Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Älyjumppa ei juuri paranna muistia

Suomalaistutkimuksen mukaan työmuistiharjoittelusta on vain vähän apua

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tuoreen tutkimuksen mukaan aivojumpan hyödyt työmuistille ovat luultua pienemmät.
Tuoreen tutkimuksen mukaan aivojumpan hyödyt työmuistille ovat luultua pienemmät. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ihmisen työmuistin harjoittaminen ei juuri paranna sitä, paljastaa Suomen Akatemian rahoittama tutkimus.

Työmuisti voi heiketä ikääntymisen tai aivoperäisten ongelmien myötä. Työmuistin treenaamiseen onkin tarjolla esimerkiksi kaupallisia tietokoneohjelmia tai älypuhelinsovelluksia.

Åbo Akademin psykologian professorin Matti Laineen johtamassa tutkimuksessa on selvinnyt, että aivojumpan hyödyt työmuistille ovat aiemmin luultua vaatimattomammat.

Työmuistin kesto on lyhytaikainen ja sen kapasiteetti rajallinen. Ihminen käyttää työmuistia esimerkiksi kuullun puhelinnumeron kirjoittamiseen ylös. Laine kuvaa sitä mentaaliseksi työpöydäksi, joka sisältää kulloinkin mielessä olevat ja käsiteltävät asiat.

Työmuisti on vahvasti yhteydessä muun muassa kielenoppimiseen, lukutaitoon, ongelmanratkaisukykyyn ja matemaattiseen päättelyyn.

Tutkimusryhmä on testannut väitettä, jonka mukaan työmuistia olisi mahdollista parantaa muistiharjoituksilla. Ryhmässä etsitään tekijöitä, jotka ennustavat harjoitusten onnistumista ja myönteisten tulosten pysyvyyttä.

Professori Laineen ja tutkija Anna Soverin mukaan työmuistitreenauksen aiheuttamasta yleisen työmuistikapasiteetin paranemisesta, älykkyyden lisääntymisestä tai arkielämän sujuvoittumisesta ei ole olemassa luotettavaa näyttöä.

Työmuistitreenauksen myönteiset vaikutukset rajoittuvat lähinnä suorituksen kohenemiseen harjoitteiden kaltaisissa tehtävissä.

”Tutkimuksemme tulosten valossa on syytä suhtautua epäilevästi myös kaupallisten aivoharjoitusohjelmien antamiin lupauksiin. Yhdysvalloissa on jo ollut tapaus, jossa yritys sai miljoonien dollarien sakon treenausohjelmasta annetuista katteettomista lupauksista”, sanoo Laine Suomen Akatemian tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat