Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisprofessori ihmettelee, miksi Suomen opetussuunnitelma ”matkii huonosti pärjännyttä Ruotsia” – Opetushallitus: Arvostelu ei perustu tosiasioihin

Ruotsalaisprofessori Inger Enkvist kummastelee Svenska Dagbladetissa, miksi Pisa-testeissä menestynyt Suomi näyttää matkivan huonosti pärjännyttä Ruotsia uudessa opetussuunnitelmassa.

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Suomen peruskouluissa on tänä syksynä otettu käyttöön uudet opetussuunnitelmat.
Suomen peruskouluissa on tänä syksynä otettu käyttöön uudet opetussuunnitelmat. Kuva: Tuomas Selänne

”Professori ei nyt ole tehnyt kotiläksyjä eikä tarkistanut faktoja”, arvioi johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta ruotsalaisprofessori Inger Enkvistin kirjoitusta Svenska Dagbladet -lehdessä.

Enkvistin mukaan Suomen peruskouluissa juuri käyttöön otetut uudet opetussuunnitelman perusteet muistuttavat tuntuvasti ruotsalaisia. Enkvist muistuttaa, että Ruotsi on yli kymmenen vuotta kadehtinut Suomen menestystä koululaisten Pisa-testeissä, ja nyt Suomi matkii niissä huonosti pärjännyttä Ruotsia. ”Kuka olisi uskonut?” professori ihmettelee.

Enkvist kirjoittaa seuranneensa aiheesta suomalaista lehtikirjoittelua. Siitä hän on päätellyt, että perinteisistä opettajista tulee nyt lähinnä ohjaajia, oppilaat eivät enää opettele kirjoittamaan käsin, vaan käyttävät mahdollisimman paljon tietokoneita. Kielten opetuksessa korostetaan enemmän suullista kuin kirjallista taitoa, ja oppilaita kannustetaan osallistumaan.

Uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön samaan aikaan kun talouskriisin vuoksi vähennetään henkilöstöä, Enkvist huomauttaa. Hänen mukaansa Suomen hyvät tulokset ovat pitkälti opettajien ansiota.

Enkvist päättelee, että Suomen heikentyneet Pisa-tulokset ovat saaneet viranomaiset uudistamaan koulutusta entistä luovemmaksi ja tulevaisuuteen suuntautuvammaksi.

Enkvist sanoo, että Suomen uuden opetussuunnitelman ovat laatineet ”nuorehkot radikaalit pedagogit Jyväskylästä, jotka ovat olleet turhautuneita siitä, ettei suomalaiskoulu ole ollut tarpeeksi moderni”.

Kirjoituksessaan Enkvist ei kerro, keitä nämä radikaalipedagogit ovat.

Sähköpostissa hän valottaa asiaa HS:lle näin: ”Otin vuosi sitten Tukholmassa osaa Suomen suurlähetystön seminaariin. Kolme nuorehkoa pedagogia, mies ja kaksi naista, kertoivat laatineensa Suomen uuden opetussuunnitelman. Masennuin syvästi siitä, mitä kuulin. Näyttää siltä, etteivät suomalaisviranomaiset ymmärrä, missä suomalaiskoulun voima on tai oli. Lehtikirjoitukset nyt vain toistavat sen, minkä kuulin.”

Enkvist ei muista, keitä pedagogit olivat.

Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta ihmettelee erityisesti tätä kirjoituksen kohtaa kolmesta pedagogista ja muistuttaa, että uusia opetussuunnitelman perusteita on laadittu ”aika isolla joukolla”.

”Kyllä laatijoita on yhteensä yli 300”, Kauppinen arvioi. Mukana on ollut muiden muassa tutkijoita ja järjestöjen edustajia. Valmistelua Opetushallituksessa on johtanut opetussuunnitelmatyön päällikkö Irmeli Halinen, joka on juuri jäämässä eläkkeelle 44 työvuoden jälkeen.

Kauppinen huomauttaa myös, että opetussuunnitelmat uudistetaan Suomessa noin kymmenen vuoden välein riippumatta Pisa-tuloksista. Tuoreimpien valmistelu aloitettiin jo vuonna 2012 eli ennen kuin uusimmat Pisa-tulokset julkistettiin.

”Ruotsista ei tosiaankaan ole mallia otettu, eikä muutenkaan ole edes kuviteltu, että Ruotsin tie valittaisiin”, Kauppinen sanoo. Kauppisen mukaan opettajan rooli on ollut muutoksessa jo noin 20 vuotta ohjaavaan ja oppilaskeskeiseen suuntaan myös muissa maissa.

”Oppilaat on tarkoitus ottaa mukaan suunnitteluun, mutta ei heitä heitteille jätetä”, Kauppinen vakuuttaa.

Enkvist on espanjankielisen kirjallisuuden professori. Koulutuskysymyksiin erikoistunut professori kirjoittaa kolumneja sanomalehti Svenska Dagbladetin pääkirjoitussivulla. Enkvistin kirjoituksesta raportoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Jarno Mela / Lehtikuva
Jorma Kauppinen
Jorma Kauppinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat