Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadan miljoonan veroale lähellä ratkaisua – kiky-neuvottelut jatkuvat usealla alalla

Hallitus on luvannut sadan miljoonan euron lisäveroalen, jos kilpailukykysopimus (kiky) kattaa 90 prosenttia palkansaajista. Nyt sopimuksen parissa on noin 87 prosenttia palkansaajista, joka tuo 415 miljoonan veroalen. Hallitus on antanut aikaa neuvottelijoille elo–syyskuun vaihteen budjettiriiheen saakka.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Kilpailukykysopimusta on hierottu pitkään. Pääministeri Juha Sipilä oli tyytyväinen sopimuksen tultua allekirjoitetuksi kesäkuussa.
Kilpailukykysopimusta on hierottu pitkään. Pääministeri Juha Sipilä oli tyytyväinen sopimuksen tultua allekirjoitetuksi kesäkuussa. Kuva: Leif Rosas

Mahdollisesti jo tämän viikon alkupuolella selviää, aleneeko verotus ensi vuonna lisää sadalla miljoonalla eurolla.

Hallitus on luvannut sadan miljoonan euron lisäveroalen, jos kilpailukykysopimus (kiky) kattaa 90 prosenttia palkansaajista. Nyt sopimuksen parissa on noin 87 prosenttia palkansaajista, joka tuo 415 miljoonan veroalen. Hallitus on antanut aikaa neuvottelijoille elo–syyskuun vaihteen budjettiriiheen saakka.

Tällä viikolla käydään neuvotteluja pankkialalla, ICT-alalla ja apteekkialalla. Veroalen kannalta tärkein on pankkiala, koska jo se pelkästään nostaisi kikyyn osallistujien määrän lähes 90 prosenttiin. Pankkialan ratkaisu toisi kiky-prosenttiin lisää 2,5 prosenttiyksikköä, ICT-ala runsaan prosenttiyksikön ja apteekkiala noin 0,6 prosenttiyksikköä.

Sekä työnantaja- että palkansaajapuolelta sanotaan, että kaikkien kolmen alan neuvotteluissa on edistetty.

Tarkoitus on saada ratkaisu tällä viikolla. Apteekkien farmaseuttien ja proviisoreiden olennainen neuvottelu käytiin tiistaina. Apteekkialan työntekijät ovat halunneet kiky-sopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen määräaikaiseksi, työnantaja on vastustanut vaatimusta kilpailukykysopimuksen vastaisena.

”Neuvotteluosapuolet pääsivät tänään soputulokseen, mutta liittojen hallinnot käsittelevät sitä vielä torstaina iltapäivällä. Olemme sopineet niin, että julkistamme sisällön vasta perjantaina”, kertoi Apteekkialan työnantajien toimitusjohtaja Kirsi Mäkinen tiistaina.

Pankkialalla on kiistaa lisäeläkkeistä. Vaikein lisäeläkekiista on Nordeassa, jossa nordealaisia edustava ammattiliitto Nousu ei ole allekirjoittanut kiky-sopimusta, koska palkansaajien ja pankin välillä on riita vuonna 1992 suljetun eläkesäätiön piirissä olevien työntekijöiden lisäeläkkeistä. Näitä henkilöitä on noin kaksituhatta.

Jos lisäeläkkeisiin ei löydy ratkaisua, jokseenkin kaikkia veronmaksajia koskeva sadan miljoonan veroale ei toteudu.

ICT-alalla kiistaa on vuokratyöntekijöiden sopimuksista, ei kikyn tuomista heikennyksistä.

”Olen toiveikas”, sanoo työnantajia edustava Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto ICT:n ja pankkialan neuvotteluista. ”On tässä selvä intressi saada neuvottelutulos keskiviikkona”, sanoo palkansaajia edustavan Pron pankkialan neuvottelija, johtaja Antti Hakala.

Pron ICT-puolen johtaja Antti Vuorio sanoo, että alan sopimuksesta on käyty pitkiä neuvotteluja viikonvaihteessa. Seuraavaksi osapuolet tapaavat keskenään keskiviikkona. ”Edistytty on, mutta monta kohtaa on vielä auki”, Vuorio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat