Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajavartiolaitos suunnittelee itärajan rajanylityspaikkojen aukiolon lyhentämistä

Muutoskaavailujen taustalla ovat Rajavartiolaitoksen säästöt.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Myös Imatran rajanylityspaikan aukiolo saattaa muuttua.
Myös Imatran rajanylityspaikan aukiolo saattaa muuttua. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rajavartiolaitos suunnittelee muutoksia Suomen ja Venäjän rajanylityspaikkojen aukioloaikoihin. Muutokset tarkoittaisivat käytännössä aukioloaikojen supistamista.

Alustavien suunnitelmien mukaan Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljettaisiin yöajaksi. Aukioloaikoja lyhennettäisiin myös Vartiuksessa, Kuusamossa, Sallassa ja Raja-Joosepissa.

Ympäri vuorokauden maantieylityspaikoista ovat auki Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ja Niirala.

”Nyt on kysymys siitä, onko Imatran ja Niiralan aukiololle yöaikana tarvetta ja onko niitä järkevä pitää auki”, sanoo eversti Jaakko Ritola Rajavartiolaitoksesta.

”Rajanylittäjien määrä jää niissä yöllä keskimäärin alle 50 ihmisen tunnissa. Toisessa vaakakupissa on tavaraliikenne, joka liikkuu suhteellisen tasaisesti läpi vuorokauden.”

Rajavartiolaitosta koskee vuosien 2013–2017 välisenä aikana 28 miljoonan euron säästöohjelma. Lisäksi edellytetään 15 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2020 mennessä.

Rajavartiolaitos on laskenut, että Imatran ja Niiralan ylityspaikkojen sulkeminen yöksi vähentäisi parikymmentä henkilötyövuotta eli toisi noin 1,8 miljoonan euron vuosisäästön. Tulli arvioi, että se säästäisi yli miljoona euroa vuodessa.

”Kun säästövelvoitteita tulee, pitää kaivaa kivet ja kannot. Tämä on yksi mahdollinen työkalu pakissa”, sanoo Ritola.

Rajavartiolaitos järjestää yhdessä Tullin kanssa aukioloaikojen muutoksia koskevia kuulemistilaisuuksia, joissa kuullaan muun muassa yritysten mielipiteitä.

Valtakunnallinen kuulemistilaisuus järjestettiin tiistaina Helsingissä. Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin rajavartiostot järjestävät myös alueellisia tilaisuuksia. Niiden jälkeen asia menee jatkovalmisteluun ja päätöksentekoon.

”Tämä ei ole mikään yksipuolinen toimenpide missään nimessä. Asiasta keskustellaan myös venäläisten kanssa”, Ritola sanoo.

”En usko, että ennen vuodenvaihdetta tulee kovin suuria käänteitä puoleen tai toiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat