Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntaliitto: Maksuton päivähoito toisi varhaiskasvatukseen 38 000 uutta lasta – vaatisi uusia tiloja ja henkilökuntaa

Kunnille aiheutuisi Kuntaliiton laskelmien mukaan 300 miljoonan euron lisäkustannukset yli kolmevuotiaiden ilmaisesta päivähoidosta.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson
Vanhemmat maksavat Kuntaliiton mukaan lapsen kokopäivähoidosta keskimäärin 157 euroa kuussa.
Vanhemmat maksavat Kuntaliiton mukaan lapsen kokopäivähoidosta keskimäärin 157 euroa kuussa. Kuva: Sari Gustafsson

Jos päivähoito olisi ilmaista yli kolmevuotiaille lapsille, varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä nousisi 18 prosentilla eli yli 38 000 lapsella, laskee Kuntaliitto. Samalla kunnille koituisi Kuntaliiton arvion mukaan vähintään 300 miljoonan euron lisäkustannukset.

Kuntaliiton varhaiskasvatuksen erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan eniten kustannuksia aiheuttaisi työvoima: kasvavan kysynnän vuoksi tarvittaisiin lisää lastentarhanopettajia, lastenhoitajia ja perhepäivähoitajia.

”Varhaiskasvatuksen piiriin tulisi niin paljon lisää lapsia, että kaikki eivät mahtuisi nykyisiin tiloihin”, Lahtinen sanoo.

Kuntaliitto selvitti maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksia kuntien talouteen aiheen noustua julkiseen keskusteluun. Viime viikkoina esimerkiksi opetusalan ammattijärjestö OAJ on ehdottanut varhaiskasvatuksen muuttamista osittain ilmaiseksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan vaati päivähoitomaksujen alentamista, etteivät ne toimisi kannustinloukkuna vanhempien siirtymisessä työelämään. Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että pitkän aikavälin tavoitteena on maksuton varhaiskasvatus.

Esimerkiksi Ruotsissa yli kolmevuotiaat lapset saavat maksutonta päivähoitoa 15 tuntia viikossa.

Kuntaliiton mukaan koko perhetukijärjestelmä pitäisi arvioida uudelleen, jotta muutos maksuttomasta päivähoidosta voitaisiin toteuttaa. Lahtisen mukaan kunnan saamien maksutuottojen pitäisi pienentyä mahdollisimman vähän tai palvelu olisi rahoitettava muilla tavoin.

”Myös nykyisiä mitoituksia ja ryhmäkokosäädöksiä olisi mietittävä uudelleen. Nämä ovat kivuliaita asioita”, Lahtinen sanoo.

Elokuusta lähtien yli kolmevuotiaiden päiväkotiryhmässä saa olla kahdeksan lasta yhtä aikuista kohti aiemman seitsemän lapsen sijaan. Kaikki kunnat, kuten Helsinki, eivät nostaneet tällä tavoin ryhmäkokoja.

Suomessa varhaiskasvatukseen osallistuu vähemmän lapsia kuin muissa Pohjoismaissa. Tällä hetkellä päivähoidossa on 63 prosenttia kolmevuotiaista, 68 prosenttia neljävuotiaista ja 72 prosenttia viisivuotiaista lapsista.

Kuntaliiton laskelmat on tehty oletuksella, että tulevaisuudessa varhaiskasvatukseen osallistuisi 80 prosenttia kolmevuotiaista, 90 prosenttia neljävuotiaista ja 95 prosenttia viisivuotiaista lapsista.

Vanhemmat maksavat Kuntaliiton mukaan lapsen kokopäivähoidosta keskimäärin 157 euroa kuussa. Korkein maksu on 290 euroa kuussa. Sen joutuu maksamaan, jos esimerkiksi kolmihenkisen perheen tulot ovat yli 4 815 euroa kuussa.

Tällä hetkellä 16 prosentilla lapsista päivähoito on maksutonta vanhempien pienien tulojen tai muiden syiden, kuten lastensuojelun asiakkuuden vuoksi.

Hallitus suunnitteli päivähoitomaksuihin roimia korotuksia, mutta päätöstä on lykätty. Nyt puolueet pohtivat budjettiriihessä, voisiko hallitus perua maksuihin esitettyjä muutoksia. Pöydällä olevassa esityksessä päivähoitomaksut alenisivat pienemmissä tuloluokissa, mutta nousisivat ylemmissä tuloluokissa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat