöjä.

Mielenilmauksen järjestivät Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amke, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki Ry ja Suomen opiskelija-allianssi Osku.

Tampereella useiden ammatillisten oppilaitosten yhteiseen tapahtumaan osallistui satoja ihmisiä sateisesta säästä huolimatta. Sateenvarjojen, ilmapallojen ja banderollien värittämä kulkue marssi Keskustorille, jossa kuultiin musiikkia ja puheita ja tarjoiltiin keittolounas.

Monet opiskelijat olivat pukeutuneet ammattiasuihinsa.

”Lähdettiin positiivisella näkökulmalla, että on hienoa opiskella ammattiin. Se on tärkeää ja tarpeellista”, kertoo mielenilmaukseen osallistunut markkinointisuunnittelija Henna Puisto Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta.

Monissa tempauksissa tanssittiin. Niin myös Etelä-Savon ammattiopistolla Mikkelissä, jossa haluttiin tuoda esiin ammattikoulutuksen tärkeyttä alueen elinkeinoelämälle ja elinvoimalle.

Järjestöjen mukaan leikkausaikeet ovat liian suuret ja niiden ajankohta on erityisen huono juuri ennen ammatillisen koulutuksen uudistamista ja lainmuutosta.

”Ensin leikataan resursseja ja sen jälkeen annetaan mahdollisuus uudistaa toimintaa. Tämä ei oikein pelitä näin”, sanoo Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat